Autor Wątek: Mazzer SJ prośba o pomoc w ocenie zużycia żaren  (Przeczytany 4162 razy)

Offline Radek_1

• Ekspres: Bezzera BZ09
  • Młynek: Mazzer SJ
Mazzer SJ prośba o pomoc w ocenie zużycia żaren
« dnia: 09 Grudzień 2018, 20:18:48 »
Witam, kupiłem używanego Mazzera SJ i chciałbym prosić o ocenę stanu żaren.
Wydaje mi się, że są do wymiany, ale wolałbym się upewnić, więc jeśli ktoś z forum jest w stanie stwierdzić  to po zdjęciach, to poproszę o ocenę.
Druga sprawa - o co chodzi z żarnami z trzema fazami lub jedną fazą? Mój młynek jest z 2006r, czy muszę kupić konkretne dla niego (np z jedną fazą), czy to nie ma znaczenia?
Z góry dziękuję za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 20:35:35 wysłana przez Radek_1 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mazzer SJ prośba o pomoc w ocenie zużycia żaren
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2018, 20:35:52 »
Drogi Radku, nie popełniaj ortograficznych błędów w tytule, by szybciej uzyskać kompetentną odpowiedź.

Żarna nie mają żadnej fazy. Niektóre młynki są wyposażone w silniki 1-fazowe, inne zaś w 3-fazowe. Obie wersje mają te same żarna.

Sprawdź, dotknij: jeśli krawędzie żaren stawiają jakiś opór, jeśli nie są gładkie, to są OK.

Offline Radek_1

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2018, 20:42:26 »
Błąd poprawiony, dzięki za czujność :)
poniżej linki do obydwu wersji o oznaczeniu 0033T i 0033M:
https:// coffee-lovers.eu/produkt/zarna-mazzer-super-jolly-0033m/
https:// coffee-lovers.eu/produkt/zarna-mazzer-super-jolly-0033t-3-fazy/

Różnice w nich są widoczne i nie mam pewności czy obydwa modele będą pasowały do mojego młynka.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2018, 23:06:52 »
Jeśli masz młynek z silnikiem 3 fazowym, kupuj żarna dedykowane do 3 fazowego. Jeśli masz z silnikiem 1 fazowym, kup takie do 1 fazowego. Cena ta sama. Nie wiem w czym jest problem. Jeśli Twoje żarna tak jak napisał Antonio są ostre, daruj sobie wymianę. Jeśli nie, kup nowe, a w domu będą Ci służyły wiele, wiele lat.  Przewidywana żywotność żaren to około 600kg kawy. Policz ile kawy zużywasz miesięcznie i masz rozeznanie ile nowe żarna wytrzymają.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2018, 23:32:24 »
Żarna 1 czy 3 fazowe nie mają nic wspólnego z fazami sieci elektrycznej. Chodzi o fazy w ostrzach żaren. Ja wymieniłem na 1 fazowe. Kwota nie jest zaporowa, więc nie będąc pewnym czy stare  jeszcze są w porządku, dla spokojności wymieniłem. Na zdjęciach widzę uszkodzenia na ostrzach, więc też wymieniłbym.

Offline Radek_1

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudzień 2018, 06:17:50 »
Dzięki heniekp, też mi się wydaje, że ostrza w niektórych miejscach są wyszczerbione (szczególnie to widać na ostatnim zdjęciu) więc dla spokojności wymienię.
Odnośnie żaren, to jakie znaczenie dla jakości przemiału ma ilość faz na ostrzach i które są lepsze - ktoś sie orientuje?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudzień 2018, 08:39:32 »
Dobre opinie zbierają żarna robione przez SSP. Tylko nie wiem jak to u nas się zamawia. Chyba bezpośrednio z Korei. Ale warto poszukać . Będziesz miał podkręcony SJ ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudzień 2018, 08:45:39 »
Takie uszkodzenia bywają "fabryczne", tak mi się wydaje. Jeśli krawędzie są ostre, to spoko.

Offline Radek_1

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudzień 2018, 09:54:28 »
Dla świętego spokoju kupię nowe oryginały, te które teraz mam to zamienniki, więc bezpieczniej będzie zaopatrzyć się w nowe.
Co do sprawdzania ostrości to pod palcem wyczuwalna jest krawędź, ale skaleczyć o to się nie da.

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudzień 2018, 10:54:42 »
Takie uszkodzenia bywają "fabryczne"
Kupiłem oryginalne (podobno) żarna 1 fazowe. Nie miały absolutnie żadnej skazy czy wyszczerbienia na ostrzach. Albo trafiłem na wyjątkową parę albo fabryczne nie mają takich wad.
Przed zakupem 4 lata temu orientowałem się czym się różnią 1 i 3 fazowe, dowiedziałem się wtedy czegoś na ten temat,  ale teraz nic nie pamiętam, wydaje mi się tylko, że 1 fazowe są montowane fabrycznie.

Offline Radek_1

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:09:56 »
Z tego co się dowiedziałem u jednago sprzedawcy, to żarna z trzema fazami mielą szybciej przy tej samej ilości obrotów - na takie też chyba się zdecyduję.

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:40:07 »
A jakie zalety mają 1 fazowe? Bo jakieś na pewno mają skoro są w tej samej cenie a są w sprzedaży. Jeśli miałyby np. mielić równomierniej, to ja wolałbym kupić jednofazowe (oczywiście do własnych potrzeb, a nie do produkcji kawy mielonej na sprzedaż)

Offline Radek_1

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:57:41 »
Zgadza się, generalnie na prędkości mi aż tak nie zależy - jakość przede wszystkim [emoji106], dopytałem o różnice w jakości przemiału - czekam na odpowiedź sprzedawcy.

Offline Radek_1

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Grudzień 2018, 12:24:34 »
Według zapewnień sprzedawcy, jakość przemiału jest tej samej jakości, co żaren z jedną fazą, w przyszłym tygodniu powinny przyjść, postaram się wstawić zdjęcia dla porównania.

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Grudzień 2018, 18:40:41 »
Przepraszam za wcześniejszą moją wypowiedź, ale trochę to mało logiczne :ups:  Sprzedają różnej konstrukcji żarna przeznaczone do tego samego modelu młynka, w jednakowej cenie i jedne z nich mają jakąś zaletę względem drugiego typu, a te drugie nie. To po co produkują te niby gorsze?
 Sprzedawca u którego kupowałem kiedyś żarna, zapewniał mnie, że różnią się one tylko sposobem ostrzenia, coś wspominał o kątach-fazach ostrzenia..., że są stosowane zamiennie, nic nie mówił o dopasowaniu do silników jedno czy trzy fazowych. Teraz myślę, że chyba sam się w tym nie orientował tak dokładnie, a ja  bezmyślnie przekazuję to dalej  :-[
I doszedłem do wniosku, że to @Jeżyk miał rację :poklon: Żarna sprzedawane jako 3-fazowe mają specjalnie kształtowane ostrza, zwiększające prędkość mielenia.  A że większa wydajność nie bierze się z powietrza, wymagają one dostarczenia większej mocy (czy momentu obrotowego, obroty są te same). Wniosek wydaje się więc prosty- żarna "3 fazowe" przeznaczone są do młynków z silnikami zasilanymi z sieci 3~ (bo mają większy moment obr.)
Te mniej wydajne "1 fazowe" - są dla silników słabszych zasilanych z sieci 1~
To się chyba trzyma kupy?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi