;

Autor Wątek: Kenya Windrush Estate Peaberry – palarnia kawy Euro Café  (Przeczytany 368 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4339
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Kenya Windrush Estate Peaberry – palarnia kawy Euro Café
« dnia: 09 Styczeń 2019, 18:02:29 »
Kenya Windrush Estate Peaberry – palarnia kawy Euro Café

Arabiki odmian SL 28 i 34, typ peaberry, sposób obróbki myta, jak na Kenię przystało, palenie średnio jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka mają aromat leśnych owoców i delikatnej, słodkiej czekolady. W przemiale dominują nuty świeżych leśnych owoców, z akcentem słodkich malin.

Sposób przygotowania: dripper Kalita Wave 155, białe filtry Kalita i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia 3,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w tym czasie przemiał był mieszany, później polewanie w czterech równych porcjach. Po pierwszych zalaniach mieszanie przez kołysanie dripperem. W aromacie dripa są leśne owoce z nutą grejpfrutów, a po spróbowaniu dominują jeżyny, z delikatnym akcentem grejpfrutów i nutą dojrzałych i słodkich czerwonych porzeczek. Drip jest pierwsza klasa. Intensywny, aromatyczny, równy i czysty w smaku, z wyrazistą, ale miłą kwaskowatością, bez goryczki, z dozą słodyczy i syropowatym finiszem. Posmak podobny, przyjemny, długi i trwały. W Chemeksie te ziarenka również wypadły bardzo dobrze. Napar podobny w smaku do Kality, ale nieco łagodniejszy, bardziej stonowany, może trochę słodszy, miły do picia.
W sumie, to bardzo fajne są te ziarenka. Kenia, co się zowie, można o nich powiedzieć na zakończenie.
« Ostatnia zmiana: 09 Styczeń 2019, 18:11:18 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything