Autor Wątek: GUATEMALA Supermix  (Przeczytany 7411 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
GUATEMALA Supermix
« dnia: 04 Marzec 2014, 18:46:26 »
Właśnie odebrałem nagrodę, jeszcze nie była w młynku (wcześniej muszę wykończyć Bazzara Top 12 Gran Cru), a tuż po niej testuję Guatemalę Supermix  :taniec:
Chwilowo, na zachętę, słit focia kawy...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: GUATEMALA Supermix
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marzec 2014, 19:31:21 »
Bardzo ładna :).

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: GUATEMALA Supermix
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2014, 10:28:42 »
Kawa: GUATEMALA Supermix (kawa wygrana w konkursie CafeMax http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=690.0 )
Skład to: 85% Arabiki + 15% Robusty
Palenie: 11/02/2014
Sprzęt: Vibiemme Domobar Junior DB + MC4
Jako: espresso oraz espresso macchiato
Dodatki: bez cukru

Ziarna - średniej wielkości, ciemniej palone, cześć oblanych olejkami, część tylko nakrapianych, bez defektów czy połamań.
Aromaty - kawowy, zdecydowanie palonej - to chyba najlepsze określenie.
Opakowanie 250g - wierzchnia warstwa to papierowa torebka, ale impregnowana, bez zaworka. Wewnątrz gruba metalizowana gruba torebka. Pierwszy raz widziałem takie połączenie.

Kawa świeża. Crema jest, może niezbyt trwała, ale jest gruba warstwa. Tygrysy uciekły i chwilowo bez pokazywania cętków. Smaczki - leciutko przypalone pieczywo, troszkę migdałów pomieszanych ze słodyczą (ale nie potrafię połączyć tego odczucia z czymś mi znanym), odrobina ciemnej czekolady - ale uwaga! z chili (za tą papryczkę robi zapewne robusta, delikatnie drapiąca w gardło), szczególnie odczuwanej na finiszu. Nie stwierdzono żadnych kwasków. W mleku przyjemnie łagodnieje - choć sote nie jest nadto ostra. Może ostatnimi czasy odzwyczaiłem się od takiej robusty. Ciastko już zdecydowanie pachnie robustą, ale nie jest to nazbyt przeszkadzające.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi