Autor Wątek: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.  (Przeczytany 397594 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kazak Rota - kompaktowy ekspres do kawy.
« Odpowiedź #1860 dnia: 19 Sierpień 2024, 20:56:06 »
Czas nie jest pożądany, tylko proces zaparzania dzieje się w czasie. Długość tego procesu wynika z tegoż procesu ;). Pożądany jest raczej właściwy, optymalny, odpowiedni profil sensoryczny w filiżance. Nie przejmuj się za bardzo czasem...
Jeśli coś zmienisz w swoim procesie zaparzania, to również zmieni się jego długość, ale nie do tego dążymy, by espresso zaparzało się akurat tyle -- tylko do odpowiedniego smaku, gęstości/body, aromatu itp.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2024, 20:59:29 wysłana przez Antonio »

Offline Piotr2142

• Ekspres: Ascaso steel Duo pid
  • Młynek: DELICIO ZF64W, Kinu m47
« Odpowiedź #1861 dnia: 21 Listopad 2024, 09:57:01 »
Witam, od dłuższego czasu gryzie mnie ekspres dźwigniowy, mam kombajn ascaso Duo pid, ale gryzie mnie właśnie dzwignia i z racji na pracę w delegacjach kazak był by idealny.
Moje pytanie jest czym i czy różni się shot z kazała od La pawoni bo różnice w użytkowaniu znam, a dużo się na forum naczytałem o kazaku jakie pyszne espresso robi  8)

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #1862 dnia: 22 Styczeń 2025, 16:20:18 »
Jeśli zaistniała taka sytuacja, należy zdemontować siatkę prysznicową i sprawdzić zawór.

Na filmike demontaż prysznica.

Wróciłem do tematu, podpowiesz jak ten zawór sprawdzić?

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #1863 dnia: 23 Styczeń 2025, 08:24:33 »
W Twojej Rocie zawór jest taki sam jak na tym filmiku?

Ogólnie zalecenia są takie. Po otwarciu zawór powinien przepuszczać wodę, a po zamknięciu nie powinien przepuszczać wody.

Offline Lewic

• Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
« Odpowiedź #1864 dnia: 05 Kwiecień 2026, 12:37:08 »
czesc, troche odkopie temat, bo watek umilkl, a mnie ciagle chodzi po glowie zmiana... Powod zmiany to chyba chec po prostu sprobowania kolby, dyszy do spieniania mleka i bardziej zautomatyzowanego procesu. Wyobrazam sobie, ze bedzie szybciej ale wciaz rytualnie. Poza tym w kazak rota czasami woda mi "utknie" (tak jakby tworzy sie babel powietrza i nie potrafi splynac nizej do komory) i marnuje 18 g kawy bo leci jak z prysznica.

uzywam kazak rota od paru lat i dla mnie espresso wychodzi swietne - zagrzewam raz 2 minuty, potem zalewam drugi raz i profilowanie najpierw na 5 bar, potem na 9 bar. zrobilem ostatnio zmiane mlynka z je-plus (espresso geste i maslane; zarna stozkowe) na automatyczny (smak bardziej zbalansowany, ale bez efektu syropowatosci; zarna plaskie) i sie zastanawiam jak postapic z ekspresem.

W co musialbym celowac, by uzyskac tak dobre espresso jak z roty?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1865 dnia: 05 Kwiecień 2026, 14:54:26 »
Co się stanie, gdy zmniejszysz stopień zmielenia?

Offline Lewic

• Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
« Odpowiedź #1866 dnia: 05 Kwiecień 2026, 16:04:21 »
Stopnie mielenia sa bo kawa wychodzi dobra. Problemem jest ewidentnie zle splyniecie wody kiedy juz mam przystąpić do właściwego parzenia. Dzieje sie tak raz na kilka kaw ale niestety irytuje bo kawa jest wtedy nie do picia. Kiedy woda spłynie ok, rota wytwarza odpowiednie ciśnienie. Kiedy zle spłynie to po prostu przelatuje przez kawę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi