Autor Wątek: Gaggia 2017 - zostawić czy zmieniać?  (Przeczytany 2952 razy)

Offline tomaszw

• Ekspres: Gaggia classic
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Gaggia 2017 - zostawić czy zmieniać?
« dnia: 08 Grudzień 2018, 22:32:01 »
Witam!
W zeszłym roku kupiłem Gaggię Classic i młynek i-2 mini. Generalnie jestem z tego zestawu zadowolony, chociaż brakuje mi w szczególności zaworu trójdrożnego, przy robieniu kilku kaw z rzędu daje się to we znaki szczególnie. Dodam, że 95% robionych kaw obecnie to kawy mleczne (flat white, cappuccino).
Ostatnio wyczytałem, że Gaggia wypuściła model z zaworem trójdrożnym i lepszą dyszą do spieniania... i zacząłem się zastawiać. Pomysły mam trzy.
Sprzedać posiadany ekspres i:
1. kupić gaggię 2018
2. kupić rancilio silvie
3. przemęczyć obecny model i w przyszłości kupić hx.

Być może ktoś coś doradzi, czy warto dla samego trójdrożnego zmieniać? Czy może lepiej, jak już zmieniać, to pójść na całość?

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Gaggia 2017 - zostawić czy zmieniać?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2018, 11:14:56 »
Zacznij od dobrego mlynka i dobierz kawe ktora bedzie ci smakowala.

Offline tomaszw

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2018, 16:19:07 »
A co jest nie tak z tym który posiadam?

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2018, 16:31:31 »
Jakosc przemialu. Zrobisz nim dobra kawe ale to jeszcze nie jest to... Mlynek to 80 procent sukcesu.

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Grudzień 2018, 01:11:03 »
Tak jak pisze kolega młynek to podstawa.
Zawór trójdrożny można domontować, a co do zmiany ekspresu to lepiej się trochę szarpnąć i kupić coś conajmniej pokroju Lelit Grace.

Offline tomaszw

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2018, 12:33:42 »
Ok, dzięki za sugestie, wstrzymam się zatem na razie z zakupami, a w przyszłości może ten młynek.

edit:
Zadam jeszcze może inaczej pytanie: czy zakładając, że nie zależy mi na idealnym espresso bo piję głównie cappu, czy nadal uważacie, że i-2 nie ma sensu przy lepszym ekspresie? W tej chwili smak kawy mi nawet odpowiada, bardziej przeszkadza mi fakt, że zrobienie więcej niż dwóch kaw to męka.
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2018, 13:06:17 wysłana przez tomaszw »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudzień 2018, 10:02:59 »
Czy robiąc sałatkę kupujesz gorsze pomidory? Cappuccino składa się z espresso i jest to dość :taktak: ważny składnik.

Gregorius

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2018, 17:11:48 »
Witam!
W zeszłym roku kupiłem Gaggię Classic i młynek i-2 mini. Generalnie jestem z tego zestawu zadowolony, chociaż brakuje mi w szczególności zaworu trójdrożnego, przy robieniu kilku kaw z rzędu daje się to we znaki szczególnie. Dodam, że 95% robionych kaw obecnie to kawy mleczne (flat white, cappuccino).
Ostatnio wyczytałem, że Gaggia wypuściła model z zaworem trójdrożnym i lepszą dyszą do spieniania... i zacząłem się zastawiać. Pomysły mam trzy.
1. kupić gaggię 2018
2. kupić rancilio silvie

Być może ktoś coś doradzi, czy warto dla samego trójdrożnego zmieniać? Czy może lepiej, jak już zmieniać, to pójść na całość?

Witaj!
Ja bym sprzedał i młynek, bo żarna stożkowe i kupił najnowszą Gaggie z 2018r. plus Fiorenzato F4 ECO, w/g mnie to najlepszy i najtańszy zestaw do espresso na rynku, a przy odpowiedniej wprawie, to i cappuccino zrobi.
Pozdrawiam!

Gregorius

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2018, 17:15:15 »
Witam!
1. kupić gaggię 2018
2. kupić rancilio silvie

Witaj!
Ja bym sprzedał i młynek, bo żarna stożkowe i kupił najnowszą Gaggie z 2018r. plus Fiorenzato F4 ECO, w/g mnie to najlepszy i najtańszy zestaw do espresso na rynku, a przy odpowiedniej wprawie, to i cappuccino zrobi.
Pozdrawiam!

Ja się jeszcze zastanawiam nad Bezzera 09, tylko nie wiem skąd wziąć więcej kasy. A marzenie to Bezzera Unica Pid

Halik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2018, 18:48:19 »
Nie idź tą drogą - zaczynałem rozmyślania o Gaggii Classic, a już za chwilę przeglądałem ekspresy za sześć tysięcy. :P
Kupiłem Silvię na raty 0%, chociaż miałem odłożoną gotówkę i jestem zadowolony, choć im dłużej tutaj siedzę, tym bardziej jestem przeświadczony o tym, że gdybym miał tę wiedzę wcześniej, to bym się nie bał i kupił pierwszy poważny ekspres z drugiej ręki. Niepotrzebnie się dygałem używanego, a przez ten czas przewinęło się przez dział "Pchli targ" sporo fajnego, zadbanego sprzętu po przeglądach, w rozsądnych cenach i spokojnie bym się zmieścił w dwóch kołach za zestaw ekspres+młynek wraz z akcesoriami.
Nie to, że żałuję zakupu, bo absolutnie nie o to chodzi, tylko teraz mam świadomość, jak niektórzy tutaj pedantycznie podchodzą do swoich, więc można mieć wychuchany ekspres za nieco więcej niż pół ceny.

Gregorius

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2018, 18:55:32 »
Nie idź tą drogą - zaczynałem rozmyślania o Gaggii Classic, a już za chwilę przeglądałem ekspresy za sześć tysięcy. :P
Kupiłem Silvię na raty 0%, chociaż miałem odłożoną gotówkę i jestem zadowolony, choć im dłużej tutaj siedzę, tym bardziej jestem przeświadczony o tym, że gdybym miał tę wiedzę wcześniej, to bym się nie bał i kupił pierwszy poważny ekspres z drugiej ręki. Niepotrzebnie się dygałem używanego, a przez ten czas przewinęło się przez dział "Pchli targ" sporo fajnego, zadbanego sprzętu po przeglądach, w rozsądnych cenach i spokojnie bym się zmieścił w dwóch kołach za zestaw ekspres+młynek wraz z akcesoriami.
Nie to, że żałuję zakupu, bo absolutnie nie o to chodzi, tylko teraz mam świadomość, jak niektórzy tutaj pedantycznie podchodzą do swoich, więc można mieć wychuchany ekspres za nieco więcej niż pół ceny.
Ja zaś miałem na myśli ograniczenia finansowe, więc najpierw porządny młynek na dłużej a Gaggia zawsze można bez problemu sprzedać w dobrej cenie i kupić lepszy ekspres

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi