MACAP M2M to najmniejszy i najbardziej
udomowiony młynek tej zacnej i znanej firmy.
Najpierw zacznę od suchej specyfikacji technicznej tejże maszyny:
Szerokość: 15,2 cm
Wysokość : 38,2 cm (z hopperem)
Głębokość: 25 cm
Żarna: płaskie, 50mm / stal hartowana
Waga: 4,7 kg
Moc: 150 W
Obroty silnika: 1400 / min
Poziom hałasu: < 60 dB
Hopper: 250g
Regulacja grubości mielenia: stopniowa (z podziałką)
Porcjowanie kawy: manualne (włącznikiem)
Rodzaj obudowy: odlew aluminiowy / lakierowany
Oficjalny przedział cenowy: 1000+ PLN (ok. 310 Euro)

Osobiście posiadam M2M w wersji czarnej, kupowany u sławetnego Janusza pod koniec września 2012.
Wygląd i funkcjonalnośćWszystko było solidnie zapakowane, jakże by inaczej, więc trudy podróży prosto z Włoch przeżył bez problemów

Kiedy postawiłem go pierwszy raz na blacie, zachwyciła mnie jego kompaktowość i lekkość wyglądu, co na zdjęciach może być mało widoczne. Na żywo młyn prezentuje się bardzo ładnie, zwłaszcza w wersji czarnej. Waga niemal 5kg i rozszerzana ku dołowi konstrukcja daje mu jednocześnie świetną stabilność na blacie.

Sporym plusem jest regulowana wysokość widełek pod PF. Są jednak dwa mankamenty - po pierwsze, widełki są plastikowe. Solidne, ale plastikowe. Po drugie, ich regulacja jest nieco utrudniona, bo trzeba użyć klucza imbusowego (którego w zestawie nie ma), aby zmienić wysokość. Problem mogą mieć też osoby posiadające wysokie kolby (czyli wszelkie o rozmiarach nieprofesjonalnych, na przykład Zelmerowska kolba z 13Z010, którą trzeba wsadzać pod wylot bokiem, bo wylewki przeszkadzają).

Bardzo wygodny jest także 250-gramowy hopper, idealny na warunki domowe. Posiada dodatkowo swoistą "klapkę" która jest przydatna przy zmianie mieszanki. Ponadto klasyczny, kloszowaty kształt zapewnia fakt, że wszystkie ziarna spadają do młynka, a nie zostają gdzieś po kątach jak w Eurece Mignon.
PrzemiałM2M ma regulację stopniową, co ma swoje plusy i minusy, jak w każdym innym młynku ze stopniową podziałką - łatwo powrócić do poszczególnych ustawień, ale może zdarzyć się tak, że idealny przemiał wychodzi gdzieś pomiędzy poszczególnymi stopniami (z kolei nastawa bezstopniowa ma inne wady).

Na pewno dużą zaletą M2M jest produkcja bardzo małej ilości pyłu w pełnym zakresie grubości, co mam nadzieję widać na poniższych zdjęciach przemiału:
Pod espresso, tj. okolice nastawy 2
Środek skali
Maksymalny rozstaw
Kawa jest mielona bardzo sprawnie i przede wszystkim cicho, co w warunkach domowych jest dużą zaletą. W wylocie pozostaje jednak nieco kawy i warto trochę "ostukać" młynek po przemiale, zwłaszcza jak zmieniamy ziarna, bo po kilku dniach bez oklepywania trochę zmielonej kawy jednak się znajdzie w nim. Kwestia przyzwyczajenia. To nie jest młyn typu gastro z technologią "wytrzepywania" całości przemiału, pamiętajmy o tym. Od razu dodam, że dopóki kawa się nie zelektryzuje i nie zacznie latać po całej kuchni (co zdarzyło mi się na grubszym przemiale Antoniowego "Drip It!"), tacka w zupełności wystarcza do zachowania ogólnego porządku na blacie.

Osobiście mój M2M mieli pod espresso oraz pod dripa i w obu wypadkach jest to sprzęt naprawdę dobry, choć przy drobnym przemiale ma tendencje do grudkowania (w zależności od dnia i od mieszanki). Nie jest to jednak coś, z czym nie można się uporać.

A tu mały gratis do testu M2M:
Wszystkie zdjęcia wykorzystane w powyższym teście są mojego autorstwa