Autor Wątek: Zwariuję....zestaw do 8-9k....  (Przeczytany 5954 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Zwariuję....zestaw do 8-9k....
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Styczeń 2019, 09:47:15 »
czy jest sens kupowanie HX (zaleganie nieświeżej wody notorycznie podgrzewanej niewykorzystywanej do przygotowywania kaw mlecznych)

Sens ma poznanie zasady działania Hx-a, zanim się takie bzdury napisze :picardpalm:.

BiF

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Styczeń 2019, 10:07:56 »
Gdy będę robił rzadko np cappuccino co 2, 3 dni, a w między czasie tylko espresso, to jakiej świeżości dostanę parę? Czy zostanie ona wytworzona z tej wody wielokrotnie podgrzewanej do wysokiej temperatury a potem schładzanej? Wyjaśnij mi, proszę, w tym powyższym aspekcie, bo może faktycznie nonsensy wypisałem i woda użyta do podgrzewania bojlera do espresso jest ciągle świeżą?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2019, 10:15:10 wysłana przez BiF »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Styczeń 2019, 10:23:40 »
BIF naczytałeś się chyba nieprawdziwych twierdzeń i marketingu rodem z termobloków, woda w HX do parzenia kawy nie jest pobierana z bojlera a ze zbiornika na wodę więc świeża, stara  i ta cała różnica :picardpalm:

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Styczeń 2019, 10:26:49 »
A co mnie para obchodzi? Nie odwracaj kota ogonem, odniosłem się do poniższego stwierdzenia.

ytający będzie robił głównie espresso, więc czy jest sens kupowanie HX (zaleganie nieświeżej wody notorycznie podgrzewanej niewykorzystywanej do przygotowywania kaw mlecznych)

Hx wodę na espresso bierze ze zbiornika bądź sieci wodnej, przez wymiennik ciepła, stąd też jest jego nazwa.

BiF

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Styczeń 2019, 10:27:45 »
@mlopus wiem, ale mnie chodziło o pobranie raz na jakiś czas wody na wytworzenie pary do kaw mlecznych, a nie do espresso.

@WS nie odwracam kota ogonem, pisałem o wodzie wykorzystywanej do wytworzenia pary, nawet mnie przytoczyłeś. Może niejasno się wyraziłem, ale od początku nie chodziło mi o wodę do espresso.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2019, 10:49:39 wysłana przez BiF »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Styczeń 2019, 11:17:47 »
Stacja uzdatniania wody, podłączenie na stałe, kanalizacja, dwa bojlery, tamper, młynek, kawa, filiżanki.

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Styczeń 2019, 11:22:13 »
Ale to by trzeba jakąś specjalną konstrukcję, żeby przed każdym użyciem ekspresu spuszczać wodę, żeby była świeża.

BiF

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Styczeń 2019, 11:52:05 »
To miałem rację z nieświeżą wodą do wytworzenia pary do kaw mlecznych raz na jakiś czas, nie codziennie w HX, czy nie? Że w takim użytkowaniu - sporadyczne kawy mleczne - HX pod tym względem nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepszy mono bojler?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Styczeń 2019, 12:01:13 »
Szukasz problemów na siłę czy trollujesz? Wszystkie(a przynajmniej zdecydowana większość) kawiarnie używają HX i jakoś nikt nie narzeka na jakość pary czy gorącej wody. Przejmować to się można wpływem tej wody na ilość kamienia w bojlerze. Ludzie używają, nikt nie narzeka, Ty widzisz w tym niesamowicie wielki problem.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Styczeń 2019, 12:04:10 »
Tak BIF skoro Tobie na tym tak zależy to miałeś rację, tym bardziej że autor wątku pytał głównie o kawy czarne. Tylko co z wodą zalegającą w mono bojlerze? Taka stara i zleżała będzie, może dajmy już spokój tym pseudo fachowym wnioskom.

BiF

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Styczeń 2019, 12:22:13 »
Dzięki @mlopus, bo już inaczej o sobie myślałem. W mono bojlerze cały czas jest wykorzystywana i można zawsze więcej spuścić zastępując świeżą. Ja tak robię. Wiem - nieekologicze  :NO: Oczywiście nie lać zimnej do gorącego bojlera.

@siewcu jaki jest przerób w kawiarni, a pytający będzie rzadko używał pary.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Styczeń 2019, 12:38:34 »
W kawiarni wody nie wymienia się codziennie w bojlerze. Uczepiłeś się czegoś, co nie istnieje i uparłeś się, że masz rację. Lepiej marnować wodę, a jeszcze najlepiej to by było spuszczać całą wodę z bojlera i uzupełniać na nowo przed każdym włączeniem, bo się biedna zagotowała wcześniej i zdążyła schłodzić. Paranoja...

BiF

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Styczeń 2019, 12:51:55 »
Ok. paranoicznie podchodzę do świeżości i czystości wody. Przesada, może, ale lubię wiedzieć, co wlewam do ust. Ten typ - ja - tak ma!

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Styczeń 2019, 13:17:21 »
Wlewasz do ust odrobinę, pewnie kilka ml(?) wody, która wielokrotnie jest podgrzewana do temperatury ponad 100 stopni C a wcześniej filtrowania. Co w tym złego?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Styczeń 2019, 13:47:41 »
Ok. paranoicznie podchodzę do świeżości i czystości wody. Przesada, może, ale lubię wiedzieć, co wlewam do ust. Ten typ - ja - tak ma!

Zajmij się czytaniem, a nie pisaniem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi