Autor Wątek: Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę  (Przeczytany 18182 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pierwszy express - na co zwracać uwagę
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Grudzień 2018, 22:57:09 »
Są jakieś złe kawiarki? Czym one się charakteryzują?

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:15:42 »
Sitka w tanich kawiarkach tam gdzie wrzucasz kawe posiadaja otwor dookoła nie sa szczelne i często idzie kanał po obwodzie. W nowych bialetti tak jak w kreminie jest do bardzo ladnie uszczelnione. Sitko górne jest też bardzo drobniutkie i precyzyjne dzięki czemu kawiarka taka daje rade z przemialem pod espresso oraz zatrzymuje gorzkie pyłki. Dodatkowo mocniejsze uszczelki, wąski otwór tam gdzie kawa wypływa (nie pryska), szersze denka dla grzania. Naprawdę dużo więcej można z takiej wycisnac . Dołożono też linie do ktorych zalewać je wodą. Mniej wody, więcej pary. Te nowe skręcasz też z siłą jak wieczko od słoika. Konstrukcje dużo solidniejsze , nie wiem czy został standardowy zawór czy też wymieniony bo nigdy mi sie jeszcze nie otworzyl. W tych starych faktycznie ciężko było coś wycisnąć w nowych leci już praktycznie zawsze syropek.

Offline kawosz123

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: xeoleo
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:19:25 »
DOMOTTI KAWIARKA SANTOS 32705

Offline lukaszde Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, V60, kawiarka
  • Młynek: Comandante C40 MKIII Nitro Blade RC
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:27:33 »
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, bo nie wiem czym mam się kierować przy zakupie. Chciałbym żeby mi posłużył kilka lat ;)

Cześć Kawosz,

jak zrozumiałem zwykle pijesz latte.
Wspominałeś, że robiłeś kawę we prasce typu french press, czyli rozumiem, że posiadasz? Bo jest to dobre urządzenie do spieniania mleka, jak wyżej wspomniano.
Gdybym ja pił latte w domowych warunkach, zrobiłbym następujące zakupy:
- aeropress w zestawie z Fellow Prismo około 200 PLN
- ręczny młynek typu Hario Skerton/ Porlex Mini (około 200 PLN) - koledzy może zaproponują coś lepszego, ja tych młynków nie używałem
- jeżeli nie masz French Pressu możesz taki w Ikei kupić za 25 PLN

W budżecie się zmieścisz, jeszcze na dobrą kawę Ci wystarczy. I na mleko;)
Ten zaparzacz da Ci duże możliwości. Może potem tak się wkręcisz, ze dokupisz wagę, termometr do wody.

Zapoznaj się też z linkiem:)

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:32:07 »
Aeropress tak ale bez Prismo - to zbędny gadżet, lepiej dołożyć do lepszego młyna. Do alternatyw jeśli nie chce ci się kręcić ręcznym to np. Nivona CafeGrano 130.

Offline Kangur Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Grace, AP, mokka
  • Młynek: Quamar M80e, nivona 130,
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:40:40 »
@k3lt Fellow Prismo jest gadżetem.  Owszem. Jak dla mnie przydatnym. Pozwala na uzyskanie większego ciśnienia przy przeciskaniu. Ponadto zawiera filtr metalowy i co dla mnie ważne nie kapie przy zapażaniu. Nie stosuje metody odwróconej.

@Mireksm jak dla mnie areopress jest lepszy niż kawiarka. Posiadam kawiarke stalowa bialletti (indukcja) i niestety trudniej kontroluje sie parametry ekstrakcjii  niż w AP
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 23:43:07 wysłana przez Kangur »

Offline Mireksm

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:53:48 »
Dla mnie najlepsza kawiarka to gaz i niezdrowe aluminium i dobre ziarenka w niej. Gaz z kuchenki też nie równy takiemu z palnika z butli. Indukcja wiadomo problem ale nie próbowałem. Czasmi wolę po turecku a czasami po polsku co kto woli.

Offline kawosz123

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Grudzień 2018, 23:57:39 »
ok ;) na takie odpowiedzi liczyłem (k3lt, lukaszde)
Reasumując, nie dodaje linków tylko wypisze co mam kupić:
1) AeroPress AEROBIE ( na alegro pierwsza i najpopularniejsza propozycja jest za 98zł z 350szt filtrów) lub wersja Zestaw AeroPress + Fellow Prismo za 183zł. Ciężki wybor.. wpływa to na smak?
2) W sumie dla mnie nie ma znaczenia szybkość mielenia więc może być wersja ręczna. Tylko czym oprócz ceny i designu różni się  Porlex Mini od połowe tańszej wersji hario skerton(na allegro za 127zł) ? Oba maja regulacje stopnia zmielenia, oba maja dobre opinie
3) French press mam ;)
ps: jest na alegro zestaw AP +  hario skerton za 230zł (ale bez Fellow Prismo)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Grudzień 2018, 00:07:18 »
Ad 1. Sprawdź czy aeropress jest oryginalny, sygnowany, a nie chiński klon.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Grudzień 2018, 00:30:02 »
ok ;) na takie odpowiedzi liczyłem (k3lt, lukaszde)
Reasumując, nie dodaje linków tylko wypisze co mam kupić:
1) AeroPress AEROBIE ( na alegro pierwsza i najpopularniejsza propozycja jest za 98zł z 350szt filtrów) lub wersja Zestaw AeroPress + Fellow Prismo za 183zł. Ciężki wybor.. wpływa to na smak?
2) W sumie dla mnie nie ma znaczenia szybkość mielenia więc może być wersja ręczna. Tylko czym oprócz ceny i designu różni się  Porlex Mini od połowe tańszej wersji hario skerton(na allegro za 127zł) ? Oba maja regulacje stopnia zmielenia, oba maja dobre opinie
3) French press mam ;)
ps: jest na alegro zestaw AP +  hario skerton za 230zł (ale bez Fellow Prismo)

Co do Prismo przeczytaj https://coffeeplant.pl/fellow-prismo-espresso-aeropress/ , no i z mojego doświadczenia też mogę powiedzieć że nie warto.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Grudzień 2018, 00:33:18 »
Naprawdę dużo więcej można z takiej wycisnac
Dużo więcej a padlina, to chyba jednak inna dyskusja. Oczywiście, że warto wydać pieniądze na dobry sprzęt, tym bardziej, że kawiarki w ogóle nie są drogie, niemniej wydaje mi się, że takich padlin, z których kompletnie nic nie wychodzi jest niewiele. Generalnie to całkiem prosta konstrukcja i jeśli coś tam o kawie wiemy, to powinno udać się zaparzyć przyzwoitą kawę.

Offline Mireksm

Odp: Pierwszy ekspres - na co zwracać uwagę
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Grudzień 2018, 08:49:08 »
Tak. Może niepotrzebnie użyłem tego określenia. Chodziło mi głównie o blaszkę z dziurkami pod kawą , która czasami może być nie dopasowana i potrafi się też odgiąć i z takiej to już nic nie wyjdzie dobrego. Mam taką jedną z tych już naprawdę najtańszych. A Kawosz123 napisał że mu lura wychodziła z kawiarki.

Offline kawosz123

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Grudzień 2018, 11:03:19 »
Do kawiarek nie jestem przekonany, ale spróbuje aeropress-u skoro ma lepszy potencjał ;)
Miałem nie dawać linków ale chyba się nie obejdzie.. wybaczcie, ale musiałem usunać początkowe znaki z linka bo mi nie chciało dodać odpowiedzi ;)
1) allegro.pl/oferta/aeropress-aerobie-filtry-w-zestawie-oryginalny-7192680333

Teraz problem młynka, bo biore ręczny. Po opiniach w widze, że najlpiej mieli i jest najsolidniejszy:
1) allegro.pl/oryginalny-japan-mlynek-do-kawy-porlex-mini-fvat-i6830288035.html (podobno najlepiej mieli i jest najstabilniejszy, dobra regulacja stopnia mielenia)
2) allegro.pl/oferta/mlynek-reczny-hario-skerton-kawa-gratis-najtaniej-6684043265 ( Gorszy przemiał od Porlex mini)
3) allegro.pl/rhinowares-hand-coffee-grinder-mlynek-reczny-i6273117077.html (Gorszy przemiał od wyzej wymienionych, żarna łatwo ulegaja zniszczeniu)

Jakieś uwagi? :) Bo dziś lub jutro pewnie będe zamawiał

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Grudzień 2018, 11:19:42 »
Zerknij na temat o chińskich młynkach z aliexpress czy amazona, za niewiele większe pieniądze będziesz mieć o wiele lepszy sprzęt.
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudzień 2018, 11:21:36 »
W tej cenie dużo lepszy jest xeoleo - jest odpowiedni wątek na forum jak coś :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi