Moim ulubiony ostatnio uniwersalnym przepisem w AP jest przystosowany przeze mnie przepis Sławka Sarana.
Mielę trochę drobniej niż na mały przelew, taki drobny piaseczek.
17g kawy na 210 g wody o temperaturze 97°C
metoda odwrócona,
0:00 najpierw 100 g wody, później 17g kawy i mieszam 10 sekund góra-dół i na boki
ok. 0:20 dolewam pozostałe 110 g wody. Kładę sitko z mokrym filtrem na wierzch i czekam do 2 minuty
2:00 mieszam kawę i odwracam na kubek
2:20 zaczynam przeciskać
2:40 koniec
Dolewam (bypass) ok. 50 g miękkiej, przestygniętej wody. Przeważnie zimna woda z dzbanka filtrującego.
Można też zrobić w wersji prostej, ale wtedy wpierw wsypuje się kawę i dopiero potem zalewa.
Możesz
@THRaKeD spróbować czy Ci taki przepis smakuje, Daje intensywny, zrównoważony napar. Raczej dość wyraźnie odróżniają się kawy od siebie. Kwasowość jest zrównoważona i dla mnie przyjemna.
korekta: temperatura powinna być ok. 96 °C w przepisie, bo takiej używam. Ostatnio jej nie mierzyłem, gotuję w zwykłym czajniku bez termometru i zalewałem po prostu po ustabilizowaniu wody. Dziś zmierzyłem tę temperaturę, gdy woda całkowicie się uspokaja u mnie w czajniku i jest to 95,5 - 96 °C. Sławek używa 97°, ale mieli grubiej i mniej miesza.