Autor Wątek: Eskpres dla niewymagającego (?)  (Przeczytany 9805 razy)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Eskpres dla niewymagającego (?)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Styczeń 2019, 15:13:19 »
Kilka minut to za dużo na patrzenie jednej kawy... Ok, ale pamiętaj, że automat trzeba czyścić co kilka dni, a wtedy nadrobisz ten codzienny czas, może i z nawiązką.

Co do poprzedniego pytania: tak dodatkowy spieniacz mleka trzeba czyścić po użyciu, tak samo jak wszystko inne...

Offline dilbi Kobieta

• Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Styczeń 2019, 15:17:56 »
Kilka minut to za dużo na patrzenie jednej kawy... Ok, ale pamiętaj, że automat trzeba czyścić co kilka dni, a wtedy nadrobisz ten codzienny czas, może i z nawiązką.

Co do poprzedniego pytania: tak dodatkowy spieniacz mleka trzeba czyścić po użyciu, tak samo jak wszystko inne...

Ale pamiętaj, ze brat ma rurkę w kartonie i nie musi... ;-)

A tak na poważnie obstawiam jakąś podpuchę, bo nawet zwykłe czibo zmielone zalane w FP [fusy to przecież zuo] + mleko spieniane w czasie parzenia, to jakieś 7-10 minut z jego podgrzaniem (mleka nie czibo  :hihihi:)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Styczeń 2019, 17:38:02 »
Jeżeli już chcesz pić kawę, ale nie zależy Ci na niej to może ekspres kapsułkowy - kupisz tanio, dostępność jest wszędzie i dostajesz to czego oczekujesz.
To jest chyba najlepsza propozycja na tak postawione wymagania co do sprzętu.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Mic43

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Styczeń 2019, 20:34:02 »
Dzięki, ale jak pisałem, kapsułkowy odpada ze względu na koszt samych kapsułek i, moim zdaniem raczej wysoką awaryjność. Do tego nie znam kapsułkowego, który by w jakiś sposób automatycznie ubijał mleko. Słyszałem coś o jakimś de longhi ec 850.m, podobno automatycznie ubija mleko. Z tym że cena to aż 900pln, zastanawiam się czy sama ta funkcja , I ogólnie trwałość urządzenia usprawiedliwia taką cenę.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 20:37:55 wysłana przez Mic43 »

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Styczeń 2019, 21:25:12 »
Problem jest taki, że już tracę wiarę czy Ty faktycznie chcesz ten ekspres lub jakiekolwiek urządzenia do parzenia kawy.
Każde urządzenie jest na swój sposób awaryjne i każde urządzenie trzeba czyścić i o nie dbać.

Myślę, że jeżeli już na prawdę chcesz pić tą kawę dziennie, ale nie zależy Ci na smaku i ciężko Ci będzie zrobić to masz mnóstwo sieciówek, stacji benzynowych, restauracji fast food, gdzie dostaniesz kawę jakoś tam smakującą, na szybko, ze spienionym jakoś tam mlekiem i nie będziesz musiał dużo sprzątać.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Styczeń 2019, 22:58:03 »
"Eskpres" nie jest Ci potrzebny :) Nie zależy Ci na smaku (rozumiem, że nie masz preferowanego dla siebie smaku espresso) to kupuj alternatywę i otwórz wątek w tamtym dziale i nie zaśmiecaj działu o ekspresach kolbowych. W ostateczności domowy cupping. Kupowana marketowa kawa mielona zalewana prawie wrzątkiem i jest polska "parzocha". Mocna i ma wielu wielbicieli.

Offline Mic43

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:44:07 »
Napisałem już jakie są moje kryteria. Jeśli ktoś ma do powiedzenia tylko jakieś kąśliwe uwagi to niech zachowa je dla siebie, jeśli nie ma nic konstruktywnego, i zarazem na temat, do dodania.
Nie cierpię takiej bufonady. Podnieca Cię smak kawy, zmielonej w młynku za ileś tam set złotych, której parzenie to rytuał - super, nic mi do tego. Naprawdę tyle tu zakompleksionych chłopaczków, które w ten sposób sublimują własne zniżone poczucie wartości?
Wydawało mi się oczywiste, że pisząc iż "nie zależy mi specjalnie na smaku kawy", nie znaczy, że nie zależy mi w ogóle i propozycje typu "nie pij kawy" lub "pij herbatę" wydają się świadczyć albo o defekcie w umiejętności interpretacji słowa pisanego, albo o zwykłej złośliwości.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 23:50:31 wysłana przez Mic43 »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:49:21 »
Wiesz, wchodzisz na forum, na którym wszyscy podniecają się smakiem kawy. Ty taki fajny, niezakompleksiony, który ma w nosie smak kawy, ma być szybko, tanio, niezawodnie. Mówisz, weźcie podrzućcie mi smutni frajerzy jakiś pomysł.

Rozpuszczalna. :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mic43

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:54:56 »
Wiesz, wchodzisz na forum, na którym wszyscy podniecają się smakiem kawy. Ty taki fajny, niezakompleksiony, który ma w nosie smak kawy, ma być szybko, tanio, niezawodnie. Mówisz, weźcie podrzućcie mi smutni frajerzy jakiś pomysł.

Rozpuszczalna. :-)

Marek.

Bardzo śmieszne, na pewno zapunktujesz wśród wirtualnych kolegów kawoszy, potem może wspólna masturbacja przy jakimś najnowszym młynku?
Naprawdę niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem? Czy dla Was świat ma wymiar binarny? Albo smak kawy jest sensem życia, albo kawa jest
obojętna I można pić zamiast niej herbatę lub rozpuszczalną? Litości...
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 23:57:30 wysłana przez Mic43 »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:59:04 »
W zasadzie trafiłeś w sedno. Jak mam pić byle jaką kawę, to wolę liptona z saszetki, albo wodę :-)

Pewnie dla herbacianych onanistów to straszne, ale przynajmniej nie pytam się o tani, niezawodny zestaw do zaparzenia tego liptona ;-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Styczeń 2019, 00:06:42 »
Na tym forum są ludzie, którym zależy na smaku i tacy których interesuje dobry sprzęt. Nie ma tu fanów "tanich ekspresów", więc od kogo oczekujesz porady? Pomyliłeś fora.

Offline Mic43

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Styczeń 2019, 00:13:30 »
Może więc w takim razie zmieńcie nazwę? Bo jak widać, wszystko o kawie to nie jest. z resztą Parę osób miało sensowne propozycje, więc Twoja konstatacja zdaje się być przynajmniej wątpliwa. Tak więc jeśli ktoś nie zna się na, jak to nazwałeś, tanich ekspresach, udzielać się nie musi, nie ma przymusu odpisywania w nowych wątkach - chyba, że może niektórym chodzi o to, by wyżyć się w necie po ciężkim dniu w robocie?

Offline wasku

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Styczeń 2019, 01:39:57 »
nie zależy mi specjalnie na smaku kawy
To może kopiko sobie strzel i popijaj mullermilk, duzo fajnych smaków maja, banan, pistacja itd
:mrgreen:
Ewentualnie, jak chcesz na ciepło to Anatola możesz zrobić, jest tani i jakoś smakuje.
Droższa opcja to herbatka Chai Masala, dolewasz ciepłego mleka i chłopie jaka pyszna.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 01:41:59 wysłana przez wasku »
¯\_(ツ)_/¯

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Styczeń 2019, 02:41:15 »
1. Piję w zasadzie tylko kawy mleczne - cappucino, ewentualnie americano ze spienionym mlekiem. Nie więcej niż 2 - 3 dziennie
2. Nie zależy mi specjalnie na smaku kawy - pijam czasem kawę u rodziców ze zwykłego ciśnieniowego, kolbowego z marketu, już zmieloną i jest dla mnie OK
3. Zależy mi na trwałości urządzenia, nie chcę żeby koszty związane z eksploatacją przekroczyły koszt samego urządzenia
4. Biorę pod uwagę ekspresy używane
5. Bardzo zależy mi na wygodzie użytkowania - w szczególności nie lubię procesu ręcznego spieniania mleka - tę czynność chętnie bym jakoś zautomatyzował
Czy ten człowiek wie co pisze ? Przecież to wszystko kupy się nie trzyma.
1) głównie pija kawy mleczne, ale chce spienianie mleka jakoś zautomatyzować.
2) pisze w dziale ekspresów kolbowych, które same z siebie wymagają pewnego czasu obsługi. To jest ta magia home baristów. Ale chce zautomatyzować spienianie mleka. Czyli pół kolbowy, pół automat do mleka. Wystarcza kawa mielona z marketu więc młynek nie jest potrzebny. Chce wygodnie spieniać mleko (a przecież takie kawy głównie pija autor), ale nie ma już takich wymogów do robienie quasi-espresso. Chyba autor nie rozumie, że ekspresy kolbowe służą zasadniczo do robienia espresso i na jego bazie kaw mlecznych.
3) autorowi chodzi o trwałość urządzenia. Ale taki ekspres musi być drogi ze względu na zastosowane materiały i rozwiązania. Wszelkie plastiki są nietrwałe. Albo kupuje się tanie plastikowe ekspresy na 2-3 lata, albo kupujemy ekspres trwały, niezawodny na lata, ale płacimy zdecydowanie większe pieniądze.
Wydaje się, że lepiej polecić mu przelewowy. Kawa większa, typu americano. Np. coś takiego taniego, plastikowego, do americano na kawy marketowe zmielone. https://www.mediaexpert.pl/ekspresy-przelewowe/ekspres-clatronic-ka-3356,id-129639?gclid=Cj0KCQiAvqDiBRDAARIsADWh5TdWVVtyNq4UAqdRRJ1ZWrzlsYuFTBqpSSc35qAH7CzndwkTMi1UDQ8aAidcEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

I jeszcze jedno. Tak, jesteśmy maniakami, rozkoszującymi się smakami kawy, fascynatami dobrych młynków, itp. itd. Ale zapewniamy Cię, że się nie masturbujemy wspólnie przy młynkach. kawka
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2019, 02:48:31 wysłana przez hlary »

Halik

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Styczeń 2019, 03:00:57 »
Napisałeś w dziale o kolbowych, ale szukasz (jak dla mnie) automatycznego, a skoro nie wykluczasz używanych, to może coś z licytacji Allegro? Do tysiąca spokojnie masz kilkanaście propozycji, które spełniają Twoje kryteria, z wbudowanym młynkiem włącznie.

O kawiarce wspomniałeś, że mycie, itd, ale jest taka 2w1 - Bialetti Mukka - tutaj miałbyś mleko spienione, awaryjność raczej żadna, w budżecie, więc tylko umycie zostaje. Młynek też zbędny, bo przyjmie paczkowane.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi