Autor Wątek: Ekspres Rancilio Silva vs Jura E6  (Przeczytany 7569 razy)

Offline venge

• Ekspres: ASCASO UNO PROF Black
  • Młynek: ASCASO i-1 inox Black
Odp: Ekspres Rancilio Silva vs Jura E6
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Grudzień 2018, 15:19:45 »
Kawa Caffe Barca 100% arabica. Palona 17.12.
Oglądam filmiki i wydaje się to łatwiejsze niż na ta chwilę dla mnie jest.
Dalej będę próbował tylko muszę kolejna kawę zamówić bo całe opakowanie poszło na ustawienie młynka.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Grudzień 2018, 16:09:07 »
venge kup 1 kg kawy i wagę z dokładnością do 0,1. Musisz odnaleźć właściwy punkt pomiędzy dozą, wagą, temperaturą, ciśnieniem i przemiałem. opv ustaw w granicach 8-9 (ciśnienie dużo wybacza)zacznij od dozy i ratio. U mnie 16,9 ciastko pół suche a w połowie błotko, 17.1 g już tylko 1/3 to błotko a najlepsza kawa wychodzi przy 19,3g i temperaturze 93. Przy 95 było za dużo goryczy. Musisz ogarnąć prawidłowe ubicie.Równomierne  rozprowadzenie przemiału w sitku i ubicie to prawidłowa ekstrakcja, (najlepiej z preinfuzją). I1 ma wady. zbryla , nie sypie na środek sitka, duża retencja(zmiana ustawień i kilka g do słoiczka). Miel kawę do szklanki, mieszaj, waż zapisuj jeśli chcesz. Trzymaj się ratio. Aby rozprowadzać równo przemiał przerobiłem do tego plastikowy tamper (brak kanałowania). Kawa zaczęła lać się jak czekolada później kakao a gdy widzę blady kolor przerywam ekstrakcje. Gdy trafisz ten punkt bawisz się praktycznie siłą ubicia i minimalną zmianą dozy. Na początku też miałem bladą kreme ale teraz jest zawsze pomarańczowa, czasami cętki czasami paski tygrysie a czasami tylko kolor pomarańcza/cynamon na całej powierzchi. Powodzenia :)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Grudzień 2018, 16:45:10 »
Pamiętaj o retencji, po zmianie nastawów młynka dopiero drugi, trzeci shot będzie pokazywał czy ustawienie jest właściwe. 

Offline Mireksm

« Odpowiedź #33 dnia: 22 Grudzień 2018, 19:25:19 »
Jeszcze taka mała rada odnośnie mlynka. Naklej małą strzałkę na nakrętce regulacji obojętnie gdzie i jezeli masz wyczuwalny jakikolwiek luz podczas kręcenia przód-tył musisz ściągnąć osłonę poluzować dwa wkręty po bokach i docisnąć te dwa elementy przekladni do siebie.  Nakrętka musi cały czas mieć opór tak aby delikatne przestawienie jej powodowało zmianę w przemiale. Inaczej nie ustawisz młynka...

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Grudzień 2018, 20:37:09 »
Pamiętaj o retencji, po zmianie nastawów młynka dopiero drugi, trzeci shot będzie pokazywał czy ustawienie jest właściwe.
retencja na poziomie 30-50 gramów? nie wystarczy przemielenie ilości kawy na jednego szota?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Grudzień 2018, 20:44:21 »
@pepo nie wiem jak to liczysz? Sitko zazwyczaj ma 7-9 grama

Offline pepo Mężczyzna

• brak
    • pipala.pl
  • Ekspres: Sage Dual Boiler
  • Młynek: Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Grudzień 2018, 20:50:07 »
liczyłem sitko podwójne :D

Offline Mireksm

« Odpowiedź #37 dnia: 22 Grudzień 2018, 21:10:30 »
Na podwójnym sitku miele okolo 10g-13g do słoiczka, ktore później trafia do kawiarki, pierwszy szot minimalnie różni się od drugiego a trzeci jest już taki jak był drugi, ewentualnie minimalna różnica.   Należy też pamiętać o dosypywaniu kawy do hoppera. Ponizej 5cm ekstrakcja przyśpiesza

Offline venge

« Odpowiedź #38 dnia: 22 Grudzień 2018, 21:37:11 »
Dziekuję za porady.
Chyba zaczyna mnie to przerastać. Te wszystkie ustawienia. Jak do końca roku tego nie ogarnę to kupuję automat.

[Mireksm

Ja nie wiem czy w moim ekspresie jestem w stanie ustawić temperaturę i ciśnienie, to chyba jest automatyczne. Nie mam tam nic do regulacji. Nie mam chyba jak sprawdzić czy temperatura to 93 czy 95 stopni, na wskaźniku cały czas pokazuje ponad 100 stopni. W ogóle mam wrażenie że kawa wychodzi dosyć zimna. Po ekstrakcji mogę ją praktycznie wypić całą łyczkiem. Filiżanki mam podgrzane a mimo wszystko kawa wydaje mi się za zimna. Z poprzedniego ekspresu nie mogłem jej tak pić, tylko po małym łyku.
Uzywam podwójnego sitka. Kawy około 16-17 gramów.
Kolejna kwestia że wcale nie pieni mi się mleko. W pracy mamy taki podstwowy ekspres kolbowy z dyszą do spieniania i nie mam problemu ze spienieniem, a ty mleko się tylko grzeje.
No nic jutro kolejne próby.
Nie wiem czy dam radę jeszcze przed świętami gdzieś dostać kawę z palarni. Czy na dalszą naukę wystarczy kawa Davidof espresso w ziarnach, czy jeszcze gdzieś próbować szukać z palarni?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Grudzień 2018, 21:43:13 »
Jak byś napisał gdzie mieszkasz może by ktoś z forumowiczów pomógł.

Offline venge

« Odpowiedź #40 dnia: 22 Grudzień 2018, 21:44:23 »
Fakt. Warszawa - Ząbki

Offline Mireksm

« Odpowiedź #41 dnia: 22 Grudzień 2018, 22:48:20 »
Zacznij od kupna wagi dokładność 0,1g i poćwicz tampowanie. Ubijaj kawe a pozniej spowrotem do szklanki spulchnij do pf i jeszcze raz. Bez tego nigdy nie zrobisz poprawnego espresso. Kawa tak jak piszesz zimna. Jeżeli przy zlym ubiciu uzyskałeś ratio to tylko dlatego że zmieliles drobniej. Sprobuj dopasować jakiś lejek i przesypuj kawę do sitka tak aby tworzyl sie maly równy kopiec. Pod naciskiem tampera kawa rozejdzie się równo na boki. Zobacz na youtube jak to robia droższe młynki i porownaj z i1 w rzeczywistości. Przy tampowaniu krawedzie przód i tył kontroluj palcami a lewo,prawo wzrokiem. Tamper musi równo zagłębiać się lub cos takiego ze zdjecia zrób sobie, też pomaga. Jeżeli przy tampowaniu cos zepsujesz to spowrotem do szklanki, mieszanie jakąś wykałaczką i od nowa. Jeżeli dasz rade to obniż ciśnienie w   ekspresie. Temperaturę narazie zostaw w spokoju, jedynie staraj sie nie przekraczać 95. Później juz tylko znajdź odpowiednią dozę przy zachowaniu ratio. Z wylewki ma lac sie czarny gęsty syrop a krema chwilę po zaparzeniu uzyskać kolor pomarancza/cynamon. Blada krema zimna kawa. Od tego momentu już tylko delikatne ruchy pokrętłem i do tego musisz mieć wykasowany  luz na przekładni bo inaczej nie dasz rady. Nie poddawaj się za szybko bo warto poświęcić chwilę na naukę. Dzięki temu nauczysz się jak balansowac zmiennymi. Ja też tak miałem w pierwszy dzień.IMG_20181222_102738.jpg

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Grudzień 2018, 23:34:30 »
W Ząbkach masz http://aprotrade.pl Pytanie czy będą otwarci.
LMWDP #469

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 23 Grudzień 2018, 09:31:52 »
Mleko musisz mieć zimne, nie może być otwarte tydzień temu i najlepiej nie produkt dla Lidla czy biedronki.
Dyszę zanurzasz tylko odrobinę pod powierzchnię i zaczynasz spieniać, później ustawiasz pod kątem tak aby zrobił się wir. Do dzbanka nalewasz na początku tyle ile mieści się do dzióbka, powodzenia. Nikt nie mówił że będzie łatwo ale uwierz że naprawdę warto, automat to półśrodek i żadna frajda.

Nie przesadzaj z ilością zmiennych, na początek przy stałej ilości kawy (waga) dobierz grubość przemiału, możesz podpiąć filmik z ekstrakcji i spieniania mleka to skorygujemy błędy.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2018, 09:51:49 wysłana przez mlopus »

Offline Mireksm

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Grudzień 2018, 10:02:55 »
Dzisiaj pierwszy raz zmieniałem kawe przy ustawionym mlynku i1 mini. Kawa jaśniej palona pisało ze o smaku toffi,hooper do pełna (wazne) 10 g do słoiczka doza ta sama pierwszy strzał i cieniutką strugą popłynęło kakao. Efekt w filiżance jakby ktos ci krówkę wrzucił do środka czyli gdy wstrzelisz się w ten przemiał nie ma tragedii później.  U mnie z młynka wyciągnąłem też wczesniej zabezpieczenie które chroni przed stykiem żaren ale nie wiem czy to konieczne. Mi to przeszkadzało. Musisz też kontrolować kolor wypływającej strógi. Zobacz zdjęcie. Jedna filiżanka z przedłużoną ekstrakcją.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi