Autor Wątek: Nowa Wilfa projektu Tima W.  (Przeczytany 6199 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Nowa Wilfa projektu Tima W.
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudzień 2018, 19:22:44 »
Nie do końca rozumiem argumentacji za zmianą żaren. Dlaczego przeciskanie przemiału przez żarna miałaby być korzystniejsze w przypadku płaskich żaren. Czy w przypadku stożków nie działą to na tej samej zasadzie?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudzień 2018, 20:35:13 »
A tu już zdaje się przechodzimy do odwiecznej dyskusji żarna płaskie vs. stożkowe - które lepsze i dlaczego.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Styczeń 2019, 14:32:04 »
Jest pierwsza recenzja - ja wlasnie ogladam:

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Styczeń 2019, 14:37:07 »
Ciekawe czy zrobią wersję Lite, bez wagi, mogła by być sporo tańsza wtedy.

Offline cpu

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Styczeń 2019, 14:48:59 »
Hmm po obejrzeniu, ciekawe jaka cena bedzie bo jednak w tym przedziale moze sie okazac ze Niche jest bardzo zblizone cena i wtedy odpowiedz jest raczej prosta, chociaz ten design i myk z waga mi sie podoba wizualnie. No nic czekamy na wiecej opinii.
@Deskowy Wy ta Wilfe chyba bedziecie miec co? :-)

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Styczeń 2019, 15:08:09 »
Hmm po obejrzeniu, ciekawe jaka cena bedzie bo jednak w tym przedziale moze sie okazac ze Niche jest bardzo zblizone cena i wtedy odpowiedz jest raczej prosta, chociaz ten design i myk z waga mi sie podoba wizualnie. No nic czekamy na wiecej opinii.
@Deskowy Wy ta Wilfe chyba bedziecie miec co? :-)

Będziemy będziemy, tylko ciągle przesuwa się termin realizacji, teraz ETA to połowa marca :(.
Nie rozumiem tylko po co wysyłają te maszynki do testów i recenzji skoro termin premiery jest tak odległy, ale może chodzi właśnie o zrobienie zamieszania i narobienia apetytu. Bo to akurat działa dobrze jak widać na forum :)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Styczeń 2019, 15:13:12 »
Młynka nie miałem w ręku, ale teoretycznie Wilfa powinna być lepsza do alternatyw, Niche na pewno wygrywa pod espresso (choćby samą bezstopniową regulacją i szybkością przemiału). Jak jest w praktyce z Wilfą, jeszcze ciężko powiedzieć.
Niche, ma już około 1000 użytkowników, zadowolonych ale większość używa pod espresso. Ci którzy używają też pod alternatywy są zadowoleni, bo młynek daję radę. Pytanie czy pod sam przelew da się zrobić lepszy przemiał płaskim żarnem, bardziej jednolity, z mniejszą ilością pyłu. Myślę, że tak. Czy Wilfa to zrobi, to się okaże. Na pewno mają dużo większe możliwości marketingu niż Niche, na pewno też planowana skala sprzedaży dużo większa. Znane kawowe osobistości już polecają Wilfę.
Natomiast trzeba pamiętać, że sprzęt do parzenia kawy metodami alternatywnymi jest dużo tańszy. O ile przy espresso cena za Niche i Wilfę jest akceptowalna, to nie wiem czy dla kogoś kto ma tylko Hario V60 i konewkę, wydanie blisko 2000 złotych na młynek będzie akceptowalne. W Norwegii pewnie tak, w Polsce, czas pokaże.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Styczeń 2019, 15:20:15 »
Wow, ale wolny!  [emoji39]

Offline cpu

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Styczeń 2019, 17:06:58 »
No czas przemiału zaskakuje, chociaż nie wiem czy to dla mnie minus. Recenzja całkiem ok.
W Norwegii może odnieść sukces - tam przelewy popularne są, często gęsto śmigają z termosami pełnymi kawy.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:40:34 »
Moje odczucia względem tego młynka bardzo na plus.
Wygląda całkiem fajnie, waga w pokrywce to mega plus, no i szeroki zakres ustawienia.
Pytanie jak to będzie z mieleniem pod przelewy.

Młynka nie miałem w ręku, ale teoretycznie Wilfa powinna być lepsza do alternatyw, Niche na pewno wygrywa pod espresso (choćby samą bezstopniową regulacją i szybkością przemiału). Jak jest w praktyce z Wilfą, jeszcze ciężko powiedzieć.
Niche, ma już około 1000 użytkowników, zadowolonych ale większość używa pod espresso. Ci którzy używają też pod alternatywy są zadowoleni, bo młynek daję radę. Pytanie czy pod sam przelew da się zrobić lepszy przemiał płaskim żarnem, bardziej jednolity, z mniejszą ilością pyłu. Myślę, że tak. Czy Wilfa to zrobi, to się okaże. Na pewno mają dużo większe możliwości marketingu niż Niche, na pewno też planowana skala sprzedaży dużo większa. Znane kawowe osobistości już polecają Wilfę.
Natomiast trzeba pamiętać, że sprzęt do parzenia kawy metodami alternatywnymi jest dużo tańszy. O ile przy espresso cena za Niche i Wilfę jest akceptowalna, to nie wiem czy dla kogoś kto ma tylko Hario V60 i konewkę, wydanie blisko 2000 złotych na młynek będzie akceptowalne. W Norwegii pewnie tak, w Polsce, czas pokaże.

Pamiętaj, że skandynawia przelewami stoi. Myślę, że nie mogą sobie pozwolić na nowy model, który nie spisze się pod przelewy.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:42:03 »
Ale widziałeś zamieszczoną powyżej recenzję Hoffmanna? Wynika z niej, że to jest właśnie młynek pod przelewy.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Styczeń 2019, 23:43:27 »
Ale widziałeś zamieszczoną powyżej recenzję Hoffmanna? Wynika z niej, że to jest właśnie młynek pod przelewy.

Mea culpa.
Pominąłem, bo uznałem że producent wysłał na testy "tam gdzie trzeba" :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi