Autor Wątek: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?  (Przeczytany 12309 razy)

Offline MisterTwister

• Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, ARC Black & Inox, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
  • Młynek: Comadnante C40 Mk III IronHeart, Baratza Sette 30 AP, Porlex Mini mod
Odp: Gaggia CLassic 2018 czy cos drozszego?
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Luty 2019, 16:35:42 »
Podepnę się do tematu.
Uzależniłem się od dobrej kawy, stąd potrzeba dokupienia do mojego biura jakiejś taniej kolby (szef niestety nie zasponsoruje mi żadnego ekspresu). Po lekturze wielu wątków wybór padła na Gaggia CLassic który będzie współpracował z moim C40. Na rynku wtórnym pokazał się model z 2018r. podobno w perfekcyjnym stanie, wedle sprzedającego "Eskpress bardzo mało używany wygląda jak nowy" - zamieszczone w ogłoszeniu zdjęcie potwierdzały by rzeczywisty jego stan. Umówiłem się ze sprzedającym na odbiór osobisty, więc minimalizuję ryzyko. Czy 700zł za ten model to według Was dobra cena, przy założeniu że jego stan jest taki jak określił sprzedający? W co ewentualnie bym musiał zainwestować? wiem że na pewno w tamper, ale może jakieś dodatkowe sprawdzone sitko?
link do ogłoszenia
https://www.olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-gaggia-classic-2018-profesionalny-CID628-IDyGgV9.html
Pozdrawiam, Bernard z Zabrza.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Luty 2019, 17:32:00 »
To nie jest model z 2018 r. tylko z 2015 r. to co widzisz na zdjęciu to data produkcji, moim zdaniem nie warto lepiej rozejrzyj się za modelem z 2018 albo pre-2015 a dlaczego to już było pisane wiele razy w tym i w innych tematach.

Offline MisterTwister

• Ekspres: ASCASO UNO PROF Black, ARC Black & Inox, Bialetti Moka Express 2&3tz , 2xGabi Master, Hario-V60
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Luty 2019, 18:35:09 »
Ok, data na tabliczce znamionowej może mylić. Rzeczywiście coś czytałem o tych starszych i nowszych modelach. No nic, muszę przemyśleć ten zakup a w tym czasie będę w pracy nadal używał stary kolbowy de longhi.
Przy okazji pytanie, czy dla Gaggia CLassic jest jakaś realna alternatywa? Coś godnego polecenia w przedziale cenowym do 600-700 zł za używkę?

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Luty 2019, 19:27:26 »
Miałem swego czasu Gaggie w robocie ale IMO phin, mikrofala i french press do spieniania lepiej się sprawdzają.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Luty 2019, 19:31:25 »
W mojej ocenie z każdej Gaggii - czy tej lepszej czy gorszej - otrzymasz lepsze espresso niż z DeLonghi. Warunkiem jest oczywiście dobry młynek i sitka nie-supercrema.
Przejrzyj pchli targ, tam są dwie Gaggie na sprzedaż, z tego samego okresu który brałeś pod uwagę (2015-2018), jedna na pewno ma właściwe sitko podwójne.

Offline MisterTwister

« Odpowiedź #50 dnia: 28 Luty 2019, 19:40:20 »
Pchli targ śledzę już od dłuższego czasu. Mam świadomość, że nawet na rynku wtórnym trudno upolować wyjątkową okazję, bo każdy zna wartość swojego sprzętu i za darmochę nikomu nie odda. Ten model z oferty z linku można oficjalnie już kupić nowy za niewiele ponad 900zł, więc 700zł za używkę to żadna rewelacja. No nic, będę regularnie sprawdzał oferty rynku wtórnego, może trafi się okazyjnie jakiś podstawowy model ASCASO, do którego mam duże zaufanie, bo na co dzień piję pyszne kawy z UNO PROF...

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Luty 2019, 19:45:11 »
To skoro Ascaso to może napisz do @Janusz i może akurat coś się trafi :)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Luty 2019, 21:12:31 »
Sprawdzajcie dobrze oferty na OLX. Tu na forum pisali o jakiejś silvi, która co jakiś czas pojawia się w atrakcyjnej cenie, że to jakiś wałek.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline MisterTwister

« Odpowiedź #54 dnia: 28 Luty 2019, 21:21:05 »
Mam coraz większy mętlik w głowie... Chyba w akcie spontanizmu szarpnę się na nowy Gaggia Classic wersja 2019. Jakoś przechodzi mi ochota na używany sprzęt. Co nowe to nowe... Nie całe 1300zł. bez żadnego ryzyka...W duecie z C40 będzie robił smaczną kawę każdego poranka w pracy  :)

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Luty 2019, 23:02:17 »
No i super, na dzień dzisiejszy też bym brał tą nową GC przy ograniczonym budżecie.  :ok:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Marzec 2019, 10:03:14 »
Niewiele dołożysz i będzie miał nowy ARC Black & Inox.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Marzec 2019, 12:38:06 »
Sporo dołoży i ma kupić Ascaso z termoblokiem? To już lepiej zostać przy areopresie i dozbierać na porządny ekspres kilka miesięcy później.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Marzec 2019, 12:54:48 »
Po pierwsze to napisałem "niewiele" a nie "sporo". Po drugie porządne ekspresy (czytaj droższe) też są z termoblokami. Po trzecie nawet najtańszy termoblok jest lepszym rozwiązaniem niż GC z malutkim, aluminiowym bojlerkiem. Po czwarte to prowokujesz mnie do wypowiedzi a następnie zarzuca się mi nachalną reklamę ASCASO. Nie prowokuj to nie będę zmuszany do odpowiedzi. Sądzę, że już wystarczająco dużo na temat tych porównań się tu już napisało. Wystarczy poczytać i samemu wnioski wyciągnąć. Dalsza dyskusja nie ma sensu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MisterTwister

« Odpowiedź #59 dnia: 01 Marzec 2019, 14:39:07 »
Panowie, STOP! Nie brnijmy w tą nic nie wnoszącą do tematu jałową polemikę! Pierwotnie zakładałem budżet w okolicach 600-700zł na używany sprzęt do pracy. Na co dzień używam ASCASO UNO PROF Black i w mojej ocenie to genialny ekspres, wart swojej ceny - podobnie jak pewnie każdy inny tej firmy. Mój kupiłem u Janusza nowy, z perspektywy czasu ani raz nie żałowałem tej decyzji. Jednak zakup ekspresu do pracy to inna bajka. Tutaj moje oczekiwania są zupełnie inne, podobnie jak możliwości finansowe. Jak pisałem w akcie chwilowego spontanizmu byłem skłonny wydać trochę więcej niż pierwotnie zakładałem. Na razie i tak śledzę oferty rynku wtórnego, jeśli się coś trafi czy to z Gaggia czy z ASCASO to pewnie się skuszę. W kwestii zakupu nowego Gaggia Classic wersja 2019 to czekam jeszcze na odpowiedź sprzedawcy na zadane pytanie, czy jako forumowicz mogę jeszcze liczyć na jakiś mały rabat - na razie cisza więc decyzja o zakupie czy to nowego czy używanego wstrzymana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi