Autor Wątek: Forum..., jakie Ty chcesz być...?  (Przeczytany 80070 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Forum..., jakie Ty chcesz być...?
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Czerwiec 2013, 07:26:07 »
Jeden z Forumowiczów zaproponował modyfikację akcji "zawieszona kawa" o kawy zakupowane przez nas w palarniach Antonia i Gorana. Oto moja propozycja:
  • przy zakupie kawy u jednego z naszych forumowych palaczy MOŻE (ale oczywiście nie musi) również zakupić pewną ilość (powiedzmy 250g) kawy dla innego forumowicza
  • kawa "wisi" u sprzedawcy do chwili, gdy któryś z kolejnych kupujących forumowiczów nie zdecyduje się ją "odwiesić"
  • pierwszy kupujący pokrywa koszty kawy, drugi koszty wysyłki
Na razie w zasadzie tyle. Teraz pytania:
  • czy powinniśmy wprowadzić ograniczenie wielkości paczki kawy zawieszonej?
  • czy warunkiem "odwieszenia" kawy powinno być "zawieszenie" kolejnej?
  • czy drugi kupujący powinien wiedzieć jaką kawę odwiesza?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Czerwiec 2013, 08:29:33 »
Nie przemawia do mnie ten pomysł, ale odpowiadając na Twoje pytania:

1. Nie.
2. Nie.
3. Nie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Czerwiec 2013, 10:05:27 »
Do mnie jakoś te zawieszenia nie przemawiają. Mogę zawiesić espresso dla kogoś (a nie lepiej kogoś zaprosić do kawiarni) mogę zawiesić bułkę/piwo w sklepie. Nie bardzo rozumiem tylko po co? Może jak ktoś mi wytłumaczy cel zawieszania to zrozumiem :)
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Czerwiec 2013, 10:53:04 »
DrU u nas to nie ma takiego znaczenia (mówię o kawie), ale wyobraź sobie Rzym czy Lizbonę. Tam każdego ranka (niezbyt to słowo oddaje godzinę, o której mieszkańcy udają się na poranną kawę) rytualnie oni spożywają kawę. Ciężko przyrównać mi do naszych, ojczyźnianych obrządków - może BN. Czy jesteś katolikiem czy tez nie, święta są obecne w Twoim życiu.
Oni SPIESZĄ się do kawiarni, potem już relatywnie spokojnie udają się do pracy. Po kawce i czasami czymś słodkim (Lisboa to pasteis).

Może gdy części z nich zabrakło na poranna kawę, inni stwierdzili, że to zbyt brutalne? że pomogą, że nie jest do duży koszt (tak jak my często płacimy na fundacje czy osoby prywatne z chorymi np. dziećmi.....

ps. ja to tak pojmuję. Ale co do paczki kaw - nie, nie jestem przekonany.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Czerwiec 2013, 12:00:26 »
Może właśnie dlatego nie kupuję tego pomysłu ;) bo jednak w relacji zarobki cena kawy jest to u nas znaczący koszt. Już bym wolał zamiast 3 cappu w miesiącu zawiesić komuś 250g kawy. Może akurat ktoś będzie w potrzebie na głodzie, w oczekiwaniu na wypłatę.

Chyba u nas brakuje kultury dzielenia się, dawania czegoś innym. No i jakoś nie mam przekonania że zawieszona kawa trafi do osoby która akurat portfela zapomniała.
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Czerwiec 2013, 12:07:02 »
Kultura dzielenia zapewne ma się w PL słabo, ale ustalmy - espresso na 99,9% mieszkańców PL nie jest potrzebą pierwszego rzędu.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Czerwiec 2013, 12:40:53 »
Moim zdaniem kultura dzielenia się w Polsce ma się dobrze, tylko objawia się w innych aspektach życia. Nie zdarzyło mi się być u kogoś i nie zostać poczęstowany niczym. Papierosem, mimo, że cena już nie ta co 10 lat temu, nadal większość się dzieli. Piwo, często ktoś postawi (można bez grosza wyjść z domu, a wrócić w stanie mocno wskazującym? można). Chleba chyba też nikt nie odmówi. Myślę, że nie jest z nami tak źle, ale że cwaniaków też nie brakuje, a na dutka wystrychniętym nikt być nie chce, to takie zawieszki brzmią głupio.

Jeśli mam pieniądze, to przecież mogę sobie kupić sam. A jeśli ich nie mam, to co ja robię w sklepie? Jeśli będzie obowiązek odkupienia zawieszonej kawy, to robi się z tego zwykły kredyt. A koszty przesyłki to koszt paczki, połowy paczki kawy -- w takiej sytuacji o wiele bardziej wpieramy przewoźnika niż kolegę czy palarnię.

Więc, jeśli o mnie chodzi -- nigdy bym nie miał śmiałości odwiesić kawy, a jeśli będę chciał jakąś podarować (choćby nieznajomemu), to i bez akcji zawieszania podaruję.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Czerwiec 2013, 12:47:35 »
Najbardziej, w tym temacie, udzielają się kawiarnie które chcą zwiększyć ruch a nie wiedzą jak. Każda okazja jest dobra. Natomiast, nie mieszkamy na zachodzie gdzie ludzie mają dużo na sumieniu i próbują "wykupić" swoje grzechy. W Serbii, tak jak we Włoszech, kawiarnie są pełne od rana do wieczora. Nie zauważyłem kawy zawieszonej a ni to, że każdy płaci tylko za swoją kawę. Nie przerzucał bym swoje społeczne obowiązki na baristów. Ode mnie, zawsze jest napiwek dla baristy a czy on zawiesi kawę czy coś innego zrobi... 

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Czerwiec 2013, 08:22:50 »
A gdyby "zawieszona kawa" była nagrodą dla laureata w "naszym" konkursie?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Czerwiec 2013, 08:27:53 »
To będzie nagrodą, a nie zawieszoną kawą. :diabelek:

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Czerwiec 2013, 08:41:58 »
Masz w zasadzie rację - śliska granica.
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

• Administrator
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Czerwiec 2013, 08:54:05 »
 :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Czerwiec 2013, 18:42:04 »
To ja palnąłem coś o tym zawieszaniu kawy w palarni, jeszcze na MC, nie przemyślałem tego, a teraz myślę, że to jednak bez sensu, bo do palarni bez pieniędzy się nie wybieramy. A jeśli nie mamy kasy to nasze palarnie zawsze pójdą na rękę i z płatnością pójdą na rękę, tak by człek na głodzie nie został. A wieszanie kawy komuś, kto kupuje kilka kg to bez sensu. W kawiarniach ma to sens.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #103 dnia: 05 Lipiec 2013, 13:41:34 »
W kawiarniach też to nie ma sensu. Specyfiki włoskich barów nigdy się tutaj nie da urządzić. Włoski bar jest fenomenem i zjawiskiem kulturalno-społecznym. Być może kiedyś w Polsce kawiarnie spełniały podobne funkcje. Mnie wciąż zastanawia fenomen Kawiarni Szkockiej w staropolskim Lwowie i spotkania Polskiej Szkoły Matematycznej. Spotkania i twórczy ferment...

Ale o czym innym chciałem zagaić. 70 użytkowników to prawie nic... Czy macie jakiś pomysł na rozwój? Czy idea forum wobec powszechności facebooków ma jeszcze szansę na jakieś przebicie się?

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Lipiec 2013, 14:13:57 »
Sam wiesz jak trudno wejść na "wypełniony" rynek. Znakomita większość użytkowników trafia na CP, które abstrahując od wszystkiego ma w swoich zasobach ogromny zasób wiedzy gromadzonej latami przez forumowiczów. Jest nas tylko siedemdziesięcioro i przyrosty są dosyć nikłe. Jak widać ani konkursy ani zachęty na FB nie przynoszą jakiś oszałamiających rezultatów. Wciąż szukamy swojej drogi i swojego miejsca. Wierzę, że uda nam się je znaleźć.
Formuła forum jest jednak zupełnie inna niż profilu na FB - ten ostatni tak naprawdę nie niesie wiele treści - jest jak strona główna tabloidu. Ma zachęcić, podać nowe informacje, być kolorowym i kuszącym. Informacje są gdzie indziej, tam gdzie są choćby jakieś narzędzia wyszukiwania. Ktoś szukający odpowiedzi na swoje pytania zajrzy raczej na stronę, blog czy forum - na fejsie ich raczej nie znajdzie.

Ot to takie moje rozważania na tematy współczesnego społeczeństwa :)

Cytuj (zaznaczone)
Czy macie jakiś pomysł na rozwój?
Andrzeju, nie "macie" ale "mamy" :) - to zależy od nas wszystkich.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2013, 14:16:25 wysłana przez spinka2 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi