Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 126789 razy)

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #450 dnia: 18 Marzec 2025, 16:37:27 »
@Heniutek  15-20 sekund to chyba z 10 sekund za krótko ;)  Chyba, że nie wliczałeś 10 sekund ekstrakcji ;)
No zasady jako tako znam i stąd by mi wychodziło, że mielenie zbyt drobne dla Robota ;). Natomiast wiedząc, gdzie w Niche ustawiałem espresso to wiem, że i tak było grubiej, a wychodzi, że powinienem jeszcze grubiej zmielić. No przepływ miałem bardzo taki sobie a na manometrze 8 barów i więcej.

Co do ubijania sitkiem to chyba mam jednak wątpliwości - oczywiście nie jest to niczym poparte poza przeczuciem ;)

Jeśli chodzi o kawy to u mnie głównie grane są pod espresso średnio palone. Ciemne palenie to nie do końca moja bajka. Na szczęście dzisiaj mamy taki przepych w wyborze, że każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Jeśli mowa o młynku to ja od początku lecę na moim poprzednim głównym młynku czyli Niche Zero bazując na tym, co przeczytałem w sieci włąsnie o stożkach i Robociku ;) Nawet nie podejmowałem próby z Philosem ;)

Tak , jak zwykle chaotycznie napisałem, chodziło mi o to  że z dwójki złego wolę gesty napar a'la ristretto niż szybkie popłuczyny z czasu 15-20 sekund, zawsze wychodzę z drobnego mielenia, ale to też przez jasne palenia...

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #451 dnia: 19 Marzec 2025, 10:22:49 »
Wczoraj przyszły wydruki 3D i Robot został podrasowany ;)
IMG20250319071224b.jpg
IMG20250319071323b.jpg
IMG20250319071417b.jpg
IMG20250319071345b.jpg

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #452 dnia: 19 Marzec 2025, 10:30:11 »
Przeprasz, że post pod postem, ale przekroczyłbym limit załaczników kolejną fotka ;)

Natomiast ciastko znowu krzywe ;) Przyznaję się bez bicia WDT nie było, a tamper był już po dopicowaniu, więc nacisk był równy ;) Macie pomysł? Może rzeczywiści brak WDT....zastanawiam się czy ta nierówność bierze swój początek w przesypyawniu kawy z kubka, gdyż w teorii przy obrocie jednak przesypanie równe nie jest. Z drugiej storny było ruszane na boki koszykiem itp. a skos ciastka powstał.
Nie biorę pod uwagę krzywej pracy tłoka bo przecież mimo, że to wszystko ma luzy (zgodnie z projektem ;) ) to jednak tłok wchodząc wszystko usztywnić powinien i w tej przestrzeni cisnienie powinno się rozłożyć. Chyba, że się mylę i mam bułę w moim egzemplarzu, ale jak pisałem powyżej, jakoś mi się ta ocja nie klei.

IMG20250319071903b.jpg

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #453 dnia: 19 Marzec 2025, 14:30:14 »
Wynika to z tego że zawsze któraś rekę masz silniejszą, prawą od lewej i na odwrót ot co   :hihihi:

A na poważnie tampujesz kawę jak koszyk już jest w uchwycie?
Proste masz to sitko górne z pinem, robisz  "pre-infuzję"?

Spróbuj wpierw zamieszać kawę w koszyku zatykająć nawet ręką i potrząsając + szybkie wdt i szot praktycznie od razu , bez czekania na 7-8-9 barów , czy jak tam lubisz/robisz.

Całą wodę przelewasz przez ciastko, aż zasyczy, pewnie tak skoro ciastko takie suche i zwarte...

Edit.

U mnie ciastko też teraz nie wyszło idealnie równe, dawno nie sprawdzałem i nie przyglądałem się temu.

Resized_20250319_162540_1742397952076.jpeg

« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2025, 16:26:47 wysłana przez Heniutek »

Offline MarVald

« Odpowiedź #454 dnia: 19 Marzec 2025, 17:19:41 »
- Ubijam w koszyku przed umieszceniem go w uchwycie.
- Sitko wydaje się proste
- Staram się robić pre-infuzję
- tak po zakończeniu shota wyciskam pozostałą wodę do bąbli i syczenia ;)

Muszę spróbować tego puknięcią koszykiem i potrząsania ;)

Odnośnie nierówności ciastka to trafiłem na ciekawy wątek na Redit https://www.reddit.com/r/CafelatRobot/comments/1flfmlg/uneven_puck/

« Odpowiedź #455 dnia: 19 Marzec 2025, 19:48:25 »
- Ubijam w koszyku przed umieszceniem go w uchwycie.
- Sitko wydaje się proste
- Staram się robić pre-infuzję
- tak po zakończeniu shota wyciskam pozostałą wodę do bąbli i syczenia ;)

Muszę spróbować tego puknięcią koszykiem i potrząsania ;)

Odnośnie nierówności ciastka to trafiłem na ciekawy wątek na Redit https://www.reddit.com/r/CafelatRobot/comments/1flfmlg/uneven_puck/

Spróbuj może umieścić koszyk w uchwycie i wtedy ubić, wydaje mi się że daje większa stabilność.
Może bez preinfuzji?
Też to czytałem I podobny wątek też na reddicie.

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #456 dnia: 28 Marzec 2025, 15:17:58 »
dzieląc się jeszcze swoimi spostrzeżeniami, nie wyciskajcie całej wody z koszyka, szczególnie jeśli napełniacie koszyk prawie do pełna. Resztki naparu psują smak tego co zostało wyciśnięte na samym początku.

Widać to po strumieniu kawy, który z początku jest gęsty i brązowy. Po pewnym czasie blednie i właśnie wtedy zaczyna spływać niesmaczna lura.

« Odpowiedź #457 dnia: 29 Marzec 2025, 15:14:52 »
dzieląc się jeszcze swoimi spostrzeżeniami, nie wyciskajcie całej wody z koszyka, szczególnie jeśli napełniacie koszyk prawie do pełna. Resztki naparu psują smak tego co zostało wyciśnięte na samym początku.

Widać to po strumieniu kawy, który z początku jest gęsty i brązowy. Po pewnym czasie blednie i właśnie wtedy zaczyna spływać niesmaczna lura.
Zgadzam się, jednak dotyczy to raczej Włoskich smoluchów I śmierdzących ciemnych blendów - w moim przypadku.
Jak wyciskam jasno palone kawki to szocika robię do małej filiżanki (36-40g), a resztę wyciskam do drugiej lub kubeczka, zazwyczaj który stoi np po przelewie.
Czasem to co zostało wyciśnięte na końcu jest bardzo smaczne i można tam wyczuć nuty których nie czułem w docelowej fililzance z nazwijmy to espresso.
Dla mnie to bardzo ciekawe doświadczenie ;]

Na filmikach i rolkach azjaci jak robią kawki w robocie to wyciskają niemalże do ostatniej kropli?!

Offline michalpotok Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, V60, Switch
  • Młynek: Fiorenzatto Evo 64, C40
« Odpowiedź #458 dnia: 09 Wrzesień 2025, 20:47:28 »
Hej, gdzie kupić robota barista? Wszędzie sold-out...

« Odpowiedź #459 dnia: 09 Wrzesień 2025, 22:11:49 »
Faktycznie, mozna próbowac u źródła, czarny chyba jeszcze  jest ;]

https://www.cafelat.co.uk/collections/robots/products/cafelat-robot-barista?variant=42305786839233

Offline Sokorn

• Youtube - Paweł Soczewski
  • Ekspres: Kazak Rota, Cafelat Robot, Fellow Aiden
  • Młynek: C40 MK4, M47 Simplicity, Ode 2, DF64 II, ZP6S, J-Ultra
« Odpowiedź #460 dnia: 10 Wrzesień 2025, 15:04:29 »
Na Reddicie też ludzie szukają i nie nigdzie nie ma dostępnych. Musi być jakiś problem z dostępnością. Eko Kapsułki podają, że u nich będą 15 października dostępne. Ja u nich też kupowałem i mogę śmiało polecić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi