Autor Wątek: jura a7 problem  (Przeczytany 4644 razy)

Offline an091

• Ekspres: Jura A7
jura a7 problem
« dnia: 08 Grudzień 2018, 08:17:48 »
Witam,
Od roku jestem posiadaczką ekspresu Jury A7. Pijałam tylko i wyłącznie kawę latte. Program który mam ustawiony- jest dostosowany do mnie od nowości. Kawa była do tej pory rewelacyjna. Niezależnie w sumie od kupionej kawy. Od kilku dni mam wrażenie że ekspress tuż po spienieniu mleka, kiedy zaczyna "lać" kawę tuż po chwili kawa zmienia swój kolor na bardzo jasny. Jakby była rozcieńczona. Smak diametralnie się zmienił. Mimo, tego że moc kawy jest duża,a kawa jest w tym samych proporcjach co była- nie czuć w ogóle kawy. Ekspress jest czysty, system mleka czyszczony regularnie, a reszta zgodnie z komunikatami. Wczoraj sprawdzalismy za namową znajomych sitko czy jest zapchane i wyszło że wszystko jest ok. Czy ktoś miał z was podobny problem?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: jura a7 problem
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2018, 12:05:59 »
Może tym razem kupiłaś zupełnie inną kawę, która po prostu nie spełnia Twoich oczekiwań?
Nie do końca rozumiem jakie "sitko" sprawdzaliście w automacie Jura?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline an091

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2018, 15:07:24 »
Dokładnie nie powiem jakie sitko bo niestety nie wiem. Znajomi mają taki sam ekspres i mieli zatkany. Byli w salonie Jura i panowie im to pokazali. Mieli zatkane sitko które znajduje się w srodku- od drobnomielonej kawy. Przestawili na grumieloną i jest ok.

U nas akurat nie było zatkane. Kawę robiliśmy przez miesiąc tą samą. Z dnia na dzień zmieniła smak.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2018, 15:20:36 »
To może opróżnij pojemnik na fusy, zrób jedną lub dwie kawy i zobacz ponownie co tam znajdziesz? Jak wygląda ciastko kawowe, przemiał itd

Offline kaczmar91

• Ekspres: Miele Cm 6300 Jura z5 II gen Siemens EQ6
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2018, 15:34:52 »
Może młynek trzeba przestawic na drobniej o 1 pozycje bo żarna na tej pozycji co teraz jest po prostu sie wytarły i kawa nie ma prawidłowej gradacji( jest grubiej mielona) i wtedy własnie kawa staje sie słabsza.

Offline an091

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2018, 07:35:59 »
Może to oczywiste pytanie, ale kto pyta nie błądzi :) kawa będzie mocniejsza jeśli jest ustawiona na grubo mieloną czy drobno mieloną?
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2018, 07:40:07 wysłana przez an091 »

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2018, 08:34:03 »
Im drobniej zmielona tym większy opór będzie stawiać wodzie i wyjdzie bardziej kawowa  [emoji38]
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Wyrwa Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Grudzień 2018, 13:47:10 »
Być może kawa już nie była pierwszej świeżości i słabo się zaparzyła? ???

Rad5

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudzień 2018, 03:14:45 »
No co Wy?
Przecież to kwestia młynka i podzespołów. Młynek jest zapchany pyłem kawowym i przekazuje mniejszy przemiał do grupy. A grupa przecież "tego niewie". Ekspres trzeba wyczyścić i po temacie,

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi