Witam wszystkich AeroPressowiczów!
Staż użytkowania AeroPress- 1 rok
Poziom znajomości kaw- słaby (głównie pijam arabice 100 %)
Generalnie po prostu lubię kawę nie jestem jakimś znawcą tematu i nigdy się w niego zbytnio nie zagłębiałem, pije co najmniej 2 kawy dziennie, od roku używam do tego Aeropressu, pierwsza ciekawostka to taka że ja filtru do aeropressu używałem tylko raz gdyż uważałem że są to filtry jednokrotnego użytku. Czytam cały wątek od początku aktualnie jestem na 23 stronie. Mnóstwo wiedzy za co z góry dziękuje no a po za tym lubię czerpać wiedzę od pasjonatów i znawców tematu.
Ostatnio zakupiłem taki o to filtr koszt- 4.33 $ (czekam na przesyłkę)
Aeropress
Czego oczekuje od smaku kawy?
1.Aby nie była kwaskowata(nienawidzę tego)
2.Smak wyważony nie za gorzka nie za słodka coś na pograniczu. Najlepiej początek słodkawy końcówka akcent gorzki.
Mam parę pytań mam nadzieje że uda mi się uzyskać na nie odpowiedź(z góry dziękuje za odpowiedzi)
1. Co to jest preinfuzja?
2. Na ten moment bardzo podeszła mi kawa Tchibo Black or White (pijam bez mleka) ktoś ma jakiś dobry przepis parzenia tej kawy w aeropressie?
3. Jaką kawę w przystępnej cenie polecacie do moich "wymagań" smakowych.
Mam nadzieje że nie wywołam salwy śmiechu, jeśli chodzi o kawy sami widzicie że pije raczej te "koncerniaki" (Thibo, Lavazza, Woseba) pewnie głównie przez dostępność. Bo jeśli chodzi o piwa to na temacie się trochę znam i wybieram te rzemieślnicze ale dostępność jest tragiczna, ciekawe jak jest w przypadku kawy?