Autor Wątek: Kawiarka i problem  (Przeczytany 8691 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Kawiarka i problem
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Styczeń 2019, 23:06:30 »
Też myślę że warto sprawdzić z lepszym młynkiem. U mnie gdy używałem ceramicznego stożka przy codziennym mieleniu do kawiarki i aero, po roku używania, kawa wychodziła co raz gorsza, a żarna były dość mocno zużyte. Tak ładnie się wyobliły jak otoczaki, górne nawet jakieś pęknięcie miało. :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Styczeń 2019, 23:25:04 »
czy przypadkiem para nie przeciska się dookoła sitka
Jaka para?

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Styczeń 2019, 09:29:35 »
Cisnienie i para z dolnego zbiorniczka może przedostawać się pod uszczelką na kawe. W skutek czego zbyt małe cisnienie nie jest w stanie przepchać wody a kawę można dosłownie zagotować . Nie koniecznie uszczelka może być uszkodzona a lejek w niej. Wykrzywiony lejek więc jego rant  może też być nie równy. Nieszczelność taka bedzie raczej powodowala parowanie wody a nie jej wypychanie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Styczeń 2019, 10:00:25 »
A, że górą ta para? A to tak może być przy krzywym lejku. Myślałem, że przez kawę chcesz parę przeciskać, bo dziurkami i przez kawę, to tylko woda się przeciska. Ale w takim razie warto przyjrzeć się górnej krawędzi lejka.

Offline Fan Moki

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Styczeń 2019, 09:37:23 »
Lejek wydaje się ok, ale na wszelki wypadek zamówiłem nowy. Dam znać jakie są rezultaty. Mam jeszcze model 1 tz więc tragedii nie ma. 

Offline Fan Moki

« Odpowiedź #20 dnia: 22 Styczeń 2019, 09:24:23 »
Wymieniłem lejek i kawiarka działa bez zarzutu. Kilka kawek już zrobiłem. Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi. Co ciekawe, rozmontowałem stary lejek, by zobaczyć, czy nie ma jakiś uszkodzeń, zabrudzeń w środku, nie widocznych gołym okiem. I wszystko ok, lekki osad z kawy, ale niewielki. Poza zgięciem otworu, który widać na zdjęciach żadnych innych defektów nie zaobserwowałem.
Pozdrawiam wszystkich.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi