Po pierwsze gratulacje za stworzenie świetnego przyrządu pomiarowego. Dobra robota!
Jak mierzymy, to zawsze jest pytanie co, w jakim celu. Przy WBC, wydaje mi się, że chodzi o sprawdzenie maszyny, na której będą przeprowadzone zawody. Ma być powtarzalna, czyli dostarczać nad ciastko kawowe wodę dla każdego zawodnika o tych samych parametrach (a te parametry, tolerancje definiuje nam już sam dokument).
I to Twój przyrząd zmierzy. Pozwoli Ci też sprawdzić ekspres, zachowanie PID, zapewnić pewną powtarzalność i stabilność temperatury.
Jak to się teraz ma do ekstrakcji, to zupełnie inna kwestia. Nie wiem czy mamy jakieś obiektywne badania, które pokazują optymalną temperaturę ekstrakcji w każdej sekundzie ekstrakcji espresso. Nie wiem czy ta temperatura parzenia powinna być stała przez cały czas ekstrakcji, czy lepiej jak się zmienia, a jeżeli się zmienia to czy powinna rosnąć, maleć, jak powinna zachowywać się w stosunku do ciśnienia. A skoro mamy już kawę w sitku, to czy temperatura ekstrakcji na górze ciastka, jest taka sama jak na dole? Czy w środku jest to samo co przyściankach? Temperatura ciastka po przemiale to pewnie koło 30C. Czy zmienia się jak pobędzie 5 sekund w PF względem tego jak pobędzie 35 sekund? Czy inna będzie jak mielimy do kubeczka a inna bezpośredni do PF? Z każdą sekundą ekstrakcji temperatura ciasta rośnie. Jaki w wpływ ma na to stopień przemiału i równomierna bądź nie dystrybucja? Czy jeszcze coś się dzieje w filiżance (zimna vs gorąca)? A sama kawa? Jak zachowa się nisko uprawiona ciemno palona Brazylia, a jak kawa z Etiopii. A co będzie jak ktoś obydwie wymiesza?
Na koniec wciskasz guzik albo ciągniesz dźwignię, i woda pod ciśnieniem blisko 9 bar, masakruje te kilkanaście gram rozdrobionej kawy. W fizyce ciężko nam rozwiązać problem oddziaływań na siebie 3 ciał, potrzebujemy założyć, że nie dojdzie do kolizji żadnej pary... W PF mamy Chaos w czystej postaci.
Masa pytań, a na koniec dostajemy 30 gram napoju, najczęściej bardzo smacznego
. Jak bardzo się nie uda, można zrobić kolejny, koszt pewnie koło 1-2 złote.
Więc moim zdaniem, masz super przyrząd, pozwoli Ci ustawić ekspres, żeby zachowywał się w znany i przewidywalny dla Ciebie sposób, a reszta to loteria