Autor Wątek: Rancilio Silvia vs Simonelli Oscar II  (Przeczytany 14821 razy)

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Rancilio Silvia vs Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:02:14 »
Fajnie wyszedłeś na ostatnim zdjęciu  O0

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #61 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:03:26 »
W Oscar II i Musica miałem inną wylewkę - półksiężyc. Ta wygląda jak z 1. Pewnie możesz napisać do Elektros, ze chcesz taką jak na zdjęciach pokazują. Nie wiem czy to coś zmieni poza estetyką.
Co do gwintu, to miałem to samo, dokręcona do oporu była w złej pozycji, ale wystarczyło odrobinę poluzować.

Offline TomekS

• Ekspres: LELIT BIANCA PL162T
  • Młynek: Rancilio Rocky
« Odpowiedź #62 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:06:41 »
Fajnie wyszedłeś na ostatnim zdjęciu
Dzięki ;) Normalnie nie mam tak designerskich okularów i oczy w miarę trzymają linię :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:09:52 »
Na elektros i innych stronach wlewka jest zupełnie inna. Dodatkowo gwint w mojej zrobiony jest tak, że chcąc mieć dokręconą wlewkę, wypada ona dokładnie na linii uchwytu. Teraz mam ją poprzecznie, ale jest trochę luźna - czy są na to jakieś patenty?

Gumowy oring, albo dwa, jako amortyzator między wylewkę, a portafilter.

https://images66.fotosik.pl/847/ce1630145760cdb2gen.jpg
Rancilio Silvia vs Simonelli Oscar II

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:14:07 »
Ja po prostu dokręciłem na siłę za czyjąś poradą. Okazało się, że opór, który wydawał mi się końcem gwintu tak na prawdę jeszcze nim nie był. Potraktowałem tak kolbę do Astorii, być może tu jest inaczej.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:27:06 »
W Oscar II i Musica miałem inną wylewkę - półksiężyc. Ta wygląda jak z 1. Pewnie możesz napisać do Elektros, ze chcesz taką jak na zdjęciach pokazują. Nie wiem czy to coś zmieni poza estetyką.

Zmieni, zmieni. Ładniejsze i równiejsze strumyczki leją się z wylewki podwójnej otwartej.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:34:09 »
To w takim razie, warto zareklamować, że towar niezgodny z opisem na ich stronie i stronie producenta. Myślę, że bez problemu wrzucą w kopertę i wyślą samą wylewkę. Dla pewności, zgłoś to jak najszybciej, zawsze możesz postraszyć 10 dniowym prawem do rezygnacji z całego zamówienia.
PS. I gratuluję zakupy, myślę, że z każdym dniem będziesz doceniał Oscara i mniej tęsknił za Silvią.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Styczeń 2019, 17:48:11 »

Zmieni, zmieni. Ładniejsze i równiejsze strumyczki leją się z wylewki podwójnej otwartej.

Dla zwiększenia motywacji do wymiany - otwartą wylewkę łatwiej utrzymać w czystości, bo łatwiej szczotka dociera. Ta wylewka wyglada dokładnie tak jak w Gaggii Classic.

Offline TomekS

« Odpowiedź #68 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:45:22 »
Dzięki za gratulacje i porady :)

Mam za sobą drugą serię i widzę, że ekspres naprawdę daje radę i jestem niesamowicie zadowolony. Tym razem nie będę jednak wyrzucał kartonów, bo... wiadomo :)

Jeszcze trochę za wcześnie na podsumowania, bo muszę się tego ekspresu trochę nauczyć, natomiast już mogę powiedzieć, że trochę żałuję, że nie poszedłem np. w apartametno, bo jednak wykończenie  Oskara pozostawia trochę do życzenia. Dodatkowo regulowana preinfuzja i e61 sprawiłyby, że ekspres byłby bardziej docelowy. Z drugiej strony gdzieś tam już wiem, że tak zupełnie docelowo będzie jakiś dual, więc może nieco tańszy Oskar jest dobrym ekspresem na teraz.

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:46:16 »
Jeżeli Silvia ma wykonanie premium, a Oscar wypada skromniej... no to trochę WOW...

Offline TomekS

« Odpowiedź #70 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:48:31 »
To w takim razie, warto zareklamować
Już odpisali mi z Elektros i podobno to w NUOVA SIMONELLI dali ciała, natomiast wyślą mi tą wylewkę ze zdjęć.

Offline TomekS

« Odpowiedź #71 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:53:51 »
Jeżeli Silvia ma wykonanie premium, a Oscar wypada skromniej... no to trochę WOW...
Nie no, ja w zasadzie wiedziałem czego się spodziewać. Wiadomo, że o Silvii niektórzy też nie powiedzieliby, że jest premium, ale mi się ona podoba i nie mógłbym się do niczego przyczepić - pf jest bardzo ładny, ekspres jest z grubej blachy i wszystko fajnie pasuje. Paneliki w Oskarze to niestety cieniutka blaszka, którą już udało mi się zarysować, okap to jeden wielki kawał plastiku, a pf wygląda tak sobie. Jak mawia staropolskie przysłowie... "ważne jednak jest to, co mamy w środku" :)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Rancilio Silvia vs Simonelli Oscar II
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Styczeń 2019, 19:59:45 »
Cos Ci powiem na pocieszenie...

Silvia nie wyglada premium, ale jest zrobiona bardzo konkretnie ( generalnie rzecz ujmując, bo jest kilka bąków), ale ja np. PF Rancilio oceniam dużo wyżej niż z nowego Lelit Bianca.  Dużo kontretniej w łapie leży ten od RS, niż Lelitowy drewniany superduper...Tak wiec  za nie małą kasę tez jestem w niektórych miejscach zdowngrade’owany.
pozdrawiam Andrzej M

Offline TomekS

« Odpowiedź #73 dnia: 17 Styczeń 2019, 00:26:53 »
Ja po prostu dokręciłem na siłę za czyjąś poradą.
Wracając do tematu przesuniętej wylewki...

Napisałem w tej sprawie do elektros, ale dostałem dosyć dziwną (być może słuszną) poradę, żeby jakoś tam doszlifować gwint. Nie dawało mi to spokoju i postanowiłem na początku ręcznie dokręcić wylewkę na siłę i zauważyłem, ze za każdym razem jestem w stanie "dojechać" nieco dalej. Po kilkunastu takich cyklach (później już z pomocą kombinerek i szmatki) wylewka znalazła się na właściwym miejscu.

Dzięki @Miklas... widać w NS też tak to działa, a przy okazji zrobiłem sobie fajne zdjęcie :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Styczeń 2019, 08:56:03 »

Dzięki @Miklas... widać w NS też tak to działa, a przy okazji zrobiłem sobie fajne zdjęcie :)

Cieszę się, że mogłem pomóc :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi