Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 126850 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #315 dnia: 25 Styczeń 2021, 08:12:32 »
Staram się zachować proporcje 1:2,2 lub 1:2,5.
Jaką dozę stosujesz w gramach i jaki masz uzysk? Po nałożeniu prysznica zalewasz gorącą wodą?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #316 dnia: 25 Styczeń 2021, 08:13:47 »
Nie napisałeś jaką faktycznie masz dozę - ile sypiesz kawy. I nie przywiązuje się do siły ubijania. Czy obserwujesz kanałowanie podczas ekstrakcji?

Offline kotylozaur

• Ekspres: Gaggia
  • Młynek: La Pavoni
« Odpowiedź #317 dnia: 25 Styczeń 2021, 08:46:32 »
Mea culpa, 17g kawy.
Co do wody, którą zalewam sitko, to tak, jak tylko przestaje bulgotać.
Kanałowania nie widać (mieszam kawę wykałaczką), jest jeden strumień kawy.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #318 dnia: 25 Styczeń 2021, 12:20:50 »
Zmiel trochę grubiej i ciśnie miedzy 6 a 8, bliżej 6,7 barów.
Kolejne usprawnienie to preinfuzja: zacznij od 1-2 barów do pierwszej  kropli w filiżance i potem docelowe ciśnienie.

Dla kawy, którą testujesz, w mojej ocenie nie trzeba wygrzewać kolby. Wystarczy wrzątek prosto z czajnika.

Nie trenuj bicepsów tamperem - po prostu lekko i równo dociśnij.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #319 dnia: 25 Styczeń 2021, 12:27:23 »
Jeszcze dodam, że mi w Robocie nie wszystkie kawy wychodzą/smakują. Natomiast kawy typowe do espresso - średnio i średnio-ciemno palone, blendy, z dodatkiem robusty są idealne do niego. Rownież do takich kaw nie trzeba dużej temperatury i przemiał może być nie za drobny - co implikuje mniejsze ciśnienie.

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #320 dnia: 25 Styczeń 2021, 18:13:01 »
Aaa niedoczytałem jaki młynek,
optimum 15-17 g w mojej ocenie nawet 0,2g robi różnicę
Z tym grzaniem tłoka patent mozesz zrobić taki że cykasz do portafiltra to sito z jedną dziurką (nie wkładasz prysznica) i zalewasz wrzątkiem i polwalasz rączkom opaść hehe 1x2x zależnie jak zimna maszyna i ciepłotkę masz lux

Offline kotylozaur

« Odpowiedź #321 dnia: 25 Styczeń 2021, 21:54:43 »
Ponieważ jest ograniczona ilość espresso, które można wypić jednego dnia ;-) będę jeszcze próbował zmienić parametry.
Co do 0,2g kawy to w przypadku mojego młynka i jego ogromnej retencji jest to niemożliwe bym tak precyzyjnie operował ilością kawy.
Nie zrozumiałem za bardzo o co chodzi "że cykasz do portafiltra to sito z jedną dziurką (nie wkładasz prysznica) i zalewasz wrzątkiem i polwalasz rączkom opaść hehe 1x2x zależnie jak zimna maszyna i ciepłotkę masz lux" ?
Dzięki za sugestie :)
« Ostatnia zmiana: 25 Styczeń 2021, 21:59:49 wysłana przez kotylozaur »

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #322 dnia: 26 Styczeń 2021, 13:28:54 »
Już wyjaśniam, wiekszość użytkowników cafelata ma dwa sitka (kiedyś za to drugie trzeba było dopłacić):
- zwykłe które ma jedną dziurkę do kaw już zmielonych lub słabej jakości
- i takie "profesionalne" w stylu naked pf (wiele dziurek)
Należy zatem założyć to z jedna dziurką napełniając gorącą wodą (nie wkładając prysznica) i przepuścić wodę, tłok dotykając powierzchni wody szybko się nagrzeje

Natomiast w kwestii młynka, miałem na myśli równy przemiał (tu retencja będzie miała mniejsze znaczenie), przy słabym młynku i nierówno zmielonej kawie można łatwo podłapać szczelinowanie (zakładam że masz to sito profesjonalne)

Offline kotylozaur

« Odpowiedź #323 dnia: 26 Styczeń 2021, 20:27:18 »
Młynek wydawało mi się jest nienajgorszy, płaskie żarna 64mm... ;-)
Niestety ja w moim Robocie mam tylko koszyk z prysznicem i do tego dołączaną od dołu wylewkę na dwie filiżanki (której w zasadzie nie ma sensu zakładać).
Preinfuzję robię, do 5 sek.
Z waszego doświadczenia przeciśniecie większej ilości wody przez porcję kawy może wpłynąć na to, że otrzymujemy kwaśny napar?
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2021, 20:29:29 wysłana przez kotylozaur »

Offline kotylozaur

« Odpowiedź #324 dnia: 29 Styczeń 2021, 10:12:09 »
Napiszę może dla innych co zmieniło i poprawiło smak kawy.
Rzeczywiście kawa na początku była zbyt drobno zmielona,  musiałem dobijać powyżej 10 barów nawet. Obecnie robię tak, że kawa jest o klik grubiej mielona. Preinfuzja 10-15 sek na około 2 barów i kawę staram się wyciskać do 6 barów. Doza to 16-17g. Espresso straciło kwaśność, na którą wcześniej narzekałem. :)
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2021, 10:15:01 wysłana przez kotylozaur »

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #325 dnia: 31 Styczeń 2021, 10:27:17 »
Super! Cieszę się, że się dogadaliście :).

Offline Achilles

• Ekspres: Jakiś ascaso
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #326 dnia: 07 Luty 2021, 23:00:28 »
Próbowałem już wielu metod i chciałbym podzielić się swoją recepturą, dzięki której od wczoraj uzyskuję zadziwiająco dobre i powtarzalne szoty. Nie jest to jeszcze ideał ale czuję, że jestem blisko najlepszego espresso jakie miałem przyjemność kosztować. Trzy założenia, których trzymałem się twardo podczas eksperymentów:
- portafiltr baristy
- żadnych papierowych filtrów
- żadnego rozgrzewania grupy  :Bicz:
- wagę odstawiamy na czas ekstrakcji i skupiamy się na barometrze

A oto przepis:
17g kawy, średnia siła nacisku tamperem, lekkie dociśnięcie filtra metalowego, rozgrzanie filiżanki, 60-62g wrzącej wody, unosimy ramiona robota i trzymamy je, montujemy grupę, wchodzimy od razu bez PI w czasie ~ 2s na 6 barów (u mnie przez kilka sekund spadają wtedy gęste krople naparu a następnie uzyskujemy ciągły strumień) i trzymamy bardzo starannie, tak aby nie było żadnych wahań ciśnienia a już broń Boże skoku w dół, końcówka 3-4s na 4 barach (zjazd z 6 na 4 w płyny sposób tak aby nie unieść sitka), jak ciśnienie zacznie spadać - przerywamy ekstrakcję unosząc sprawnie ramiona robota.

Bardzo fajne efekty na kawach Polish Horse, La Vaca, Arabica 9 Mix i Mujeres od Gorana. Próbuję czasami z 18g kawy.. i nie wiem na co się zdecydować. Używam aktualnie młynka 1zpresso Q2 na 30 kliku. Zero goryczki i niepożądanej kwasowości. Wyczuwalna delikatna słodycz lub pyszny winny posmak, w zależności od użytej kawy.

Pamiętajcie, że sitko za wszelką cenę nie może podnieść się do góry. Eksperymentujcie z tą myślą i dawajcie znać co sądzicie a jak uda się wam udoskonalić recepturę, informujcie. Smacznej kawusi  :kawa:

Offline Achilles

• Ekspres: Jakiś ascaso
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #327 dnia: 11 Luty 2021, 14:09:52 »
Udało się komuś dopasować wagę, która zmieści się pod grupą Robota? Utknąłem na Weightmanie z amerykańskiego Amazonu, gdzie wysyłka kosztuje drugie tyle co waga :-(
Acaia peach jest niestety daleko poza budżetem..

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #328 dnia: 11 Luty 2021, 21:12:10 »
Ja w dużym ekspresie używam wagi. W Robocie postanowiłem postawić wszystko na czuja (może poza ciśnieniem).

Ale jak kiedyś próbowałem, to cos takiego zmieściłem miedzy nóżki Robota:

https://www.konesso.pl/product-pol-5129-Waga-Rhino-Coffee-Gear-Dosing-Scale-1kg-uniw.html?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5e0M4RQpzz1P168iAiJU9OIH6AxTB5mT9Fe8OU9ZjXGTpFMki3NZrQaAu3pEALw_wcB

Dokładnie to nie mam Rhinowares, ale wymiary i kształt bardzo podobne.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #329 dnia: 11 Luty 2021, 21:19:32 »
Są na allegro takie małe wagi jubilerskie. Moja ma 65 mm szerokości. Kosztują niewiele, może wystarczy  i do robota.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi