Autor Wątek: Eskpres dla niewymagającego (?)  (Przeczytany 9834 razy)

Offline Mic43

Eskpres dla niewymagającego (?)
« dnia: 23 Styczeń 2019, 10:31:25 »
Poszukuję ekspresu kolbowego w jak najniższej cenie - absolutny maks to 1000pln, ale spełniającego pewne kryteria.

1. Piję w zasadzie tylko kawy mleczne - cappucino, ewentualnie americano ze spienionym mlekiem. Nie więcej niż 2 - 3 dziennie
2. Nie zależy mi specjalnie na smaku kawy - pijam czasem kawę u rodziców ze zwykłego ciśnieniowego, kolbowego z marketu, już zmieloną i jest dla mnie OK :)
3. Zależy mi na trwałości urządzenia, nie chcę żeby koszty związane z eksploatacją przekroczyły koszt samego urządzenia :)
4. Biorę pod uwagę ekspresy używane
5. Bardzo zależy mi na wygodzie użytkowania - w szczególności nie lubię procesu ręcznego spieniania mleka - tę czynność chętnie bym jakoś zautomatyzował :)

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
Pozdrawiam!

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Eskpres dla niewymagającego (?)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2019, 10:45:45 »
To kup najtańszy, taki za 350 zł, do tego elektryczny spieniacz do mleka i masz komplet.

Swoją drogą, to dziwne podejście masz do zakupu.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2019, 10:49:11 »
Najlepsze co możesz moim zdaniem zrobić to skontaktować się użytkownikiem @Janusz i dopytać, czy mają akurat jakieś używane podstawowe modele Ascaso w ofercie (Basic). Albo odrobinę naciągnąć budżet (raty) i kupić nowy.
Do mleka poproś o dyszę typu easy cappuccino.

Druga opcja, to Gaggia Classic - Wtedy @Michał ale też proś o tą prosą plastikową dyszę do spieniania mleka.

I pamiętaj o młynku.

Offline Mic43

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:06:14 »
To kup najtańszy, taki za 350 zł, do tego elektryczny spieniacz do mleka i masz komplet.
Taki najtańszy zapewne nie spełni warunku nr 3. Taki elektryczny spieniacz zapewne trzeba oddzielnie myć po każdym użyciu? Mój brat w automatycznym ma taka rurkę, którą wkłada do kartonu z mlekiem, jest coś podobnego dla kolbowych? Taki mix kolbowego z automatycznym spienianiem mleka? Lub chociażby taką dyszą, że nie trzeba tyle czekać, by zaczęła lecieć para o odpowiednim ciśnieniu, tylko pstrykam i już odrazu mogę spieniać :)

Do mleka poproś o dyszę typu easy cappuccino.
na czym polega działanie takiej dyszy?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:16:35 »
https://youtu.be/Y7u5r__Mifc?t=59s

Podstawiasz dzbanek i czekasz aż zacznie parzyć. :) Wystarczająco prosto? :)
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2019, 11:24:53 wysłana przez pj.w »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:17:57 »
Twoje założenia trochę się wykluczają wzajemnie, jeśli jest niska cena to nie idzie zazwyczaj w parze z trwałością (jakość) oraz zaawansowaną funkcjonalnością jak np w automatach. Rurkę, dyszę pojemnik do spieniania mleka trzeba czyścić i nie byle jak a dokładnie i codziennie. 

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:24:52 »
A dlaczego zależy ci na kolbie? Smak kawy cię specjalnie nie interesuje. Więc co?

Offline Mic43

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:43:23 »
A dlaczego zależy ci na kolbie? Smak kawy cię specjalnie nie interesuje. Więc co?
Nie zależy mi na kolbie kategorycznie, automaty są po prostu droższe.
Twoje założenia trochę się wykluczają wzajemnie, jeśli jest niska cena to nie idzie zazwyczaj w parze z trwałością (jakość) oraz zaawansowaną funkcjonalnością jak np w automatach
- dlatego zaznaczam, że smak przygotowanej samej kawy nie musi być na najwyższym poziomie, podobnie nie zależy mi na wszystkich bajerach realizowanych przez automaty, jedynie na uproszczeniu przygotowywania mleka - na tych elementach chce zaoszczędzić, a dzięki temu zmaksymalizować trwałość :)

Offline burlap

• Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Styczeń 2019, 11:50:20 »
Końcówka z Ascaso (jak na załączonym powyżej filmiku) nigdy nie dawała mi zadowalających efektów, wychodzi właśnie taka rzadka piana z bąblami. Piłem za to kawę z mlekiem z Aeroccino (elektryczny spieniacz do Nespresso) i mleko było zdecydowanie lepsze.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Styczeń 2019, 13:18:11 »
1. Po co chcesz pić kawę skoro nie zależy Ci na smaku? Może przejść na herbatę, yerbe czy inne rzeczy?
2. Jeżeli już chcesz pić kawę, ale nie zależy Ci na niej to może ekspres kapsułkowy - kupisz tanio, dostępność jest wszędzie i dostajesz to czego oczekujesz.
3. Jeżeli jednak chcesz pić dobrą kawę to najpierw młynek jako podstawa. Do domowego cappuccino lepszego niż w niejednej sieciówce wystarczy na prawdę niewiele. Sam ostatnio byłem bez ekspresu i wystarczy młynek + kawiarka / prismo / kompresso + spieniacz z prostym termometrem.
Przygotowanie z użyciem prismo zajmowało mi około 10 minut dla dwóch filiżanek kawy razem ze sprzątaniem.

Offline Mic43

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Styczeń 2019, 13:36:05 »
10 minut na kawę to zdecydowanie za dużo. Nie jestem smakoszem. Mam kawiarkę, nawet bez mielenia to dla mnie za dużo zachodu, za każdym razem to myć i rozkręcić. Kawa z kawiarki jakoś mi bardzo nie podchodzi, lepiej smakuje mi nawet z taniego ekspresu lub z sieciowki.
Ekspres kapsułkowy łatwo się psuje, do tego kapsułki są drogie.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Styczeń 2019, 13:50:46 »
Młynek elektryczny prosty typu wilfa, gabi lub clever dripper lub oxo dripper i masz kubek czarnej kawy w 5 minut.
Więcej już jest ciężko zaproponować.
Tak na prawdę według mnie powinieneś zrezygnować z kawy, jeżeli jest to dla Ciebie zbyt czasochłonne, a smak jest nieważny.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Styczeń 2019, 14:10:54 »
Ten temat to nie jakiś wkręt??

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Styczeń 2019, 14:23:23 »
albo kołek

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Styczeń 2019, 14:50:23 »
10 minut na kawę to zdecydowanie za dużo. Nie jestem smakoszem. Mam kawiarkę, nawet bez mielenia to dla mnie za dużo zachodu, za każdym razem to myć i rozkręcić. Kawa z kawiarki jakoś mi bardzo nie podchodzi, lepiej smakuje mi nawet z taniego ekspresu lub z sieciowki.
Ekspres kapsułkowy łatwo się psuje, do tego kapsułki są drogie.

Mój wniosek jest taki: chcesz wygodę automatu, jakość wykonania automatu z wyższej półki, jakość kawy nieważna, tylko na automat cię nie stać.

Moja propozycja: dozbieraj kasę lub weź na raty.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi