Autor Wątek: Kawa Bezglutenowa  (Przeczytany 13099 razy)

Offline MalcolmX Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Professional
  • Młynek: Comandante C40 MK3
Kawa Bezglutenowa
« dnia: 19 Październik 2018, 20:54:45 »
Temat wydaje się kontrowersyjny w Polsce z racji niskiego poziomu wiedzy.
Ziarno z zasady nie ma glutenu, ale dla chorych na celiakię nawet niewiele glutenu szkodzi, więc mowa o zanieczyszczeniu ziarna bezglutenowego, glutenem w trakcie procesu logistyki i produkcji.

W trakcie poszukiwań uzyskałem zaświadczenie o braku glutenu tylko od Illy. Zapewne ich laboratoria i kontrola procesu daje im taką pewność.
Polskie palarnie z racji na brak kontroli logistyki i brak laboratoriów nie są skłonne do takich deklaracji.

Czy znacie jakieś inne marki poza Illy deklarujące brak zanieczyszczeń glutenem kawy?

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Kawa Bezglutenowa
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Październik 2018, 21:24:07 »
W którym momencie, Pana zdaniem, kawa mogłaby zostać "zanieczyszczona" glutenem?

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2018, 21:26:14 »
W każdym jak pisałem, nieodpowiedni sposób transportu i produkcji.
Kwestie techniczne sugeruję poruszać z tęgimi głowami na forum poświęconym forum.celiakia.pl
Ja chciałbym dopytać czy są tu osoby, które mają "pewną listę". chciałbym pomóc znajomej, której problem dotyczy.
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2018, 21:36:02 wysłana przez MalcolmX »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Październik 2018, 00:03:24 »
W każdym? Niby jak? W każdym etapie produkcji kawy dobrej jakości (specialty) -- gluten się eliminuje...

Raczej łatwo oddziela się glutenowe zboża od ziaren kawy. Nie spotkałem wśród ziaren kawy żadnych ziarnek pszenicy a co najwyżej tylko kukurydzy ;). Ale my kupujemy dobre ziarna, a nie zboże... W stacjach obróbki dokonuje się selekcji wieloetapowej: ze względu na rozmiary ziaren, ze względu na ich masę, nie licząc już immanentnej selekcji defektów np. w metodzie mokrej.

Poważnie: proszę szukać najlepszej jakości kaw, nie tych najtańszych i zmielonych ale takich, których pochodzenie znamy, a ziarna możemy sobie w domu sami dokładnie przejrzeć i ewentualnie oczyścić z glutenu ;).
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 00:06:59 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Październik 2018, 01:46:30 »
http://www.glutenologia.pl/kawa-pic-czy-nie-pic-oto-jest-odpowiedz/

Małe palarnie raczej nie produkują "rozpuszczalnej kawy zbożowej". Do jasno palonych kaw "pod alternatywy" używa się dużo droższych surowców niż ziarna palone w toku masowej produkcji przez koncern Illy. Oczywiście Illy, dysponując ogromnym naukowym zapleczem swojego Uniwersytetu może wyprodukować dowolny certyfikat potrzebny firmie przy sprzedaży produktu na dużą skalę.

Powtórzę pytanie: skąd gluten miałyby się znależć na ziarnach kawy lub w ich środku? Palarnie raczej nie dzielą tej samej przestrzeni produkcyjnej z piekarniami. Nie obsypuję ziaren mąką w żadnym etapie procesu a ziarna docierają do mnie w szczelnie zapakowanych workach. Kawę sprzedajemy w całych ziarnach (mielimy tylko na życzenie), więc można się przekonać za pomocą własnych zmysłów, co jest w środku.

Jeśli ktoś kupi kawę fabrycznie zmieloną, to teoretycznie może się tam znaleźć Wszystko, więc być może Illy, które produkuje także mielonki, potrzebuje "certyfikatu..". Na pewno nie potrzebują go małe palarnie kupujące odpowiedniej jakości ziarna. W tańszych kawach, których nie używa żadna z palarni speciality, można znaleźć kamienie czy patyki. To jest zupełnie inny rodzaj produktu czy też inna rynkowa nisza.
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 02:10:18 wysłana przez Elka »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Październik 2018, 08:06:40 »
Pewne produkty ze swej natury nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa...
Ja juz widziałem nawet wodę bezglutenową, więc w pędzie do bycia wyróżnionym na rynku każdy certyfikat jest wręcz pożądany.
Nie ważne czy ma sens. Ważne czy odbiorca jest na tyle świadomy że wie co kupuje. Bo jak nie jest to faktycznie kupi certyfikat.

Illy akurat od dawna nie miałem w rękach ale nie przypominam sobie żadnej glutenowej informacji na ich kawach. Aż dziś na sklepowych półkach sprawdzę.
LMWDP #469

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Październik 2018, 12:16:40 »
Illy jest pewnie też doskonałą kawą dla wegan i dla cierpiących na choroby serca... ;)

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Październik 2018, 12:20:32 »
Chodzi o mikrozanieczyszczenia. Koledzy nie chcę tu robić wątku edukacyjnego. Jeśli nie wiecie ok. Sam dotrę powoli do pewnej listy.

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Październik 2018, 12:22:02 »
Gdyby temat był prosty każdą palarnia mogłaby z marszu wystawić certyfikat, ale tego nie robi i nie chce w obawie o odszkodowania.

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Październik 2018, 13:03:16 »
Illy akurat od dawna nie miałem w rękach ale nie przypominam sobie żadnej glutenowej informacji na ich kawach. Aż dziś na sklepowych półkach sprawdzę.

Na kawach nie mają oznaczeń, ale certyfikat chętnym udostępniają od ręki. Mogę podesłać jak Cię to interesuje na PW.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Październik 2018, 13:05:42 »
Możesz wciąż edytować swój przed-przedostatni wpis, nie musisz dopisywać kolejnych.

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Październik 2018, 13:09:34 »
Możesz wciąż edytować swój przed-przedostatni wpis, nie musisz dopisywać kolejnych.
dzięki, jasne - będę się starał

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Październik 2018, 13:23:56 »
Ale Pan jest uparty! My, mali rzemieślnicy opieramy swoje relacje z klientami na zaufaniu a nie na certyfikacji. Ja miałam do czynienia z certyfikacją sensoryczną: np. produkt certyfikowany znakiem INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano) musi mieścić się w ramach pewnego profilu sensorycznego, który został wypracowany w badaniach nad preferencjami konsumentów jako pewien "model jakości". Za tym "modelem jakości" stoją poważne badania statystyczne, obejmujące setki, jeśli nie tysiące konsumentów . Badania preferencji przeprowadza się na dużych targach typu Vinitaly czy Sigep. Modele jakości wskazane przez konsumentów są następnie opisane szczegółowo przez panele testerów, używające formularzy opartych o kilkadziesiąt deskryptorów: smaku, aromatu oraz wrażeń dotykowych czy wzrokowych.

Jeśli  miał Pan  do czynienia ze statystyką i szuka Pan "naukowej precyzji" , to chyba nie umknął Pana uwadze fakt, że w każdym badaniu: instrumentalnym czy też sensorycznym pobiera pan zaledwie "próbkę" z produktu a do pomiaru używa Pan instrumentu (ludzkich zmysłów czy też aparatury pomiarowej) o ograniczonej dokładności pomiaru, czyli mówiąc po ludzku, obarczonego błędem pomiarowym. Jeśli pan mówi o mikrozanieczyszczeniach, nawet jeśli w żadnej ze 100, 1000  czy 10 000  pobranych próbek używane przez Pana instrumenty pomiarowe stwierdzą zerowe stężenie badanej substancji, to i tak nie uzyska Pan PEWNOŚCI, że jej tam nie ma, gdyż abstrahując od błędu pomiaru,  populacja próbek jest zaledwie reprezentacją rzeczywistości a nie rzeczywistością "w rzeczy samej". W nauce mówimy o prawdopodobieństwie otrzymania określonego wyniku, poziomach istotności błędu pomiarowego czy przedziałach "ufności" . Pewność kojarzy mi się raczej z religią..

Pytanie, kto czego szuka i czym się zadowala. Czy szukam Absolutu czy też zadowalam się pewnym poziomem prawdopodobieństwa i cieszę się życiem. To kwestia subiektywnego wyboru i naszej osobistej filozofii. W tej materii psychologiczny test Dusaya mógłby wiele wyjaśnić..

« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 13:36:34 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Październik 2018, 13:37:50 »
Gdyby temat był prosty każdą palarnia mogłaby z marszu wystawić certyfikat, ale tego nie robi i nie chce w obawie o odszkodowania.

https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/

Nie produkujemy produktów należących do kategorii "niektóre tanie kawy rozpuszczalne". Jeśli ktoś ma wątpliwości, warto obejrzeć dydaktyczne filmy:

https://www.perfectdailygrind.com/2017/05/video-what-is-coffee-how-processed/

Powtórzę pytanie W KTÓRYM MOMENCIE tego procesu w kawie ziarnistej miałby pojawiać się gluten?
« Ostatnia zmiana: 20 Październik 2018, 13:49:31 wysłana przez Elka »

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Październik 2018, 13:39:22 »
mali rzemieślnicy opieramy swoje relacje z klientami na zaufaniu a nie na certyfikacji.

Rozumiem, że reprezentuje Pani producenta. Przypomnę, że mówimy o osobach chorych na celiakię.
Jeśli chce Pani produkować dla nich kawę sugeruję kontakt z:
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
ul. Na Uboczu 28 U-C4
02-791 Warszawa
www.celiakia.pl
tel.: (22) 253 04 97

Ja nie jestem ekspertem tylko mam w rodzinie osobę chorą, która ma złe doświadczenia z kilkoma polskimi palarniami z kategorii speciality (znanymi). Okazało się, że kawa zawiera szczątkowe ilości glutenu po przebadaniu (po wystąpieniu objawów chorobowych). Oczywiście pomimo zapewnień producenta o braku glutenu. Na prośbę o pisemne potwierdzenie o braku glutenu (uwaga! nie chodziło o zewnętrzną certyfikacje tylko oświadczenie producenta) tenże producent odmówił wydania takiego oświadczenie będąc przy tym nieuprzejmym.

Po moich doświadczeniach mogę jedynie zasugerować tego typu producentom:
- spokój (nie wiem skąd pojawia się nerwowość)
- edukację (najlepiej wiedzą bezpłatnie wspartą z w/w stowarzyszenia)
- oszacowanie możliwości i decyzję biznesową
- i najważniejsze - informowanie klientów (po wyedukowaniu się)

https://celiakia.pl/produkty-dozwolone/

Nie produkujemy produktów należących do kategorii "niektóre tanie kawy rozpuszczalne".

To nie dotyczy zanieczyszczeń.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi