Autor Wątek: Młynek do alternatyw  (Przeczytany 28735 razy)

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Młynek do alternatyw
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Listopad 2018, 14:26:12 »
U mnie elektryzowała się kawa
Trochę prądu tylko na korzyść.  ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Listopad 2018, 15:01:19 »
Na razie widzę, że Kazak i Aergrind są tu najczęściej typowani. Na youtubie spotkałem się z dwoma filmikami, w których pokazują, że żarno w aergrind się chwieje solidnie i to trochę studzi mój entuzjazm. A co z kinu czy comandante? Przerost ceny nad jakością?
Kazak to rozmiar Kinu, Comandante jest gdzieś pośrodku, Aergrind najmniejszy/najlżejszy/najłatwiejszy w transporcie.

Comandante wart jest każdej złotówki, ale piszesz, że do plecaka, to wybieram do plecaka kompromis jakości do wygody. Każdy z tych młynków ma wady i zalety, każdy jest dobrym wyborem. Pytanie co jest dla Ciebie najważniejsze.

Filmikami z luzami się nie przejmuj, to jest celowe -- żarna się stabilizują kawą podczas przemiału.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2018, 15:05:15 wysłana przez donkiszot »

Offline bearow

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Listopad 2018, 15:25:55 »
to, że zajmie mi więcej miejsca nie powinno być przeszkodą. Ważne, żeby się nie rozkrzaczył w podróży w plecaku. Mogę nawet nosić w osobnej torbie.

Offline spokutycki

• Ekspres: Kazak Rota, V60, AeroPress + Prismo
  • Młynek: Kazak Tura 3, Aergrind
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Listopad 2018, 17:41:53 »

Filmikami z luzami się nie przejmuj, to jest celowe -- żarna się stabilizują kawą podczas przemiału.

W tych filmikach jest trochę prawdy, gdyż Knock miał problem z fabryką w Chinach i faktycznie żarna sie luzowały. Teraz produkują na wyspach i według internetów problem znikł. Mój kickstarterowy egzemplarz nie ma luzów.

Offline bearow

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Listopad 2018, 09:08:26 »
czyli generalnie z aergrindem nie będę czuł, że coś mi umyka względem innych młynków? Względem tego ile byłem gotów wydać byłaby to miła oszczędność i dużo kawy specialty wzamian  :szampan:

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Listopad 2018, 11:22:19 »
czyli generalnie z aergrindem nie będę czuł, że coś mi umyka względem innych młynków?

W każdym młynku ręcznym można znaleźć jakieś mniej lub bardziej denerwujące "ale". Zawsze czegoś brakuje do doskonałości. Dla jednych są to drobnostki, dla innych poważny problem. Zależy od stopnia zaawansowania nerwicy natręctw u poszczególnych użytkowników  :hihihi:

Offline Mati Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Venus i Moka, French Press, Phin
  • Młynek: Już prawie wybrany
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopad 2018, 17:24:32 »
Podłącze się pod ten wątek.
Wilfa Svart CGWS - 130B czy Graef Cm 800 do alternatyw od kawiarki do chemexa, zakupię jeden z tych dwóch tylko nie wiem który wybrać, który będzie lepszy od drobnego mielenia do grubego?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Listopad 2018, 10:28:21 »
Raczej Wilfa...

Offline gacekthebat

• Ekspres: Kazak Rota, Bialetti Venus 2tz, AP, V60, FP
  • Młynek: Ceado E37s, Kazak Tura Alt.
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Listopad 2018, 15:47:56 »
@Mati, akurat się jedna Wilfa trafiła na Pchlim targu.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Listopad 2018, 18:51:29 »
a jeszcze powiedzcie - czy różne młynki różnie sobie radzą z częstymi zmianami stopni mielenia? Bo lubię sobie poeksperymentować z różnymi grubościami i nie chciałbym nagle mieć luzów z kosmosu i pyłu takiego, że nie idzie dripa zrobić, bo woda stoi po 120 ml wody.

Na razie widzę, że Kazak i Aergrind są tu najczęściej typowani. Na youtubie spotkałem się z dwoma filmikami, w których pokazują, że żarno w aergrind się chwieje solidnie i to trochę studzi mój entuzjazm. A co z kinu czy comandante? Przerost ceny nad jakością?

@Valerii bardzo ciekawa opcja z tym miesiącem testów, ale chyba nie chciałbyś na to pójść, w końcu jestem anonimem z Internetu! ;-)
Przerost ceny nad jakością to MK3, ma dobry marketing i dobre rezultaty.
Kinu to cena adekwatna do jakości.
Aerogring też, ten młynek był robiony by był ekonomiczny (choć mogą być problemy z kicakstarterwcow jak wyżej wspomniane) i Knock ma kiepski customer service

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Listopad 2018, 19:26:37 »
Pierwsze zdanie to bzdura.
Kinu kosztuje €100 więcej niż Comandante a nawet €130 jeśli znajdziesz fajna promocje.  rezultaty bardzo podobne. Bardziej bym właśnie powiedział, ze Kinu jest za drogie na to co oferuje.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Listopad 2018, 19:46:44 »
Pierwsze zdanie to bzdura.
Kinu kosztuje €100 więcej niż Comandante a nawet €130 jeśli znajdziesz fajna promocje.  rezultaty bardzo podobne. Bardziej bym właśnie powiedział, ze Kinu jest za drogie na to co oferuje.
Każdy potrzebuje młynka do czegoś innego i czegoś innego od niego oczekuje. Sposób regulacji i użyte materiały moim zdaniem stawiają Kinu o klasę wyżej od komendanta.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Adaśko Mężczyzna

• Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Listopad 2018, 20:21:25 »
Sposób regulacji i użyte materiały moim zdaniem stawiają Kinu o klasę wyżej od komendanta.

no i, jak na standardy cen młynków ręcznych, są o klasę droższe. Z tym, że różnica jest właśnie przede wszystkim w regulacji, a nie jakości przemiału. Coś się nagle wszystkim ubzdryczyło, że Comandante to w sumie tylko dobra reklama i zaraz będzie słychać, że lepiej to już kupić Xeoleo, czy co tam innego przyjdzie ze wschodu. Całe to zamieszanie chyba przez nastawienie na przemiał do espresso, które nagle przekłada się na ogólną ocenę młynka, a on z kolei nawet nie jest oficjalnie dedykowany pod kolbę.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 09 Listopad 2018, 20:31:50 »
Ja komendanta mam i nie oddam. Mielę i do alternatyw i do espresso. Jestem bardzo zadowolony. Nie żałuję ani złotówki. Dziwne macie problemy. @Miklas ma M47 i też sobie chwali. Najważniejsza jest w tym wszystkim kawa i czy język jest zadowolony. @Tedi na ten przykład w espresso nie schodzi w żarnach poniżej 64mm bo to skandal i niepijalne pomyje wychodzą. Gastro grupy zaspokaja gastro młynami. Kto bogatemu zabroni ;D

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Listopad 2018, 22:05:26 »
Kinu to światowy top młynków i tu nie ma o czym dyskutować, ale jeśli ktoś pisze, ze Comandante to przerost formy nad treścią, a Kinu ma adekwatna cenę to bardzo, ale to bardzo błądzi.
Comandante 830zl
Kinu 1410zl plus przesyłka

600 złotych różnicy! Za płynna regulacje. Oba mlybki maja swoje wady, ale to nie ta sama półka cenowa, a jakość bardzo zbliżona.
Porlex i Comandante to trochę ponad 600 zl różnicy - tu widać różnice w jakości.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi