Od tygodnia mam AeroPress
Nie chciało mi się już dłużej czekać na phin'a, którego nie ma w sklepach z tymi uchwytami po bokach. Kupię od Chińczyków metalowe sitka i będzie 2 w 1.
Od razu mówię, że nie czytałem wątku, bo jest długi, wystarczy że cały przeczytałem o phinie. Ale mam parę pytań odnośnie różnic pomiędzy AeroPressem i phinem.
1. Po wstępnym zaparzeniu w AeroPressie, dlaczego na wszystkich poradnikach po wstępnym zalaniu wodą należy wymieszać kawę? Nie lepiej zostawić tak, jak to robi się w phinie? Przecież to w sumie jedno i to samo jeżeli chodzi o sposób parzenia. Różni się tylko tym, że w phinie wkłada się sitko do pojemnika, aby przykryć kawę ktra swobodnie spływa, w AeroPressie parzenie kończy się przyspieszeniem przelewania poprzez zastosowanie metody strzykawki.
2. Czym różni parzenie kawy w Phinie, które może trwać 5-10 min, a w AeroPressie, gdzie parzenie trwa 2 minuty? Czy wolne przelewanie się kawy w phinie przez 10 minut ma jakiś wpływ na smak kawy? Jeżeli tak, to nie lepiej w AeroPressie parzyć kawę dłużej niż te 2 minuty?
3. Czy parzenie w odwróconym AeroPressie wygląda tak?
Wlewamy odrobinę wody, aby kawa nie przyklejała się do gumy, wsypujemy kawę, mieszamy, zalewamy wstępnie wodą, czekamy 1,5 minuty, ponownie mieszamy, "wstrzykujemy" wodę do filiżanki i kawa gotowa.
4. Jak kawa powinna być zmielona?
5 . Jaki rodzaj kawy najlepiej się sprawdza do Phin'a?