Autor Wątek: DeLonghi EC 860.M lub inny w cenie do 1000zł.- do domu  (Przeczytany 8318 razy)

Offline Gelek

• Ekspres: kawiarka
  • Młynek: ELDOM MK150
DeLonghi EC 860.M lub inny w cenie do 1000zł.- do domu
« dnia: 05 Listopad 2018, 17:16:13 »
Poszukuję ekspresu do domu w nieprzekraczalnej cenie do 1000PLN.
Ilość dziennie robionych kaw około 10-12. Głównie espresso, czasami cappuccino lub inne.
Musi posiadacz spieniacz do mleka.
Łatwy w konserwacji i czyszczeniu.

Nie chcę wyczynowego urządzenia, tylko podstawowego modelu, który nie rozleci się po miesiącu. Oczywiście nowe z gwarancją.

Zastanawiam się nad:
1. DeLonghi EC 860.M (obecna cena 879PLN) - co o tym sądzicie ?
2. DeLonghi DL Dedica EC685BK (obecna cena 699PLN)
lub też
3. Krups Roma EA8108 (nie jest to kolbowy, wersja z młynkiem i tylko kawa ziarnista 990PLN)

Co o tym sądzicie ?
A może jest jakiś inny, ciekawy model warty zastanowienia.
Nadmieniam, że nie chcę wydawać majątku. Budżet to 1000PLN max.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: DeLonghi EC 860.M lub inny w cenie do 1000zł.- do domu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2018, 19:09:07 »
Jeśli nie masz młynka, a z opisu wnioskuję że nie masz i dołożysz do tego któryś z tych trzech ekspresów to możesz zapomnieć o poprawnym espresso. Czemu spieniacz jest konieczny skoro piszesz że głównie pijasz czarne kawy? Ten budżet jest niewystarczający aby kupić nowy prawdziwy ekspres ale jeżeli szukasz tzw ekspresso to każdy z nich będzie dobry. Proponuję poczytać forum, pomyśleć o kawiarce lub alternatywach i frenchpress oraz młynku jeśli 1000 to sztywna granica, z tych plastikowych maszynek niczego dobrego nie wykapiesz  :nienie:

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2018, 19:46:26 »
Najtańszym sprawdzonym ekspresem dającym poprawne espresso jest Gaggia Classic niestety nowa kosztuje 1250zł, zostają więc nowe niższe modele Gaggi(np. Carezza lub Viva) i Graef(np. Pivalla ES 702) ale jest to trochę strzał w ciemno.
Najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakup ekspresu używanego np. hhttps://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5624.0
Jeśli chcesz uzyskać poprawne espresso czeka cię również wymiana młynka(jak kupisz ekspres to sam do tego dojdziesz) i oczywiście konieczność stosowania dobrej świeżo palonej kawy.
Co do delonghich nie uzyskasz z nich poprawnego espresso, na moim delonghim ec. 820 nie udało mi się to przez 8 miesięcy i nawet młyn gastro tego nie zmienił..
Automatu nie bierz jeśli zależy ci w jakimkolwiek stopniu na smaku kawy.
Podsumowując z twoim budżetem masz używany sprawdzony ekspres lub nowy ale nieprzetestowany, ewentualnie kawiarka(50-200zł) i osobny spieniacz(ok 50zł).
Espresso jest kawą z najwyższymi wymaganiami sprzętowymi i związku z czym ma dość wysoki próg wejścia dla nowego sprzętu wynosi on ok 1800zł,
natomiast dla alternatyw progiem wejścia jest zakup samego młynka(twój jest wystarczający) i kawy czyli w zasadzie nie występuje.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopad 2018, 19:49:01 »
Najtańszym sprawdzonym ekspresem dającym poprawne espresso jest Gaggia Classic niestety nowa kosztuje 1250zł, zostają więc nowe niższe modele Gaggi(np. Carezza lub Viva) i Graef(np. Pivalla ES 702) ale jest to trochę strzał w ciemno.
Najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakup ekspresu używanego np. hhttps://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5624.0
Jeśli chcesz uzyskać poprawne espresso czeka cię również wymiana młynka(jak kupisz ekspres to sam do tego dojdziesz) i oczywiście konieczność stosowania dobrej świeżo palonej kawy.
Co do delonghich nie uzyskasz z nich poprawnego espresso, na moim delonghim ec. 820 nie udało mi się to przez 8 miesięcy i nawet młyn gastro tego nie zmienił..
Automatu nie bierz jeśli zależy ci w jakimkolwiek stopniu na smaku kawy.
Podsumowując z twoim budżetem masz używany sprawdzony ekspres lub nowy ale nieprzetestowany, ewentualnie kawiarka(50-200zł) i osobny spieniacz(ok 50zł).
Espresso jest kawą z najwyższymi wymaganiami sprzętowymi i związku z czym ma dość wysoki próg wejścia dla nowego sprzętu wynosi on ok 1800zł,
natomiast dla alternatyw progiem wejścia jest zakup samego młynka(twój jest wystarczający) i kawy czyli w zasadzie nie występuje.

Nowa Gaggia Classic średnio nadaje się do robienia espresso

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopad 2018, 19:56:53 »
Zaczynasz jak wielu od złej strony. Bez choć przyzwoitego młynka nie ma w ogóle o czym mówić. Dodatkowo zadne z podanych przez Ciebie urządzeń nie kwalifikuje się do robienia nawet średniego espresso.

Dozbieraj trochę i poluj na używaną Gaggia Classic (starsza wersja) i jakiś rozsądny młynek. Całość zamknąć się poniżej 1500 zł.

I to nie jest żaden wyczynowy sprzęt żebyś nie myślał. To jest najbardziej podstawowy zestaw.

Offline Gelek

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopad 2018, 20:31:22 »
W Biedronce pojawił się model firmy Hoffen.
Piłem przed chwilą z niego espresso u sąsiadów i jak dla mnie takie sobie. Według mnie mało aromatu, tak jak by nieco rozwodniona, średnio mi podchodzi, choć nie było to espresso złe.
Kawa użyta to Lavazza.
Co sądzicie o tym modelu ?
Czy jest coś w cenie do 1000PLN co dawałoby bardziej aromatyczne espresso ?
Oczywiście oprócz espresso będzie przygotowywane też capuccino więc spieniacz jest niezbędny.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopad 2018, 21:04:44 »
Espresso jest podstawą do wszystkich napojów kawowych. Bez dobrego espresso nie będzie dobrego cappuccino. Nie będzie dobrego espresso bez dobrego młynka. Jeśli nie możesz dołożyć to pozostaje Ci zakup używanego zestawu ekspres plus młynek. Możesz się zgłosić do nas. Coś używanego, po naprawie na pewno się znajdzie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Gelek

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2018, 13:04:05 »
Słuchajcie kochani, byłem wczoraj na pokazie prezentacji firmy Ph...ak i dostałem przelewowy express kawowy firmy Ricco CM-93. Gabarytowo niewielki, ale dla mnie w sam raz.
Niestety, jakość kawy to gorzej niż źle. Mimo użycia prestiżowej kawy Lavazza świeżo mielonej smak jest fatalny. W porównaniu do zwykłej aluminiowej kawiarki stawianej na kuchence nie ma to smaku kawy, tylko czegoś kawopodobnego z wyczuwalną nutą plastiku i jakby gumy. Żadnego aromatu, żadnych zapachów, no po prostu tragedia. Wiem, że z przelewowego nie wyjdzie espresso, ale to są naprawdę popłuczyny najgorszego sortu.
Cieszyłem się, że bezkosztowo będę miał ekspress, a tu taki zonk.
Powiedzcie proszę czy wszystkie przelewowe dają tak zły produkt końcowy, czy po prostu ten model tak ma.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2018, 13:20:51 »
Zmień tą prestiżową kawę na mniej prestiżową, a lepszą jakościowo

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2018, 13:21:39 »
Mimo użycia prestiżowej kawy Lavazza świeżo mielonej smak jest fatalny.
[emoji38]:hihihi::diabelek:
Zamiast kawy prestiżowej użyj świeżej, wypalonej do przelewów a nie do ciśnienia.
Inna sprawa to smak plastiku i gumy - zalej ekspres wodą, nie syp kawy i daj się wodzie "zaparzyć" - jak smakuje ta woda?
LMWDP #469

Offline wasku

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2018, 13:30:30 »
"prestiżowa" Lavazza z ekspresu za 30 zł Ci nie smakuje?  :mrgreen:

Jeszcze tak zwany Filipiak, nie masz już gdzie chodzić, tylko do tych naciągaczy na spotkania?  :nienie:
¯\_(ツ)_/¯

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2018, 13:32:14 »
Takie tematy powinny być z automatu zamykane. Kolejny raz to samo pytanie. Kolejny raz powstaje nowy niepotrzebny wątek bo autorowi się nie chce pogrzebać na forum. O prestiżowej kawie nie wspominając.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2018, 13:56:02 »
Prestiż...

Z dwa lata temu rozmawiałem z lokalnym restauratorem, temat zszedł na serwowaną przez niego kawę. Wypowiedziałem się jak najgorzej o L.
Przyznał mi rację. Wspomniał, że na początku, kiedy firma obsługująca wyposażyła go w ekspres i zapasy L. nie był zadowolony z efektów smakowych. Przecież to prestiżowa, znana, lubiana i inne na na na na Lavazza. Podejrzewał, że jedna z dziewczyn podkrada ziarna i sypie w to miejsce jakąś paskudną taniochę. Zwolnił ją. Mimo tego kawa nie zaczęła smakować lepiej.
Po jakimś czasie zrozumiał, że skierował swój gniew pod zły adres. Happy endu nie będzie. Kawę co prawda zmienił ale zwolnionej nie przywrócił.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2018, 14:12:18 »
Ale sypiąc tak prestiżowe ziarna została podwojona chwilowa wartość ekspresu  [emoji12]
A profil smakowy prestiżowej kawy zgadza się w 100% spalona guma z nutą aromatu żużlowego i odrobiną smoły  :mrgreen:
Kup prawdziwe ziarno i nie prestiżowe, możesz jedno zamówić zmielone w palarni pod przelew żeby zobaczyć różnicę do tego mielonego eldomem, tak tak są polecane na forum palarnie  :taktak:

Offline Gelek

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2018, 16:16:14 »
Widzę, że poruszyłem chyba lawinę.
Po pierwsze: Lavazza bardzo mi smakuje pod warunkiem że jest świeża i zrobiona  w kawiarce, a ma przystępną cenę i jest ogólnie dostępna
Po drugie: Młynek jaki mam taki mam, ale go wyczaiłem i dogłębnie przetestowałem go na różnych grubościach mielenia. W tej cenie nie wiem czy znajdę coś lepszego
Po trzecie: W najbliższym czasie postaram się przetestować inne kawy zmielone w palarni, a zrobione w kawiarce - bardzo słuszna uwaga
Po czwarte: Czysta woda zrobiona w tym ekspresie Ricco też niestety ma jakiś taki nieco dziwny smak, choć przepłukiwałem go już kilkanaście razy :(

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi