Autor Wątek: Kolba za około 3000zł ładniejsza i lepsza od Rancilio Silvia  (Przeczytany 12908 razy)

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Kolba za około 3000zł ładniejsza i lepsza od Rancilio Silvia
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Grudzień 2018, 11:01:00 »
Tylko to jest test dla rs. 45 minut bo nie przelewano wody w międzyczasie. Do zaparzenia kawy potrzebna jest temperatura wody a nie grupy. W victorii jeżeli przelejesz wodę 2, 3 razy wnętrze grupy jest na tyle gorące aby nie  ostudzic  wody na tyle że zepsuje smak kawy. szybki , większy backflush przed zapieciem do momentu gdy widzisz parę z prysznica(wymiana wody na tą żądaną ) i jest ok. Kiedy bawisz się zmiennymi wygrzewam troszkę dłużej ale bardziej dla pewności i dogrzania wylewek.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Grudzień 2018, 11:39:49 »
bo nie przelewano wody w międzyczasie
Przeczytaj uważnie opis, który zacytowałem. Przelewano.

To, że kolba parzy, jak ją dotknąć ręką zdecydowanie nie świadczy o tym, że temperatura ekstrakcji będzie poprawna.

EDIT: Tu masz explicite:
Cytuj (zaznaczone)
From figure 1-4 we can see that if we pull a blank every 3-4 minutes, the Tb can be stabilized in 20 to 25 minutes.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień 2018, 11:42:40 wysłana przez Krakus »

Offline Mireksm

« Odpowiedź #47 dnia: 24 Grudzień 2018, 14:35:47 »
 Jak możesz to powtórz taki test. Grzanie bojlera pod parę i przelewanie przez grupę czas około 10 minut czyli rozgrzanie do czerwoności grupy a później stabilizacja poprzez stygnięcie ścianek bojlera czyli wyrownanie temperatury następne 10 minut wraz z szotami w miedzyczasie. Myślę że czas wygrzewania skróci się bardzo dużo.. Czas 10 minut jest tylko zmienną. Wesołych Świąt.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Grudzień 2018, 14:59:21 »
Grzanie bojlera pod parę
Ależ oczywiście, że tak to się robi. Tylko, że albo musisz mieć sterownik, który to zrealizuje, albo stać te 10 minut przy ekspresie :). Ja w taki sposób rozgrzewam mojego Arca w siedem minut, tylko, że mam sterownik, który tak się zachowuje.

Wesołych.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #49 dnia: 24 Grudzień 2018, 15:19:51 »
Jeszcze jedno . Skoro grupa rs wraz z przelewaniem grzeje się 45 minut to ile bez przelewania? Czy jest w stanie wygrzać się do temperatury którą chcesz osiągnąć? Biorąc pod uwagę odległość do grzałki i wymianę (straty)ciepła grupa/ powietrze.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Grudzień 2018, 15:44:13 »
Czy jest w stanie wygrzać się do temperatury którą chcesz osiągnąć?
Nie.

Offline Mireksm

« Odpowiedź #51 dnia: 26 Grudzień 2018, 10:05:32 »
Jeszcze jedno. Czy jest sens pchać się w grupę e61 przy ekspresie domowym? Testy pokazane przez Krakusa świadczą o problemach w wygrzewaniu grup. Czy nie lepiej wybierać ekspresy z bojlerem umieszczonym nad  grupą? Łatwość uzyskania zadanej temperatury, szybkość nagrzewania się.(kilka minut). Niepotrzeba stosowania dużych bojlerów bo im więcej  tym stabilniej. Powinno być chyba grupa pod bojlerem tym  stabilniej. Profilowanie ciśnienia uzyskamy za pomocą pokrętła od pary. Coś w rodzaju preinfuzji też. Pierwsza filizanka z rana smakuje też smacznie i nie szukałbym tutaj tak dużej winy w zalegajacej kawie w mlynku a odległości grupy od bojlera. Jak dla mnie chyba nie. Z lelita victorii jestem naprawde zadowolony. Myślę że z innych bojlerowcow lelita, umieszczonych nad grupą bez lcc byłbym też.

Offline JM

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof, Hario V60-2
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Styczeń 2019, 19:17:19 »
Jak jest rozwiązana kontrola poziomu wody w zbiorniku w tym Lelicie?

Offline Mireksm

« Odpowiedź #53 dnia: 27 Styczeń 2019, 20:03:03 »
Brak wskaźnika poziomu wody. Kiedy jest już końcówka w zbiorniku na wyświetlaczu zapala się kontrolka sygnalizująca jej brak i następuje blokada na ekspres. Dolewasz wody i jedziesz dalej. Dodatkowo gwarancja ostatniego shota czy spienienia mleka. Blokada zaczyna się dopiero kiedy zaparzysz kawę lub wyjdziesz z trybu spieniania mleka.

Offline JM

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof, Hario V60-2
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Styczeń 2019, 17:35:55 »
OK, rozumiem. A jak fizycznie ta kontrola się odbywa? Ekspres od strony "filozofii" jego sterowania bardzo mi się podoba i jest on w mojej orbicie zainteresowań. Obawiam się trochę, że z uwagi na jego "elektronikę" może być taką "królową lawet", jak nie przymierzając pewien model samochodu marki rozpoczynającej się na R ;)

Szczególnie ten wyświetlacz w rozdzielczości HD wydaje mi się podatny na trudy eksploatacji.

Nawiasem mówiąc mam Skodę (też ma białe podświetlenie zegarów) i takie cóś mi się podoba :taniec:

Offline Mireksm

« Odpowiedź #55 dnia: 28 Styczeń 2019, 19:32:56 »
Może i tak być. Dam znać na pewno jak coś . Teraz w ekspresach można przebierać do woli, małe , duże z elektroniką czy bez, multum. O dobrych ziarenkach tylko nie zapomnij bo to najważniejsze bez tego ani rusz  Daj znać co wybrałeś. ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi