Autor Wątek: Pierwsza kolba do? No właśnie, do ilu?  (Przeczytany 4766 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
Pierwsza kolba do? No właśnie, do ilu?
« dnia: 28 Grudzień 2018, 18:08:43 »
Witam,

Chcę z żoną kupić ekspres żeby wypić espresso z rana. Nie pijemy więcej kaw niż dwie dziennie, nie pijemy kaw mlecznych. Czasami teść przyjeżdża i on lubi ale to 2 razy do roku zawita... Także spieniacz sprawa drugorzędna. Nie chcę kupić czegoś co będę zmieniał za pół roku, czy rok. Co do wyglądu, to najbardziej podoba mi się Bazzera czy nawet taki surowy Lelit. Tylko co wybrać? PID itp kurde nie wiem... Budżet nie jest jakiś ścisły ale chcę to zrobić w granicach rozsądku. W innym temacie pytałem o młynek i mam większy zamęt w głowie niż przed czytaniem forum.

Dla przykładu podoba mi się

Bezzera BZ10 S PM

Ale nie potrafię uzasadnić tego wyboru, poza tym, że prezentuje się obłędnie.

Pozdrawiam,

Offline Argot Mężczyzna

• Ekspres: Grimac la uno
  • Młynek: Kazak tura espresso
Odp: Pierwsza kolba do? No właśnie, do ilu?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:19:17 »
@Perzua najpierw musisz określić budżet na porządny młynek żarnowy. W/g mnie najtańszy to Ascaso i1, a potem już tylko drożej i drożej, ewentualnie na początek ręczny żarnowy z górnej półki. Zawsze się przyda i później i przy elektrycznym/

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:24:05 »
Będzie Niche raczej.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:25:01 »
Cafelat Robot
La Pavoni Europicolla / używany Caravel
Quick Mill Carola

Plus cała masa jednobojlerowych ekspresów typu Lelit, RS Silvia lub termobloki Ascaso UNO PROF / PID.

Ale skoro podoba Ci się Bezzera to po co szukać dalej? Zrobi Ci dwie dobre filiżanki espresso dziennie bez żadnego problemu. Ale wystarczy Ci 9 (bojler) 10 to HX, skoro nie zależy Ci na mleku chyba nie ma sensu dopłacać.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 18:30:13 wysłana przez pj.w »

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:30:42 »
Cafelat Robot
La Pavoni Europicolla / używany Caravel
Quick Mill Carola

Plus cała masa jednobojlerowych ekspresów typu Lelit, RS Silvia lub termobloki Ascaso UNO PROF / PID.

Ale skoro podoba Ci się Bezzera to po co szukać dalej? Zrobi Ci dwie dobre filiżanki espresso dziennie bez żadnego problemu.
Wszystko pięknie ładnie [emoji3] jak to jest z nagrzewaniem grupy? Rano mam  spokojnie 30 min zanim zrobię kawę.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:33:26 »
 @Perzua :poklon:  :brawa: :ok: Najtańsza opcja to w/g mnie Bezzera 09. Ascaso uno prof ze względu na to, że rzadko będziesz robił kawę, TB jest "najzdrowszy", woda zagotowana nie kisi się w bojlerze.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:37:22 »
Czas nagrzrwania nie ma znaczenia bo kupisz sobie za 70 zł gniazdko z programatorem czasowym typu Belkim Wemo.

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:49:07 »
VBM Domobar bojler 0,7l, grupa E61, termostat z możliwością regulacji, minimalną oscylację temperatury uzyskano dzięki umieszczeniu sondy we wnętrzu bojlera, to wszystko za 3500zł. i  kawka 
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 18:51:54 wysłana przez Argot »

Offline red Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JE Plus
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudzień 2018, 20:01:52 »

Najtańsza opcja to w/g mnie Bezzera 09.
Byłem wczoraj w coffeesite oglądać na żywo Bezy i powiem,  że wykonanie ekspresów jest na najwyższym poziomie. Na żywo grupa Bezzery wizualnie też wygląda super. Pojechałem przywieźć do domu Unicę i wróciłem z niczym bo bz10 mnie oczarowała, a to HX. Dalej się waham bo piję tylko espresso

Offline Argot Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudzień 2018, 20:22:28 »
@red też tam byłem i oglądałem Profitec pro 300 DB, ponieważ u mnie pijane są także białe. A potem @pj.w zwrócił  moją uwagę na ACS minima. Pod samo espresso jest dużo łatwiej, ale masz rację, nie jest lekko. Teraz spodobał mi się Ascaso steel duo prof z powodu higieny, bo zagotowana woda nie leżakuje w bojlerach
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 20:29:15 wysłana przez Argot »

krzwysz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudzień 2018, 21:37:21 »
Bezzera Unica. Jeden mały bojler. Do czarnych kaw OK a nawet lepiej niż HX. Spienianie mleka wyjątkowo uciążliwe więc tylko na specjalne okazje. Długo się nagrzewa bo grupa E61. Znajomy ma i świetne espresso bez problemu da się zrobić. Łatwiej uzyskać powtarzalność dla czarnych kaw.

Bezzera BZ 10 to szybsze nagrzewanie ale do czarnych kaw nieekonomiczne bo HX, i duży bojler, w którym woda będzie się starzeć. Na plus gorąca woda na żądanie, o ile Ci na tym zależy (zachęcam do korzystania). Można spełniać mleko i parzyć kawę jednocześnie. Na Unica się tego zrobić nie uda. Flushe chłodzące grupę mogą być uciążliwe i wpływać negatywnie na powtarzalność. Może być konieczne częste uzupełnianie zbiornika na wodę, więc trzeba to mieć na uwadze jak ekspres będzie trzeba w tym celu np. wysuwać czy obracać.

Generalnie BZ 10 ma więcej możliwości ale może być bardziej uciążliwy w obsłudze jeśli rozważamy  przygotowywanie tylko kaw czarnych.

Oba będą dobrze współpracowały z Niche Zero.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudzień 2018, 21:52:37 »
Bezzera Unica. Jeden mały bojler. Do czarnych kaw OK a nawet lepiej niż HX. Spienianie mleka wyjątkowo uciążliwe więc tylko na specjalne okazje. Długo się nagrzewa bo grupa E61. Znajomy ma i świetne espresso bez problemu da się zrobić. Łatwiej uzyskać powtarzalność dla czarnych kaw.

Bezzera BZ 10 to szybsze nagrzewanie ale do czarnych kaw nieekonomiczne bo HX, i duży bojler, w którym woda będzie się starzeć. Na plus gorąca woda na żądanie, o ile Ci na tym zależy (zachęcam do korzystania). Można spełniać mleko i parzyć kawę jednocześnie. Na Unica się tego zrobić nie uda. Flushe chłodzące grupę mogą być uciążliwe i wpływać negatywnie na powtarzalność. Może być konieczne częste uzupełnianie zbiornika na wodę, więc trzeba to mieć na uwadze jak ekspres będzie trzeba w tym celu np. wysuwać czy obracać.

Generalnie BZ 10 ma więcej możliwości ale może być bardziej uciążliwy w obsłudze jeśli rozważamy  przygotowywanie tylko kaw czarnych.

Oba będą dobrze współpracowały z Niche Zero.

Dziękuję. O taką opinię mi chodziło. Chociaż nadal nie wiem co będzie lepsze. Wody zejdzie mało. Dwa espresso, jedno przeciągnięte może... Mleka nie toleruje.

krzwysz

• Gość
Pierwsza kolba do? No właśnie, do ilu?
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:01:21 »
Z tą wodą to nie jest tak, że jak pójdą dwa espresso dziennie po nawet 50ml każde to zbiornik np. 2500ml wystarczy na 25 dni. Są straty na flushe, a najlepiej jak w bojlerze kawowym woda wymieniana jest codziennie (Unica). W bojlerze serwisowym (BZ 10) też byłoby super ale to już bardziej uciążliwe bo bojler duży, dlatego najlepiej po prostu korzystać z gorącej wody na życzenie. Dodatkowo ekspres podziękuje po kilku latach zmniejszoną ilością kamienia. Jeśli tylko spieniamy to woda w bojlerze serwisowym staje się z czasem coraz bardziej zmineralizowana.

« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 22:05:29 wysłana przez krzwysz »

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2018, 06:51:38 »
No dobrze wszystko powoli się klaruje. Czy jeszcze jakieś kilka zdań na temat innych ekspresów masz ? Bezzera nie jest musem. Cały czas piszemy o czymś wygodnym, czarna kawa w małej ilości.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2018, 09:01:52 »
Jeśli zależy Ci na szybkości nagrzewania to rozważ jeszcze DREAM PID lub UNO PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi