Autor Wątek: Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.  (Przeczytany 5406 razy)

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudzień 2018, 23:45:11 »
Witam,
Chciałbym kupić ekspres do domu do 6000zł oraz młynek do 2000zł.
Proszę o porady, oczywiście proszę pisać jasno ponieważ nie zam się na szczegółach, przeczytałem wiele tematów z forum i wiem że był podobny ale jakiś czas temu.
Ilość robionych kaw dziennie 2-8 większość to kawy z mlekiem.

Czy w ogóle jest sens wydawać takie pieniądze? Znajomy poleca mi Gaggia Classic RI9403/11 oraz młynek Baratza Encore.
Ja rozważam firmę ECM i Baratza ale to tylko dzięki informacjom z forum.

Proszę o pomoc w wyborze.

W tym budżecie do kaw mlecznych szukaj HXa. Gaggia to single boiler - przy kawach mlecznych dużo bujania z grzaniem i studzeniem. Znam z autopsji.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Ekspres do 6000zł. i młynek do 2000zł.
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudzień 2018, 23:55:33 »
Co myślicie o ROCKET Appartamento Cappuccino + Fiorenzato F4 E NANO?

Rocket fajna sprawa. Sam mam i sobie chwalę. Napewno jest dużo innych modeli o podobnych parametrach - Appartamento też fajnie wygląda.

Tak przy okazji spytam. Czy żona ma zapał do robienia kawy z kolby i wie z czym to się wiąże? Jak będziesz już robił zakupy, to zapytaj o szybkie przeszkolenie na początek - może uchronić żonę przed frustracją i porzuceniem nowego nabytku. Tu jednak trzeba opanować trochę 2 maszyny - nie ma już jednego przycisku. Nie demonizuję, ale jak w domu nie ma kogoś kto jej pokaże, to dobrze żeby ktoś z zewnątrz pokazał co i jak. Albo dawaj ją na forum - to jej koledzy wytłumaczą, choć frustracje innej natury mogą się pojawić ;).

Edit: Pytanie o zapał żony kierowałem do autora wątku :).
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2018, 23:58:17 wysłana przez rubin »

Offline wilkołak

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:24:38 »
Niestety nie mozna wstawić linka ale ponizej podaję tytuł filmu na youtube on pokazuje dokładnie o co mi chodziło z tym olejem. Może to i niewielka ilość ale jeśli mam wydać takie pieniądze warto to przemyśleć.

Mazzer Mini Electronic A/B to Ceado E37J Espresso Coffee Grinders

Ja jednak mimo wszystko zdecydowałem się na Ceado E37J

Offline wilkołak

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudzień 2018, 12:40:52 »
Żona ma czas i już zasmakowała troszkę robienia kawy z ekspresu kolbowego, jestem przekonany że będzie zadowolona.
Wybrałem taki zestaw
ekspres Bezzera Magica MN PID
oraz młynek Ceado E37J
budżet troszkę większy niż zakładałem bo około 11 000zł.
chyba że uważacie że mogę coś lepszego za te pieniądze kupić to proszę o informację.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Grudzień 2018, 13:02:08 »
Lelit Bianca...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Grudzień 2018, 13:09:14 »
Bianca jest fajna, a jak kupować to raz a dobrze tyle tylko że tak w górę możesz iść w nieskończoność ;-)
Pytanie czy wykorzystasz możliwości sprzętu na takim poziomie, poziomie sprzętu, bo to trochę jak by uczyć się jeździć sportowym subaru  :mrgreen: Do tego trzeba jeszcze określić swoje preferencje odnośnie kawy, smaków, aromatów, mleka i wiele innych..

Pamiętaj żeby do tego wszystkiego na dzień dobry mieć chociaż z dwie paczki dobrej kawy ze świeżego palenia ;-)
Obdarowana spędzi tu z nami długie godziny  :mrgreen: ale to może być pierwszy krok w podróży tysiąca mil  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2018, 13:15:56 wysłana przez mlopus »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Grudzień 2018, 13:28:29 »
Ja jednak mimo wszystko zdecydowałem się na Ceado E37J
Gratuluję wyboru. To piękny młynek i na tym filmie h ttps://www.youtube.com/watch?v=wNptJAnFKGQ Caedo chyba wygrywa. To nie dziwi, bo tutaj porównuje się młynki o różnych mocach silników. Caedo to konstrukcja nowsza, lepiej dopracowana.  Nie zapomnij, że Mazzer to konstrukcja sprzed kilkudziesięciu lat sprawdzająca się do dzisiaj. Nie mnie oceniać te modele młynków. Widziałem już trochę różnych porównań. Można mieć nadzieję, że ktoś porówna jakość przemiału, retencję itp tego Caedo z innymi młynkami podobnych parametrów, bo to, że on mieli szybciej o perę sekund ma akurat trzeciorzędne znaczenie w domu. Młynek w domu powinien być w miarę cichy, mieć małą a najlepiej zerową retencję, przemiał musi być równy. Czasem mam wrażenie, że to trzy różne młynki. A estetyka to już rzecz gustu.
Jeśli chodzi o styczność kawy ze sprężynami to się z tym nie spotkałem. Mam Mazzera SJ, miałem Mini Electronic i przy czyszczeniu żaren nigdy nie spotkałem się z tym, żeby kawa była w sprężynach. Jeśli tak, to w drugą stronę też raczej nic nie przelezie. Na tym filmie też tej kawy w sprężynach nie widać. Trzeba również pamiętać, że to co sie dzieje w młynku i ekspresie, to są sprawy dla nas nieistotne. Ważne jest to, co będziemy mieć na języku. Zapominamy o co tutaj chodzi. Przypomina mi się dyskusja o telewizorach. Jakie który ma lagi, kolory, kontrast, osmużenie, rozdzielczość i Bóg jeden wie co jeszcze, choć to w nowoczesnych telewizorach można ustawić, bo regulacje są nadmiarowe. Zapomnieli dyskutanci przy tym, do czego ten tv ma służyć i ważniejsze od maksymalnych parametrów jest to CO się ogląda. Żeby nie było tak kwaśno, uważam że ten Caedo jest bardzo dobrym młynkiem, spełniającym w nadmiarze oczekiwania pasjonatów kawowych.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Grudzień 2018, 14:19:35 »
To prawda, aczkolwiek wolę to samo a w mniejszej obudowie E6P :). Dlaczego? Z wygody i dla elastyczności. E37 to przede wszystkim rodzina młynków z żarnami 80mm. W wersji J, obudowa i komora żaren jest wprost wzięta z wersji S, gdy wnętrze jest z E5/6P. Trochę wygodniej mi się pracuje z E6P, prościej i szybciej zmienia się ustawienia, łatwiej też i szerzej wygląda regulacja stopnia zmielenia... Można się skusić na wygląd E37J, bo ładny jest, ale bardziej cenię funkcjonalność E6P.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2018, 15:34:02 wysłana przez Antonio »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudzień 2018, 15:05:49 »
budżet troszkę większy niż zakładałem bo około 11 000zł.
Rzeczywiście "troszkę" przekroczyłeś założenia. Zawsze możesz zapytać u dystrybutora ekspresu czy młynka, jaka byłaby cena kompletu i jakie dodatki możesz otrzymać. Bo dodatki są również ważne. Przy takiej cenie, myślę że RABAT to nie tylko stolica Maroka.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Grudzień 2018, 18:01:19 »
Przy 11k to głos na Bianca (chociaż pewnie do świąt problem z dostępnością) i E6P

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Grudzień 2018, 18:09:06 »
E6P w dobrej cenie kupisz u Antonia. Sam tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. To co pisze Antonio to czysta prawda. Dodam, że młynek jest bardzo cichy. Jak wybierzesz ten młynek to starczy na Biance.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Grudzień 2018, 18:17:46 »
Bianca jest chyba dostepna w Konesso, ale gdzies @Michał wspominal ze maja tylko 1 sztuke a nastepna dostawe beda mieli dopiero w styczniu. Chyba ze mi sie cos pomylilo z innym sklepem.  :)
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2018, 18:21:16 wysłana przez k3lt »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Grudzień 2018, 20:15:52 »
Chyba się pomyliło z CafeMax. Ja mogę dorzucić jeszcze ALEX DUETTO IV PLUS.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudzień 2018, 21:32:24 »
@k3lt ma rację, tak pisałem. Tyle tylko że teraz to już nie mamy wcale i dopiero końcem stycznia będzie kolejna dostawa, a w niej już spora ilość i mam nadzieje nie zabraknie dla chętnych  8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi