Autor Wątek: Czy ktoś w okolicy posiada Gaggia Classic?  (Przeczytany 6350 razy)

Offline westige

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Gaggia MDF
Czy ktoś w okolicy posiada Gaggia Classic?
« dnia: 02 Listopad 2018, 12:25:46 »
Witajcie, jestem na etapie kupienia pierwszego ekspresu z którego będę mógł się już coś nauczyć. Chcę kupić Gaggia Classic. Mam pewne pytanie...czy jest tu ktoś z Krakowa, abym mógł zobaczyć co to znaczy "poprawne espresso". Byłem ostatnio we Włoszech i można się tam napić takiej w miarę gęstej tej kawy jeśli chodzi o espresso. Czy Było by u kogo jej spróbować albo chociaż napiszcie czy ona też jest taka smolista, gęsta i ma piankę:D hehe

Pozdrawiam

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Czy ktoś w okolicy posiada Gaggia Classic?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2018, 12:50:45 »
Ten jest akurat w Warszawie:
 https://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=72823&share_tid=5624&url=https%3A%2F%2Fforum%2Ewszystkookawie%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D5624&share_type=t

To był mój ekspres kiedyś. Potwierdzam, że na nim da się zrobić to co byś chciał. Potrzebujesz do tego odpowiednich ziaren i młynka. Sam ekspres to za mało.

Offline westige

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2018, 12:54:46 »
Tak, doskonale już się w temacie kawy i młynka obeznałem...niestety jeśli chodzi o młynek, nie stać mnie w tym momencie na elektryka dlatego muszę wziąć ręczny( może ręka mi nie uschnie bo to tylko 2 kawy dziennie)...porlex mini podobno będzie ok;)
Chodzi mi tylko o to, że jeśli ona nie będzie w konsystencji taka miła tylko coś w rodzaju espresso z sieciówek to dla mnie trochę słabo:/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2018, 13:44:26 »
Ten polrex to takie trochę słabe minimum moim zdaniem jeśli chodzi o przemiał pod espresso, w Krakowie masz polecane kawiarnie gdzie wypijesz poprawnie podaną kawę.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=121.msg138302#msg138302

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2018, 14:03:05 »
Tylko zdecydowanie informuj, że szukasz włoskich smaków, bo gęstość Yirgacheffe może swoją owocowością zwalić Twoje oczekiwania z nóg.

Offline westige

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Listopad 2018, 11:03:07 »
Jeśli chodzi o włoskie to bardziej ujęła mnie konsystencja:D hehe W tym temacie ciągnąc, chce kupić nowy ekspres Gaggia Classic. Mam możliwość kupić go we Włoszech, ale niestety nie umiem w żaden sposób stwierdzić czy jest to już ten model z października tego roku bo on jest lepszy od modelu II...Jest jakaś możliwość zweryfikowania tego?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopad 2018, 14:07:59 »
Z porlexem nie osiągniesz tego czego oczekujesz.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline oenomaos Mężczyzna

• Ekspres: Lamarzacco linea micra, Lelit Anna PL41TEM + Gaggia Baby Dose + Moccamaster GCS
  • Młynek: Ceado 37s, Compak K3 Advanced Touch,
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopad 2018, 15:24:59 »
no w sklepie powinni powieedziec:P poza tym popatrz choćby na dysze do spieniania mleka:P

Offline westige

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2018, 16:16:34 »
hehe, zadzwonić i się dowiedzieć nie tak łatwo bo to Włochy:D spieniacz wygląda tak jak w załączniku.

Czyli to stary model?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2018, 17:55:58 »
Na zdjęciu jest stary model. A dokładnie ten środkowy. Bo stary był Ok.

Halik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2018, 20:00:22 »
Nową (tę najnowszą) poznać jest bardzo prosto - metalowy spieniacz oraz wylewka portafiltra.

Offline westige

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopad 2018, 09:11:36 »
Dzięki!
Będę polował na najnowszy model;)

Offline westige

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopad 2018, 10:08:27 »
A co byście powiedzieli na taki sprzęt:D co prawda opis produktu jest "znikomy" ...www.ebay.co.uk/itm/Rancilio-Silvia-V4-E-Rocky-D-Grinder-Espresso-coffee-machine/392163765035?hash=item5b4ec82b2b:g:oFUAAOSw3ANb2bJz:rk:30:pf:0

Halik

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopad 2018, 15:47:28 »
Widzę, że idziesz moją drogą - Gaggia Classic-Rancilio Silvia. U mnie już po chwili na tapetę weszły ekspresy po pięć tysięcy, ale dzięki poradom na forum, spokojnym przemyśleniu całości, zamówiłem nową Silvie na raty, o czym już Ci napisałem w dedykowanym wątku.

Offline westige

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopad 2018, 12:52:02 »
Drodzy Państwo, zakupiłem używany ekspres Gaggia Classic(na sam początek...kiedyś go zmienię na lepszy;). Niestety nie dostalem do niego pewnej części( jak na zdjęciu poniżej...nr 14). Kolega który sprzedał szuka...a ja chciałbym Was dopytać czy ktoś z Was wie jak się ta część nazywa, to może sam kupię albo kolega da mi kasę na tą część.  Zakupiłem do tego również młynek Gaggia MDF...żeby był już porządny na dłużej ;)

Proszę o pomoc i z góry dziękuje;)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2018, 13:13:50 wysłana przez westige »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi