Pierwsze testy Prismo za mną, póki co jestem bardzo zadowolony. Testowałem 3 kawy:
Indonesia Bali Tri Hita Karana - Euro cafe
Kenia AA Endebess - Kelleran
Honduras Caballero espresso - Round Hill Roastery (dzięki za próbkę @Drinker)
Kawy do espresso wyszło bardzo przyzwoite, jasna Kenia za bardzo kwaskowa, ale podobno do jasnych singli w espresso też trzeba dojrzeć
Wszystkie robione z przepisu z opakowania, w przypadku Hondurasu z nieco mniejszej ilości - 17g/45ml
Wszystko mielone na najdrobniejszym ustawieniu Tchibo/Severina, temperatura bliżej nieokreślona w zakresie 90-97 stopni.
Nie jestem wielkim fanem Phina z powodu metalicznego posmaku, więc mogę porównać z kawiarką, Aeropresso oraz espresso, które miałem okazję pić w kawiarniach i restauracjach.
Smak zdecydowanie przewyższa zarówno moje eksperymenty z kawiarką, jak i Aeropresso. Dla uczciwości muszę jednak przyznać, że eksperymentów z kawiarką za wiele nie było - jestem na to zbyt leniwy
- jak dla mnie za dużo problemów z czyszczeniem i suszeniem.
Jeśli o chodzi o łatwość przyrządzenia kawy, możliwość kontroli parametrów i łatwość sprzątania, AP + prismo również zdecydowanie wygrywa.
Na tle espresso z kawiarni - co najmniej tak samo dobrze. Być może po prostu nigdy nie dostałem naprawdę dobrego espresso.
Dla mnie Prismo otworzyło drzwi do świata "espresso" - wcześniej albo mi się nie chciało (kawiarka), albo smak nie powalał na tyle, żeby mnie zachęcić do dalszej zabawy (Aeropresso).
Oczywiście zdaję sobię sprawę, że moje Aeropresso mogło być po prostu słabe, dlatego jestem ciekaw porównania osób, które były z takiego naparu zadowolone.
Spróbuję w najbliższym czasie zrobić większe objętości, zobaczymy co z tego wyjdzie.