Ostatnio dostałem książkę "The Annual: 2016 Edition World Aeropress Championship, w której znajdują się wszystkie zwycięskie przepisy z całego świata. Przejrzałem zawartość dość dokładnie i kilka zaskoczeń jeśli chodzi o młynki, których używali zawodnicy. Napiszę kilka z nich, może ktoś ma taki młynek i ten przepis sprawi, że kawa będzie smaczniejsza
Z góry uprzedzam, że nie testowałem ŻADNEGO z zamieszczonych poniżej przepisów. Tylko przepisałem i przetłumaczyłem.
Minusem jest to, że przemiał każdego przepisu podawany jest w skali od 1 (najdrobniej) do 9 (najgrubiej). Przy czym 9 odpowiada końcu skali na Ek43 czyli 11, wydaje mi się, że około 35 kliku comandante (nie do końca potwierdzone info
)
Przepis Mistrza Brazylii:
Metoda: Odwrócona
Filtr: papierowy
Waga: 26.5 grama
Młynek:
Porlex Hand GrinderMielenie: 6
Ilość wody: 200ml
Temperatura: 82C
Metoda:
1. Dodaj 60ml wody
2. Mieszaj 12 sekund
3. Zostaw ma 48 sekund
4. Dolej 90ml wody (cała masa 150ml)
5. Zaczekaj półtorej minuty
6. Powoli przeciskaj przez 40-45 sekund
7. Dolej wodę (ciągle 82 stopnie), żeby zyskać całkowitą ilość 200ml
Przepis Mistrzyni Danii:
Metoda: Odwrócona
Filtr: Metalowy
Waga: 19 gramów
Młynek:
Wilfa WSCG2Mielenie: 5
Ilość wody: 250ml
Temperatura 93C
Metoda:
1. Wlej 50 gramów wody, zamieszaj dwa razy, odczekaj 30 sekund
2. Przez 30 sekund, okrężnymi ruchami, dolej 200 gramów wody
3. Zostaw na 30 sekund. Załóż tłok w ostatniej sekundzie.
4. Odwróc Aeropress i przeciskaj przez 2 minuty
5. Dobrze wymieszaj i serwuj w temperaturze 65 stopni.
Przepis Mistrza Filipin:
Metoda: Odwrócona
Filtr: Papierowy
Waga: 28.5 grama
Młynek:
Baratza EncoreMielenie: 6
Ilość wody: 250 ml
Temperatura: 83C
Metoda:
1. 50ml wody w temperaturze 83C i odczekaj 30 sekund
2. Dolej kolejne 50ml wody o temperaturze 83C i odczekaj 30 sekund
3. Dolej kolejne 50ml wody o temperaturze 83C i odczekaj 20 sekund
4. Zamieszaj 10 razy przez 10 sekund
5. Przeciskaj przez 30 sekund
6. Dolej 80-100ml wody o temperaturze 83C
Przepis Mistrza Zjednoczonych Emiratów Arabskich:
Metoda: odwrócona
Filtr: papierowy
Waga: 15.5 grama
Młynek:
Hario Mini SlimMielenie: 7
Ilość wody: 240ml
Temperatura: 90C
Metoda:
1. Nalej 30ml wody i zaczekaj 30 sekund
2. Zamieszaj 5 razy
3. Dolej 210ml wody
4. Załóż tłok, odwróc Aeropress
5. Przeciskaj przez 30 sekund.
Tak tani młynek, tak prosty przepis, a pokonał 54 zawodników