Autor Wątek: ECM Classika II PID czy może coś innego?  (Przeczytany 23555 razy)

Offline km192

• Ekspres: ECM Classica II PID, Aeropress, V60, Bialetti
  • Młynek: Niche Zero
Odp: ECM Classika II PID czy może coś innego?
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Październik 2022, 17:27:57 »
Panowie, jakiej głębokości sitko IMS wchodzi do standardowego portafiltra 2-wylewkowego ECM? Pytam że względu na wyprofilowanie dna tego portafiltra. Chciałbym zamówić H22.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Październik 2022, 22:43:12 »
Panowie, jakiej głębokości sitko IMS wchodzi do standardowego portafiltra 2-wylewkowego ECM? Pytam że względu na wyprofilowanie dna tego portafiltra. Chciałbym zamówić H22.
Jeśli Ci to pomoże: maksymalne sitko jakie wchodzi VST to 20g o całkowitej wysokości 26mm.
》tertium non datur《

Offline km192

« Odpowiedź #47 dnia: 18 Październik 2022, 12:44:47 »
Dzięki, o to chodziło.

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Październik 2022, 09:49:58 »
@km192 z ciekawości - czemu zmieniasz sitko? coś nie tak z fabrycznym?

Offline km192

« Odpowiedź #49 dnia: 19 Październik 2022, 15:56:40 »
Zawsze może być lepiej :)
A tak na poważnie to chce mielić drobniej przy tej samej dozie. Z innych wątków wynika, że to dają sitka IMS, VST.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Październik 2022, 16:12:34 »
Weź pod uwagę że sitko VST jest bardziej wymagające (dystrybucja etc)osobiście uważam że równie dobre jak nie lepsze i wybaczając więcej są sitka IMS

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Październik 2022, 17:06:28 »
VST
... są lepsze niż IMS, bo wykonane z grubszej blachy  :hihihi:
》tertium non datur《

Offline B737

« Odpowiedź #52 dnia: 22 Październik 2022, 09:40:08 »
Tyle pomyślunku, inżynierii i wszystkiego, a nie wrzucają prostego rozwiązania, które pomagałoby utrzymać odpowiedni poziom wody w zbiorniku. Dziś rano przeżyłem mały zawał, będąc przekonanym, że sprzęt mi się zepsuł i czeka mnie serwis.
Zapiąłem kolbę, włączam pompę i w tym momencie ekspres mi się wyłączył, zupełnie tak, jakby się momentalnie spalił. Oblał mnie zimny pot, nie reagował na wyłączenie i włączenie, tylko lampka zielona, sygnalizująca włącznie, ledwie dostrzegalnie błysnęła (jakby dostała za mało energii nawet ona).

Zanim zadzwoniłem po pogotowie, żeby ratowali mnie i moje słabe serce, postanowiłem zobaczyć, czy to nie są objawy tego sławetnego braku wody - i rzeczywiście, zbiornik był prawie pusty.

Strasznie to bez sensu, że maszyna nie wyrzuca żadnego komunikatu ostrzegającego jakiś czas przed tym zdarzeniem ani już, gdy się zdarzy - nie pozwoli się włączyć i nie wyrzuci wtedy jakiegoś FIL lub czegoś podobnego.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Październik 2022, 10:29:12 »
W nowszym Profitec Pro 400 już to poprawili i jest podobnie jak w Lelitach czy ACS, gdzie ekspres pozwala dokończyć zaparzanie, a następnie włącza lampkę informującą o braku wody. Ja bym się jakoś szczególnie nie przejmował. Nasze maszyny to bardziej technologiczny skansen niż pomyślunek i inżynieria. :) Takie nagłe przerywanie ekstrakcji i wyrzucanie komunikatu o braku wody jest nawet w Faemie Faemina za 30k zł.

Marcin Piela

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Październik 2022, 10:42:29 »
Obwód pewnie zamyka magnes z pływakiem w zbiorniku(takie rozwiązanie widziałem w Quick Mill La Certa) więc pewnie dla tego nic się nie świeci, a z tego co kiedyś sprawdzałem, to ciężko znaleźć czujnik wody do temperatur typu 130-140 stopni, które w tego typu ekspresach mogą występować.

« Odpowiedź #55 dnia: 22 Październik 2022, 11:38:12 »
zbiornik był prawie pusty.
Obyś miał takie banalne i oczywiste problemy.  Zgadzam z @arob em z ostatnim zdaniem.
》tertium non datur《

Offline B737

« Odpowiedź #56 dnia: 22 Październik 2022, 14:17:34 »
Wiem, wiem, zdaje sobie z tego sprawę, że to koniec końców błahostka, niemniej dość mnie to zestresowało, gdy nie wiedziałem o co chodzi ;)

« Odpowiedź #57 dnia: 24 Październik 2022, 20:25:33 »
Dziwne tylko, że nie zrobili sygnalizacji.
Dla mnie zabezpieczenie wystarczające: brak wody - ekspres się wyłącza - grzałka nie spalona. Mogłaby być funkcja ostatniego shota przed wyłączeniem, ale wszystkie bajery kosztują dodatkową kasę, więc coś za coś. Podnieść klapę i sprawdzić stan wody, to nie jest wielki kłopot.
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Październik 2022, 00:13:35 »
Dziwne tylko, że nie zrobili sygnalizacji.
Dla mnie zabezpieczenie wystarczające: brak wody - ekspres się wyłącza - grzałka nie spalona. Mogłaby być funkcja ostatniego shota przed wyłączeniem, ale wszystkie bajery kosztują dodatkową kasę, więc coś za coś. Podnieść klapę i sprawdzić stan wody, to nie jest wielki kłopot.
Zaraz po napisaniu mojego, cytowanego tu postu pomyślałem, że spowoduje on "wyprawę Krzyżową" Rycerzy w Zbrojach z Grubej Blachy :) Dlatego też zaraz po napisaniu skasowałem post, nie chcąc niepotrzebnie angażować Dzielnych Wojów :)   Zdezorientowanych przepraszam :)

@GostRado błyskawicznie podniósł jednak rękawicę, więc odpowiadam niniejszym. Fani ECM chodzą i opowiadają, że jest to marka premium. Wierzących w te opowieści dziwić powinny takie oszczędności. Lampka to byłby koszt kilku Euro, sygnalizacja na PID jeszcze mniej. Gdyby inny producent poczynił takie oszczędności, jęki Rycerzy niosłyby się z tego powodu przez kilka lat ;)

Dziwie się trochę, że nie dostrzegacie tych drobnych wad (brak sygnalizacji, dziwacznie działający manometr)... Przecież i tak głównym argumentem za zakupem (ekspresu, nie zbroi rycerskiej) jest ponoć renomowany producent, gruba blacha i przynitowane logo... A tych zalet nikt nie podważa ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2022, 00:29:49 wysłana przez skansen »

« Odpowiedź #59 dnia: 25 Październik 2022, 05:58:48 »
Oj Skansen, że też Ci się chce w ten sposób marnować swój czas  :picardpalm: Zapomnij, że wszyscy będą kupować tylko Lelity  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2022, 06:06:44 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi