Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 126765 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #435 dnia: 14 Marzec 2025, 07:41:37 »
Trzy kolejne próby za mną i jest nienajlepiej z moimi umiejętnościami ;) O ile efekt w kubku jest fajny to efekt "w ciastku" woła o pomstę do nieba ;) z jednej strony robi mi się taki ala półksiężyc i wydaje się z tej strony niższe. Nawet jak zrobiłem wdt to był taki efekt więc problem jest w innym elemencie ;)
Efekt widać na zdjęciu mimo braku części ciastka - widać to pęknięcie. - zdjęcie postaram się wrzucić później bo mam jakiś problem z telefonem

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #436 dnia: 14 Marzec 2025, 08:01:26 »
Trzeba dobrze wypoziomować tamper. Ja zamawiałem z drukarki 3d obejmę na tamper, aby kawa była równo ubita w koszyku. W internecie widziałem fajny myk z rolki taśmy samoprzylepnej, która idealnie pasowała na tamper, a dopasowanie krążka taśmy do koszyka odbywało się przez odklejenie odpowiedniej ilości taśmy z rolki.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #437 dnia: 14 Marzec 2025, 11:20:53 »
No takie miałem też podejrzenia. Patent ze scotchem widziałem :) szukałem wydruków 3D, ale na etsy ceny były zabójcze za gotowy produkt ze względu na koszty przesyłku. Teraz na szybko poszukałem i wrzuciłem do druku "tamper", końcówki ramion (tzw. mittens ;)) oraz uchwyt na manometr aby przerzucić go na "główkę" ;) - jak szaleć to szaleć ;)

podrzucam zdjęcie ciastka
IMG20250314072218.jpg

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #438 dnia: 14 Marzec 2025, 11:51:07 »
Nie wygląda źle to ciastko.

Jak ktoś ma zasobniejszy portfel i więcej fantazji można nabyć , albo podpatrzeć kilka rzeczy tutaj :

https://www.orphanespresso.com/cafelat-robot-parts--accessories

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #439 dnia: 14 Marzec 2025, 12:06:43 »
Trzy kolejne próby za mną i jest nienajlepiej z moimi umiejętnościami
Wbrew ogólnej opinii, to nie jest trywialne opanować Robota/czy manualne maszynki.
Potrzeba czasu. Także na spokojnie, z każdym shot będzie lepiej. Znasz podstawy, wiesz jak espresso powinno smakować wyglądać, więc zmierzaj w tą stronę.
Warto zacząć od jakiejś kawy która dużo wybacza.

Offline MarVald

« Odpowiedź #440 dnia: 14 Marzec 2025, 13:04:21 »
@Heniutek - dzięki za linka :) na ten moment podejrzewam, że te wydruki mi wystarczą na pewien czas, ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

@pj.w - dzięki za słowa otuchy :) wiem, że to jest wyższa forma sztuki w porównaniu z normalną maszyną ;) ale nie ukrywam, że mnie kręcą takie rzeczy i pewnie mimo powrotu mojej Micry w dniu dzisiejszym będę dalej próby podejmował :) Rada z ziarnami całkiem słuszna i ta Kolumbia akurat chybnie jest z tych najprostszych niestety o ile sobie przypominam. Zatem mogłem sobie utrudnić temat nauki ;)

Offline SLK Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot z Subminimal NanoFoamer, wcześniej Flair Neo/Classic, Lelit Grace
  • Młynek: STARSEEKER E55Pro, wcześniej DF54, Lelit William
« Odpowiedź #441 dnia: 14 Marzec 2025, 13:51:47 »
podrzucam zdjęcie ciastka

Wg mnie też jest ok.
Dobrze jest gdy wyrzucane ciastko z koszyka jest w całości (prawie w całości, bo do filtra i koszyka przyczepia się trochę ziaren) i idealnie gdy wygląda na suche.

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #442 dnia: 14 Marzec 2025, 14:23:16 »
Pytanie do Was, też macie taki luźny tamper, trochę mnie to irytuje, że nie zbiera ze ścianek kawy, dopiero zwilżony papier na sitku wszystko zgarnia...

« Ostatnia zmiana: 14 Marzec 2025, 14:39:25 wysłana przez Heniutek »

Offline MarVald

« Odpowiedź #443 dnia: 14 Marzec 2025, 14:47:29 »
@Heniutek - jak nie stuknę koszykiem to po użyciu tampera pozostają drobne ilości kawy po bokach. Byłem tym zaskoczony za pierwszym razem ;)

« Odpowiedź #444 dnia: 14 Marzec 2025, 14:52:43 »
Mnie to trochę irytuję, druga sprawa jak wkladam papier I wlewam wodę to jest czyściutko jak w czystej szklance w koszyku, czy jak to zwał, jak nie wkladam papierka i się śpieszę to woda robi się delikatnie brunatna od tych drobinek co zostały na ściankach i mam wrażenie przez ten luz że jak wyciągam tamper to czasem zgarniam część tych drobinek stopką tampera.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #445 dnia: 14 Marzec 2025, 18:59:54 »

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #446 dnia: 15 Marzec 2025, 20:07:05 »
Trzy kolejne próby za mną i jest nienajlepiej z moimi umiejętnościami
Wbrew ogólnej opinii, to nie jest trywialne opanować Robota/czy manualne maszynki.
Potrzeba czasu. Także na spokojnie, z każdym shot będzie lepiej. Znasz podstawy, wiesz jak espresso powinno smakować wyglądać, więc zmierzaj w tą stronę.
Warto zacząć od jakiejś kawy która dużo wybacza.

Dokładnie wyjaśnione, trzeba trenować, po tych kilku latach wyciskam ten sam sos z cafelata i La Pavoni stradivari/europicoola (tak wiem że puryści zaatakują ) i chętnie stwierdzę że z cafaleta jest lepszy sos ale bez pary do mleka więc dupa  ;) )to wymaga dużego doświadeczenia które zdobywa się wraz z klikogramami i tyle. W mojej ocenie dobry młynek z żarnem stożkowym dobrze z tymi maszynami pracuje i łatwiej daje efekt (Arco, comandande). Przy żanie płaskim dystrybucja i temperatura zaczyna mieć znaczenia ale to bez sensu bo to maszyna relatywnie budżetowa. Dobrej zabawy i cierpliwości 👍

Offline MarVald

« Odpowiedź #447 dnia: 18 Marzec 2025, 09:13:27 »
Nieustająco walczę na froncie i mam pewne obserwacje, które chciałbym zderzyć z kimś mającym równoległe doświadczenie z Robotem i ekspresem kolbowym. Mam wrażenie, że jednak przemiał pod robota musi być zdecydowanie grubszy względem kolby mimo wzmianek, że to powinien być przemiał jak na espresso. Oczywiście, że to nie znaczy, iż dane ziarna maja być zmielone identycznie ;) Niemniej wydaje mi się, że różnica musi być znaczna. Jakbym wrzucił przemiał taki jak mam na kolbie to bym chyba wykitował i nie przecisnął ;) - przynajmniej na obecnej kawie ;) Podejrzewam, że specyfika tych konkretnych ziaren też może mieć znaczenie.
Mam wrażenie, że się trochę miotam ;)

« Odpowiedź #448 dnia: 18 Marzec 2025, 11:36:53 »
Hej, ja wyciskam głównie jasno i średnio-palone single, cięzko mi się bezpośrednio odnieść.

Czasem ciężko się wstrzelić zmieniając kawę, choć częściej za drobno mielę lub zbyt dużą dozę daję ok.18g-18,5g i bardziej jest ristretto w czasie 50-60 sekund, wolę takie niż "Szot" w czasie 15-20 sekund.

Ostatnio trafiła mi się ciemno palona kawka i za 3cim razem dopiero wyszedł w miarę poprawny szot, ale smakowo było podle gorzko i papierosowo.

Zgadzam się z Cobem, jakoś lepiej smakują mi kawki z ręcznego stożka (jx-pro) , niż z entry level płaskiego żarna, czyli df54.

Może spróbuj tampować tylko sitkiem i zobacz co wyjdzie?

Patrzyłeś "poradnik" ?

https://www.cafelat.co.uk/blogs/cafelat-robot-manual/robot-tips?srsltid=AfmBOooVy4e8g2-B8Mx72G4fD-lgivXHxa6HMH64y-pDwcvmBHDLOmmO

Offline MarVald

« Odpowiedź #449 dnia: 18 Marzec 2025, 13:26:50 »
@Heniutek  15-20 sekund to chyba z 10 sekund za krótko ;)  Chyba, że nie wliczałeś 10 sekund ekstrakcji ;)
No zasady jako tako znam i stąd by mi wychodziło, że mielenie zbyt drobne dla Robota ;). Natomiast wiedząc, gdzie w Niche ustawiałem espresso to wiem, że i tak było grubiej, a wychodzi, że powinienem jeszcze grubiej zmielić. No przepływ miałem bardzo taki sobie a na manometrze 8 barów i więcej.

Co do ubijania sitkiem to chyba mam jednak wątpliwości - oczywiście nie jest to niczym poparte poza przeczuciem ;)

Jeśli chodzi o kawy to u mnie głównie grane są pod espresso średnio palone. Ciemne palenie to nie do końca moja bajka. Na szczęście dzisiaj mamy taki przepych w wyborze, że każdy znajdzie coś dla siebie ;)

Jeśli mowa o młynku to ja od początku lecę na moim poprzednim głównym młynku czyli Niche Zero bazując na tym, co przeczytałem w sieci włąsnie o stożkach i Robociku ;) Nawet nie podejmowałem próby z Philosem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi