Autor Wątek: Ekspres plus młynek.  (Przeczytany 2166 razy)

Offline luk1805

• Ekspres: Kawiarka
Ekspres plus młynek.
« dnia: 18 Styczeń 2019, 14:43:00 »
Witam serdecznie.
Mimo że jestem nowy na forum to z zakupem ekspresu już noszę się dobre dwa miesiące czytając różne fora i słuchając mądrzejszych w tej kwestii.

Więc co mnie interesuje.
Zastanawiałem się nad zakupem automatycznego ekspresu do 2200 -2500 ale po przeczytaniu forów i tysiąca postów stwierdzam że podobną kwotę przeznaczę raczej na ekspres kolbowy z dobrym młynkiem.
Co do kawy to przeważnie pijam americano czasem cappuccino, espresso to sporadycznie ale zdarza się. Co do ilości kaw to w tygodniu nie tak często pijam w pracy z ekspresu automatycznego ale w weekendy dwie kawy dziennie to spokojnie. Wiadomo jak goście to częściej. Interesuje mnie raczej sprzęt co będzie działał dłużej niż gwarancja przewiduje. Raczej nie boje się ekspresu kolbowego a poświęcenie 20 mniut czyli rozgrzanie ekspresu zmienienie kawy i spienienie mleka może być do zaakceptowania. Tym bardziej że spienienie mleka do kakao czy czekolady dla córki czy żony też może być. Prosiłbym o poradę co w danej chwili warto kupić nad czym się zastanowić.   

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ekspres plus młynek.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2019, 14:54:17 »
Skoro głównie americano, to po co pchać się w ciśnienie? Ekspres przelewowy i młynek kupisz poniżej 1000zł wedle upodobań. Ręczne metody jeszcze tańsze, a efekty wcale nie gorsze.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Styczeń 2019, 15:09:24 »
Donkiszot ma rację, możesz nawet na próbę kupić dripa, kawiarke czy aeropress i coś do spieniania mleka. To są groszowe sprawy w porównaniu do ekspresu kolbowego, a może się okazać, że nic więcej nie będziesz potrzebował. Młynek oczywiście najlepszy, na jaki możesz sobie w danej chwili pozwolić.
A jak chcesz Kolbe, to poczytaj jeszcze kilka wątków, ale jakiś podstawowy zestaw kupisz za te pieniądze. Można spróbować używane, jeżeli Ci to nie przeszkadza.

BiF

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2019, 16:48:28 »
Opisując swoje kawowe preferencje też sądzę, że bliżej Tobie do alternatyw niż espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi