Autor Wątek: Dylematy, dylemaciki... Gaggia + Graef?  (Przeczytany 11239 razy)

Offline BikerDS

• Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
Dylematy, dylemaciki... Gaggia + Graef?
« dnia: 20 Grudzień 2018, 22:51:39 »
Hej,

Jestem nowy na forum i w związku z tym chciałem się przywitać :) Do rzeczy.

Miałem ekspres Saeco Poemia, którego sprzedałem. Teraz chcę kupić również ekspres kolbowy, ale już coś co da lepszą powtarzalność, ale nie za miliony.

Do dyspozycji mam młynek Graef CM702, wierzę, że jest całkiem OK i raczej nie zakładam jego zmiany. Ja sam piję espresso, ale żona już pije mleczne kawy ( cappuccino, macchiato ).

Po przeczytaniu wielu wątków szybko wyleczyłem się z Delonghi EC 850, bo to nie ekspres. Moja żona jednak ma warunek, by kubek ( powiedzmy 8 - 9 cm ) wszedł pod ekspres, by nie bawić się za dużo z przyrządzaniem. Sam nie mogę oczekiwać, że będzie chciała tak jak ja bawić się w "baristę", ja to rozumiem.

Pytania są 3.

1. Czy sam ekspres Gaggia Classic z moim młynkiem będzie OK?
2. Nie bardzo mogę znaleźć info o maksymalnej wysokości filiżanki, może ktoś z forumowiczów np. zmierzyć? To okazuje się ważne.
3. Czy macie inne pomysły ?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Dylematy, dylemaciki... Gaggia + Graef?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2018, 09:19:24 »
To okazuje się ważne gdy ktoś kupuje miskę kuchenną jako basen ogrodowy i brak na niej informacji ile osób się w niej zmieści. Ekspresy kolbowe służą do przygotowania espresso w małej filiżance. Co dalej z tym zrobisz, czy przelejesz do dużego kubka i dolejesz wodę, to drugorzędna sprawa.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2018, 09:26:45 »
Marek, pozwolę się nie zgodzić. Duży kubek ktoś może chcieć włożyć, żeby to espresso potem uzupełnić mlekiem. Ja też osobiście nie lubię przelewać tylko robić strzał do docelowego naczynia.

Nie pamietam jak to było w Classicu. Na pewno filiżanka do cappuccino się mieści nawet z wagą pod filiżanką. Mały kubek tez powinien wejść. Najlepiej, żeby jakiś posiadacz Classica zmierzył.

UJK-MP!

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2018, 09:31:09 »
@BikerDS b.dobra decyzja, że odpuściłeś De'Longhi, tylko sama kolba i grupa to  :smiech:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień 2018, 09:50:56 »
Nie wiem jaką wysokość do wylewki ma GC ale ASCASO Basic ma akurat 9 cm oraz sitka supercrema (co dla małżonki może mieć znaczenie).
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudzień 2018, 09:54:57 »
Czy kalibrowałeś młynek? Graef wymaga kalibracji podkładkami i nawet po jej wykonaniu meksyku się nie spodziewaj.
To bardzo podstawowa wersja stożka ze skokową regulacją i plastikowym mocowanie żaren więc do espresso to moim zdaniem takie trochę naciągane minimum.
Ja dogadywałem się z nim rok czasu i byłem średnio zadowolony, pomysł więc to zmiana młynka w perspektywie czasu.
GC jako pierwsza maszynka do espresso może być. Kubki mają zazwyczaj ok 9-10 cm, szklanka podobnie 10-11 cm więc wciskanie pod wylewki kolby może być niewygodne. Inaczej z użyciem NPF, zresztą sam zobacz, moim zdaniem ta szklanka na filmie ma 120 ml.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudzień 2018, 10:23:31 »

Marek, pozwolę się nie zgodzić. Duży kubek ktoś może chcieć włożyć, żeby to espresso potem uzupełnić mlekiem. Ja też osobiście nie lubię przelewać tylko robić strzał do docelowego naczynia.

Nie pamietam jak to było w Classicu. Na pewno filiżanka do cappuccino się mieści nawet z wagą pod filiżanką. Mały kubek tez powinien wejść. Najlepiej, żeby jakiś posiadacz Classica zmierzył.

Możesz się nie zgadzać, ale profesjonalnie to się robi w ten sposób.

Pierwszy lepszy film z YT

Oczywiście filiżanka do cappuccino zmieści się pod wylewkę, bo cappuccino robi się w filiżance a nie w dużym kubku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudzień 2018, 10:40:28 »
1. Czy sam ekspres Gaggia Classic z moim młynkiem będzie OK?
Ja osobiście zmieniłbym na taki z bezstopniową regulacją, ale preferuję SD, lubię ważenie, przesypywanie, ale nie każdemu to odpowiada

2. Nie bardzo mogę znaleźć info o maksymalnej wysokości filiżanki, może ktoś z forumowiczów np. zmierzyć? To okazuje się ważne.

W moim GC II z 2016 jest ok. 7,5 cm między tacką ociekową a wylewkami, z tym że tackę można łatwo wyjąć i wtedy miejsca robi się więcej - ok. 12 - 13 cm

3. Czy macie inne pomysły ?
Kup Niche :]

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudzień 2018, 14:58:54 »

Możesz się nie zgadzać, ale profesjonalnie to się robi w ten sposób.

Pierwszy lepszy film z YT

(Ciach)

Oczywiście filiżanka do cappuccino zmieści się pod wylewkę, bo cappuccino robi się w filiżance a nie w dużym kubku.

Marek.

Wiem, że profesjonalnie używa się shotglasa. Niemniej w domu to nie profesjonalnie. Ludzie chcą sobie upraszczać proces przygotowania np. cafelatte. Ja to rozumiem i rozumiem potrzebę większej odległości od wylewki do kratki.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2018, 15:03:21 wysłana przez rubin »

Offline BikerDS

• Ekspres: Rancilio Silvia E
  • Młynek: Graef CM702
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudzień 2018, 18:02:14 »
Dzięki za bardzo merytoryczne odpowiedzi. To forum jest na wysokim poziomie :) Dzięki.

Czy profesjonalnie czy nie - mam żonę, która nie chce się mocno bawić, a i tak, że zaakceptowała korbę uznaje za sukces. Muszę to zaakceptować.

Co do młynka - zostanę z nim - wiem, są lepsze, dla mnie są to pieniądze,już na tyle duże, że wolę ich nadmiar przeznaczyć na moje dzieciaki. Nie odbierajcie mnie jako ignoranta - ale każdy z nas ma swoje indywidualne granice, których nie chce przekroczyć.

Do 1400 zł chciałbym się zmieścić z ekspresem, ale tez nie chcę profanacji.

Z tego co widzę, po waszych wypowiedziach - Graef - warunkowo OK.

Ekspres GC Warunkowo OK lub ASCASO Basic (lepszy?)

Pozostaje temat jeszcze ewentualnego spieniacza do mleka. Czy okolice 200 zł zapewnią mi dobrą jakość w tym temacie ?

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudzień 2018, 18:28:20 »
Do 1400 zł. IMO Gaggia Classic lub Lelit PL41E, po rabacie od @Michał'a powinieneś się zmieścić w 1400 zł. Basic jeśli nie przeszka ci wszechobecny plastik i brak możliwości backflusha.
Osobiście bez zastanowienia brałbym tą nową GC, w stosunku do tego co oferuje w tej cenie - absolutna rewelacja, jeszcze by ci zostało na porządny tamper.

Pozostaje temat jeszcze ewentualnego spieniacza do mleka. Czy okolice 200 zł zapewnią mi dobrą jakość w tym temacie ?

French Press, bez problemu uzyskasz konsystencje zarówno do Latte Art / Cappucino. Tylko obowiązkowo dokup sobie termometr. Polecam jeden z tych:

https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60241389/
https://www.ceneo.pl/15411062

Ewentualnie do Cappucino możesz sobie kupić taki mały ręczny blenderek na baterie za pare zł, dużo szybciej tworzy dużą ilość pianki - niestety do Latte Art się raczej nie nadaje.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2018, 18:43:36 wysłana przez k3lt »

UJK-MP!

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudzień 2018, 19:29:58 »
GC sprawdzona i ładna ta z 2018! Ręczny stalowy spieniacz mleka kiedyś kupiłem w sklepie stacjonarnym Tchibo za 40 plus termometr do mleka za 30 i po podgrzaniu do 65, 70 stopni a potem ubijaniu minutę mamy ładną piankę. A rzeźbę mięśni ramion otrzymasz gratis :-D Co do wysokości do grupy, czsami żonie robię cappuccino na podwójnym espresso w porcelanowej 0,5 litrowej filiżance, która ma wysokość 7,5cm, więc po wyjęciu tacki spokojnie się zmieści
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2018, 19:43:30 wysłana przez UJK-MP! »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudzień 2018, 19:56:14 »
Wiem, że profesjonalnie używa się shotglasa. Niemniej w domu to nie profesjonalnie. Ludzie chcą sobie upraszczać proces przygotowania np. cafelatte. Ja to rozumiem i rozumiem potrzebę większej odległości od wylewki do kratki.
Automat :-)

Trzeba wybrać czy się chce smacznie czy wygodnie.

Marek.

« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2018, 20:00:53 wysłana przez Miklas »

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudzień 2018, 20:05:05 »
Ty mnie tu automatami w twarz nie rzucaj ;). Każdy orze jak może. Smacznie vs wygodnie nie jest wyborem binarnym.

Offline Paweeł

• Ekspres: Rota, Lelit, Microcimbali
  • Młynek: Tura 3, Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudzień 2018, 23:10:09 »
Trzeba było zostawić Poemię :). Gaggia clasic 2015 miała w środku więcej plastiku niż Poemia. A teraz nowa Poemia to Gaggia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi