Autor Wątek: Opiłki metalu  (Przeczytany 3029 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Opiłki metalu
« dnia: 01 Grudzień 2018, 15:40:03 »
Hej,

W moim rocket celini v3 pid zauważyłem opiłki metalu w wodze podczas odkamieniania, zakładam że to może być pompa, zgadzacie się? Czy jest tu jakiś serwisant z okolic Katowic który pomógł by mi w diagnozie i ewentualnej wymianie pompy?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Opiłki metalu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudzień 2018, 19:16:40 »
Równie dobrze opiłki pochodzić mogą z grupy kawowej. Radziłbym ją sprawdzić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2018, 19:32:04 »
Wypływają razem z wodą, jak miał bym sprawdzić grupę? Miał bym jakoś rozebrać 61?

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudzień 2018, 20:40:12 »
To są prawdopodobnie kawałki powłoki galwanicznej a nie opiłki. Jeszcze raz lub dwa razy odkamienisz i "opiłki" znikną.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudzień 2018, 21:39:09 »
Razem z powłoką

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudzień 2018, 21:48:59 »
Tak to była ta powłoka, rozebrałem grupę było tam ich pełno. Ekspres ma chyba 4 lata a cała powłoka z wszystkich elementów zeszła... Cóż wyczyszczone,. Rozkręca za miesiąc i zobaczę jak sytuacja.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2021, 15:06:08 »
Jakie mogą być przyczyny opiłków w grupie Astoria CKE?  Ekspres był odłączony na 2-3 tygodnie Woda z odwróconej osmozy, teraz podłączyłem nowy zestaw filtrów odwróconej osmozy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi