Autor Wątek: DeLonghi EC 860.M lub inny w cenie do 1000zł.- do domu  (Przeczytany 8313 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

Odp: DeLonghi EC 860.M lub inny w cenie do 1000zł.- do domu
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopad 2018, 16:32:19 »
Po piąte: żeby zrozumieć o co się czepiamy doczytaj i się przyucz. Poprawnie zrobiona kawa wymaga odrobiny chęci i wiedzy. Jak to wielokrotnie było już mówione/pisane:

1. Najpierw świeżopalona kawa w ziarnach z pewnego źródła.

2. Na równi z ziarnem - w parze potrzebny jest solidny młynek żarnowy.

3. Dopiero teraz jest metoda i konkretne narzędzie do parzenia.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopad 2018, 17:26:20 »
1. O smaku nie dyskutuję, ale nie jest to kawa o przystępnej cenie i nie jest to (najczęściej) kawa świeża.
2. Z tym młynkiem daleko nie zajdziesz. Dlaeczego - bo on kruszy a nie mieli i jego żarno  nie gwarantuje dobrego przemiału.

3. Zajrzyj do wątku Supermarket - masz tam kilka zacnych palarni, ze smaczną kawą, która może i nie jest prestiżowa ale za to jest świeża, z wiadomego źródła i smaczna.

4. Sam sobie odpowiedziałeś - z tego cuda nic się nie uda. Szkoda kawy.

5. Trzy punkty od @GrizzzLee to podstawa dobrego startu.
LMWDP #469

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Listopad 2018, 08:17:45 »
To czy znajdziesz lepszy młynek w tej cenie czy nie jest bez znaczenia. Oprócz dobrych ziaren espresso to przede wszystkim odpowiedni młynek. Także szkoda czasu na dyskusję co można osiągnąć takim zestawem. Najtańsza opcja to pewnie używany młynek gastronomiczne za coś kilo 2.5 raza tej kwoty. Używanie ziaren zmielonych od razu w sklepie/pilarki tez się nie uda. Przy barkach budżetowych lepiej zająć się alternatywami.  Wyjdzie dużo smacznie.  No chyba ze chodzi bo lans przed znajomymi na ekspres kolbowy. 

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Listopad 2018, 22:24:36 »
Widzę, że poruszyłem chyba lawinę.
Po pierwsze: Lavazza bardzo mi smakuje pod warunkiem że jest świeża i zrobiona  w kawiarce, a ma przystępną cenę i jest ogólnie dostępna
Po drugie: Młynek jaki mam taki mam, ale go wyczaiłem i dogłębnie przetestowałem go na różnych grubościach mielenia. W tej cenie nie wiem czy znajdę coś lepszego
Po trzecie: W najbliższym czasie postaram się przetestować inne kawy zmielone w palarni, a zrobione w kawiarce - bardzo słuszna uwaga
Po czwarte: Czysta woda zrobiona w tym ekspresie Ricco też niestety ma jakiś taki nieco dziwny smak, choć przepłukiwałem go już kilkanaście razy :(

1: Jeżeli smakuje Ci Lavazza to podejrzewam, że nie było Ci dane spróbować jak smakuje prawdziwe espresso czy nawet americano
2: Ten młynek to dramat. Nie próbuj go bronić, bo każdy na tym forum go zjedzie od góry do dołu (niestety). Ten poziom cenowy nie pozwala na kupno żarna do dobrego młynka.
3: Kawa zmielona w palarni nie nadaje się do zrobienia w kawiarce (chyba że tego samego dnia i jest mielona zawsze tak samo jak potrzebujesz (a na pewno tak nie jest))
4: Ten ekspres jest zwyczajnym elektrośmieciem. Jeżeli po kilkukrotnym płukaniu woda nadal nie jest bez smaku to szkoda się truć

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi