Autor Wątek: MACAP M2M  (Przeczytany 24610 razy)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
MACAP M2M
« dnia: 27 Kwiecień 2013, 14:13:12 »
MACAP M2M to najmniejszy i najbardziej udomowiony młynek tej zacnej i znanej firmy.

Najpierw zacznę od suchej specyfikacji technicznej tejże maszyny:

Szerokość: 15,2 cm
Wysokość   : 38,2 cm (z hopperem)
Głębokość: 25 cm
Żarna: płaskie, 50mm / stal hartowana
Waga: 4,7 kg
Moc: 150 W
Obroty silnika: 1400 / min
Poziom hałasu: < 60 dB
Hopper: 250g
Regulacja grubości mielenia: stopniowa (z podziałką)
Porcjowanie kawy: manualne (włącznikiem)
Rodzaj obudowy: odlew aluminiowy / lakierowany
Oficjalny przedział cenowy: 1000+ PLN (ok. 310 Euro)

Osobiście posiadam M2M w wersji czarnej, kupowany u sławetnego Janusza pod koniec września 2012.

Wygląd i funkcjonalność

Wszystko było solidnie zapakowane, jakże by inaczej, więc trudy podróży prosto z Włoch przeżył bez problemów ;) Kiedy postawiłem go pierwszy raz na blacie, zachwyciła mnie jego kompaktowość i lekkość wyglądu, co na zdjęciach może być mało widoczne. Na żywo młyn prezentuje się bardzo ładnie, zwłaszcza w wersji czarnej. Waga niemal 5kg i rozszerzana ku dołowi konstrukcja daje mu jednocześnie świetną stabilność na blacie.

Sporym plusem jest regulowana wysokość widełek pod PF. Są jednak dwa mankamenty - po pierwsze, widełki są plastikowe. Solidne, ale plastikowe. Po drugie, ich regulacja jest nieco utrudniona, bo trzeba użyć klucza imbusowego (którego w zestawie nie ma), aby zmienić wysokość. Problem mogą mieć też osoby posiadające wysokie kolby (czyli wszelkie o rozmiarach nieprofesjonalnych, na przykład Zelmerowska kolba z 13Z010, którą trzeba wsadzać pod wylot bokiem, bo wylewki przeszkadzają).

Bardzo wygodny jest także 250-gramowy hopper, idealny na warunki domowe. Posiada dodatkowo swoistą "klapkę" która jest przydatna przy zmianie mieszanki. Ponadto klasyczny, kloszowaty kształt zapewnia fakt, że wszystkie ziarna spadają do młynka, a nie zostają gdzieś po kątach jak w Eurece Mignon.

Przemiał

M2M ma regulację stopniową, co ma swoje plusy i minusy, jak w każdym innym młynku ze stopniową podziałką - łatwo powrócić do poszczególnych ustawień, ale może zdarzyć się tak, że idealny przemiał wychodzi gdzieś pomiędzy poszczególnymi stopniami (z kolei nastawa bezstopniowa ma inne wady).

Na pewno dużą zaletą M2M jest produkcja bardzo małej ilości pyłu w pełnym zakresie grubości, co mam nadzieję widać na poniższych zdjęciach przemiału:

Pod espresso, tj. okolice nastawy 2

Środek skali

Maksymalny rozstaw

Kawa jest mielona bardzo sprawnie i przede wszystkim cicho, co w warunkach domowych jest dużą zaletą. W wylocie pozostaje jednak nieco kawy i warto trochę "ostukać" młynek po przemiale, zwłaszcza jak zmieniamy ziarna, bo po kilku dniach bez oklepywania trochę zmielonej kawy jednak się znajdzie w nim. Kwestia przyzwyczajenia. To nie jest młyn typu gastro z technologią "wytrzepywania" całości przemiału, pamiętajmy o tym. Od razu dodam, że dopóki kawa się nie zelektryzuje i nie zacznie latać po całej kuchni (co zdarzyło mi się na grubszym przemiale Antoniowego "Drip It!"), tacka w zupełności wystarcza do zachowania ogólnego porządku na blacie.

Osobiście mój M2M mieli pod espresso oraz pod dripa i w obu wypadkach jest to sprzęt naprawdę dobry, choć przy drobnym przemiale ma tendencje do grudkowania (w zależności od dnia i od mieszanki). Nie jest to jednak coś, z czym nie można się uporać.

A tu mały gratis do testu M2M:

Wszystkie zdjęcia wykorzystane w powyższym teście są mojego autorstwa

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: MACAP M2M
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2013, 21:36:50 »
Poe, jak Ty to robisz, że nawet zdjęcie rury jest intrygujące? :wow2:

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2013, 22:55:18 »
zgaduję: fajne lusterko i zabawa z głębią ostrości ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień 2013, 12:57:18 »
To chyba nie tylko to :)

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwiecień 2013, 13:46:59 »
Akurat lustro i szkło bardzo przeciętne - wysłużony Nikon D70 + kitowy zoom f/3.5-4.5 : ) kwestia po prostu spojrzenia z innej perspektywy, kompozycji i światła : ) ale dziękuję!

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Styczeń 2015, 02:01:30 »
Witam
jako świeżo upieczony amator  poszukujący tylko swojego smaku kawy i młynka na lata chciałam dopytać, czy warto dopłacic do M2D, czy może M2m w zupełności wystaczy. Kawa będzie mielona pod ekspres ciśnieniowy, ale także do dripa i frenchpress.
Ekspresik póki co amatorski. Od czegoś trzeba zacząć. A poza tym nie ma co hulać, jak na potrzeby 1 osoby + ewentualni goście i wpadająca rodzinka ;) :).
A może coś z troszkę niższej półki (na budżet budżetówki)??? Tyle, zeby już był dożywotni
Bardzo proszę o odpowiedź
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2015, 02:05:04 wysłana przez MB »

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń 2015, 07:49:26 »
Myślę, że M2M wystarczy w takim wypadku. Pod alternatywy i tak mielisz odmierzoną ilość ziaren, a nie na czas. A do espresso, przy małym ruchu ten timer też nie jest potrzebny. Choć M2M mógłby mieć minimalnie większy zakres w górze skali. Pod chemeksa mi trochę brakuje. Tak na styk jest.
M2M to minimum jeżeli chodzi o dobre młynki. Nie ma co schodzić niżej.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń 2015, 08:57:04 »
Mam młynek M4D i akurat tego rozwiązania nie żałuję.
Jeżeli zasypuje się więcej kawy do młynka, to rozwiązanie ok.
Bazowanie na oko po tym, ile kawy wpadnie do kolby także można przeboleć, jeżeli nie będzie podchodziło się ortodoksyjnie do wielkości dozy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2015, 12:25:06 »
Pod chemeksa mi trochę brakuje. Tak na styk jest.
Nie wierzę  ;)  Problemem tego Macapa przy przemiale grubszym niż do espresso nie jest brak możliwości uzyskania dostatecznie grubego przemiału tylko duża ilość pyłu, którego przy właściwym pod względem grubości dla Chemexa przemiale jest już tyle, że skutecznie ogranicza filtrację. Ten młynek nie nadaje się do alternatyw. Kup go sobie do espresso a do alternatyw lepszy będzie choćby tani Concept.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Styczeń 2015, 12:46:13 »
Używam M2M z powodzeniem do alternatyw, moim zdaniem ma na pewno lepszy przemiał od Concepta. Ale chętnie bym wymienił na coś lepszego, to to na pewno.

Lobo_M

• Gość
MACAP M2M
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Styczeń 2015, 16:06:29 »
Mam M2D, chciałem w nim zmielić kawę dla taty na polską zalewajke, ale nie wiem jak ustawić młyn. Może coś podpowiecie?
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2015, 16:16:19 wysłana przez Lobo_M »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Styczeń 2015, 16:13:52 »
Na drobne mielenie.

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Styczeń 2015, 16:15:29 »
Tak jak pod espresso? W okolicach 2?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Styczeń 2015, 18:01:40 »
Używam M2M z powodzeniem do alternatyw, moim zdaniem ma na pewno lepszy przemiał od Concepta. Ale chętnie bym wymienił na coś lepszego, to to na pewno.
Dziwi mnie to bo Mazzer ma podobne (wizualnie) żarna a jednak do alternatyw zdecydowanie gorszy niż Concept. Miałem obydwa te młynki. Jeśli piszesz, że do Chemexa przemiał jest "na styk" czyli rozumiem, że tak jest przy najgrubszym dla M2M przemiale to też dziwne bo sam we wrześniu chciałem kupić M2M do alternatyw - gdzieś na forum o tym dyskutowałem. Miałem okazję użyć M2M z Chemexem "3" i Conceptem. Wyglądało to tak - Chemex zasypany przemiałem o takiej samej "na oko" granulacji z obydwóch młynków na przemiale z Concepta przesączał się płynnie w około 4minuty a na przemiale z M2M po 8 minutach jeszcze woda u góry stała a po przesączeniu było sporo "mułu". Dodam jeszcze, że M2M był ustawiony na około 2/3 swojej max grubości przemiału. Oczywiście można żarna rozkręcić mocniej ale wtedy stróżka naparu na początku będzie dość intensywna a pod koniec już ledwo napar leci albo w ogóle tylko kapie.
Ja zawsze myślałem (sam tego nie wymyśliłem) że idealnie jest wtedy, gdy stróżka naparu jest niemal cały czas taka sama.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2015, 18:26:40 »
Tak jak pod espresso? W okolicach 2?
Nie znam skali mielenia tego Macapa, ale jak na espresso powinno być dobrze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi