Autor Wątek: osmalony, okopcony bojler w astorii  (Przeczytany 2521 razy)

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
osmalony, okopcony bojler w astorii
« dnia: 28 Listopad 2018, 21:21:48 »
Jak w temacie.
Dostałem moją astorię perełke  wróciła po tourne .
Gość co nią pracował mówi ze się długo grzeje na gazie, bzdura, sprawdzałem ii z zegarkiem w ręku było to jesienią 8 minut, teraz trochę chłodniej ok niech będzie 10.
Ale okazało się po 26 minutach grzania ze rzeczywiście, wolno grzeje, butla pełna w połowie wiec ciśnienie jest, zaglądam przez okienko pod ekspres a tam armagedon, bojler  w miejscu styku z płomieniem  zawalony sadzą, na 1cm, idealnie  izolowała od płomienia.
pytanie: co jest źle ustawione? za mało gazu? za dużo? za mało powietrza ? no chyba ze tak  ma być  ale wątpię w to.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: osmalony, okopcony bojler w astorii
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2018, 21:33:28 »
Sadza to generalnie za mało powietrza. Jak wygląda palnik pod bojlerem, powinno być coś do regulacji.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2018, 22:38:53 »
Sadza to generalnie za mało powietrza.
Kuniu! Sadza powstaje, jak za dużo paliwa, a za mało utleniacza. Czyli - albo masz z jakichś powodów za dużo gazu, albo, tak jak pisał hi_aro zatkał Ci się wlot powietrza. Zanim zaczniesz regulować (bo jak rozumiem, kiedyś było dobrze, tylko teraz jest źle) to przyjrzyj się uważnie, czy coś można wyczyścić. Ze spalonego gazu czasem coś się do palnika nasypie.

Offline Biff

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopad 2018, 22:45:30 »
A na pewno dobrze ustawiłeś rozmiar i odległość dyszy? Te ekspresy przychodzą fabrycznie z dyszą ustawioną na gaz ziemny o ile dobrze pamiętam.

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopad 2018, 22:48:06 »
No właśnie @biff podsunął ważną informację. Jak poprzednio było dobrze, to może osoba która go miała podłączyła inny typ gazu i zaczęła regulować...

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudzień 2018, 00:06:14 »
ta..... informacje dobre:) dzięki

ekspres wyjechał z fabryki-jak ustawiony nie wiem, był na Ukrainie w biurze, kto przy nim grzebał, co zrobił nie wiem, następnie mój znajomy czyścił go.
Widać ze ktoś kto grzebał chyba wiedział co robi, jjak są gdzieś połączenia gwintowane to pozaznaczane kreski tak by się zgadzały linie, przewody w otulinach ii ładnie pochowane.
Pewnie jeden z kilku powodów okopcenia, albo przytkany zawór, albo za dużo gazu, albo nieodpowiednia dysza, źle ustawienie, na razie ogarniam sprawy organizacyjne bo kawiarni musi być na środę, kiermasz bożonarodzeniowy:) doraźnie wyczyszczę, odkurzę środek, kilka godzin może działać ,nic mu nie będzie . Może jeszcze uda zie ściągnąć speca od gazu ,palników, pieców itp., kumaty gość.

Offline Biff

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudzień 2018, 00:37:53 »
Te kreski flamastrem to też z fabryki. Do ekspresu była dołączona instrukcja i zestaw dysz. Trzeba wkręcić odpowiednią i ustawić odpowieni dystans. Specjalista od gazu to może i dyszę dobierze, ale dystans to już może tylko zgadywać.

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudzień 2018, 09:10:04 »
tak.... instrukcja obsługi:) używany w biurze na Ukrainie:) z 2 ręki ekspres który miał tak zawalony bojler ze z 1 grupowego zbiornika dało się wytargać reklamówkę kamieni kotłowego:) 
Kabel był ucięty a wtyczka dosztukowana, chyba z radia:) więc po 2 minutach działania wtyczka i kabel były gorące, zamieniłem oczywiście na odpowiednią a kabel został oryginalny tyle ze 10cm krótszy. Dzięki za podpowiedź o dyszy i dystansie, będzie chwila to zdejmę ekspres po kiermaszu , zagarażuje go gdzieś gdzie ciepło i obejrzę dokładnie wnętrze.

Offline Biff

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudzień 2018, 18:36:53 »
Postaram się to ogarnąć.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudzień 2018, 21:34:32 »
Rzuć okiem na gwint dyszy. Standardowe dysze do kuchenek gazowych mają gwint drobnozwojowy M6x0,75

Offline kuń Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2018, 08:08:21 »
Dzięki za podpowiedzi, w grę wchodzi jeszcze jedna zmienna. paliwo…..a dokładniej syfny gaz, wystarczy ze ten kto używał kawiarni dał jakieś stare butle ,z końcówka gazu, jak pracuje u siebie w pracowni to od razu czuje nosem jak się butla kończy, więc może to miało znaczenie.
Speca od gazu mam, niezły jest więc chyba ogarniemy , inna sprawa ze teraz jubel w szkole a później kombinowanie gdzie zagarażować ekspres na zimę.

Offline Biff

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudzień 2018, 18:23:58 »
Wszystkie informacje odnośnie gazu znajdziesz w załączniku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi