Autor Wątek: co myślicie ? :)  (Przeczytany 10056 razy)

Offline Remogiusz

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso i-1 mini
Odp: co myślicie ? :)
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Październik 2018, 18:40:31 »
Wiem, ze bym zdążył coś na szybko strzelić. Ale ja lubię zrobić espressi, wyjść na taras, popatrzeć na szumiące 100 m od domu konary drzew, (siurb!), zobaczyć czy dobry sąsiad zdążył drzwi do garażu zamknąć (siurb) bo czasem mu się nie domykają, zobaczyć, czy (siurb) krety znowu nie bryły mi trawnika... takie poranki z espresso lubię. Czyli weekend. W tygodniu już myślę o pracy i porządkuje sobie plan dnia w głowie co zupełnie rozciąga mnie od smaku kawy...

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Październik 2018, 23:42:42 »
ile zajmuje wam poranne przygotowanie kawy w takim ekspresie ?
Samo przygotowanie kawy sensu stricte to 2-3 minuty. Ale Tobie raczej chodzi o czas rozgrzewania ekspresu. Ja swoją Bezzerę rozgrzewam pół godziny minimum. Potem w ciągu dnia już nie wyłączam. No nie wiem czy wszyscy w ciągu pół godziny od obudzenia się już wychodzą z domu. Ja nie wyrabiam się :) Pobudka i od razu zaspany włączam ekspres. Potem "dochodzenie do siebie", łazienka, itp. itd. Pół godziny mija jak z bicza strzelił. Przed wyjściem z domu kawka jest gotowa. Coś za coś. Bierz kolbę. Może Bezzerę z ich autorską grupą, bo jest dogrzewana grzałką i potrafi się rozgrzać w 15 minut.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Październik 2018, 06:34:26 »
Programator czasowy.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Październik 2018, 06:59:10 »
Programator czasowy.

Marek.
Wtedy zaspany już możesz robić kawkę [emoji3]

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 18 Październik 2018, 07:21:09 »
Programator czasowy.

Marek.
Wtedy zaspany już możesz robić kawkę [emoji3]
Jedną nogą w łóżku. Ew. można umiejscowić ekspres z młynkiem i akcesoriami przy łóżku... [emoji14]

Offline cicik Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL DUO PROF ELECTRONICO
  • Młynek: Ascaso i-1 Stell
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Październik 2018, 11:50:12 »
… a wiec trochę kierując się czasem nagrzewania sprzętu, mam już na 99 % wybrany zestaw.
nie piszę 100% bo sytuacja jest tak dynamiczna ze ciężko przewidzieć co bedzie za pare godziń :)
 (miesiac temu kawa jacobs z przelewowego, potem poszukiwania automatu "do 2 tyś" a potem to juz poleciałooo... zestaw kolba/mlynek do 2tys , potem automat do 3-3,5 tyś a może i 4 , następnie etap nawrócenia ;) czyli kolba/mlynek do 3tys , teraz już coś w okolicy 4-5 ... az boję sie wejsc na dział z dźwigniami;) )
"It is nice to be important, but it's more important to be nice."

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Październik 2018, 12:00:55 »
Ale przynajmniej kierunek masz dobry ! :ok:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Lukhasz

• -
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Październik 2018, 19:34:09 »
To ja jeszcze dodam swoje dwa grosze - baristą nie jestem i dwa podwójne espresso na Sette + Silvii z ważeniem kawy (single dosing), czyszczeniem grupy i backflushem zajęły mi dziś rano mniej niż 6 minut. Nawet tygrys był. Ekspres włączam wychodząc z sypialni ;-)

Duży przelew zajmuje odrobinę więcej czasu, ale wciąż to maks 10 minut.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Październik 2018, 10:45:07 »
Aż chyba dziś wezmę stoper i zmierzę. A jedna czy dwie kawy, expresso/dopio/capu?

No więc takie trochę dłuższe dziś.

1. Czas start, filiżanka z szafki, przelanie wrzątkiem (z ekspresu) dla rozgrzania, mielenie w między czasie (czasówka), ekstrakcja z ważeniem naparu (dopio), smieci do kosza, przemycie kolby, flush, przetarcie grupy i ekspresu do sucha. 2:09

2. Początek koniec ten sam a w środku podwójne capu. Tym razem ekstrakcja na automacie/ bez ważenia naparu. Spienianie równoległe do ekstrakcji. Dodatkowo mycie dzbanka po spienianiu i oczywiście wyciągnięcie mleka z lodówki i nalanie. Mleko polane bez wzorków żeby nie było. 2:58

1. Pewnie zwyczajowo mi tyle wychodzi, 2. może być o 15 sek wolniej, tu się bardziej skupiałem co robić żeby nie było przestojów.
W obydwu wypadkach młynek zasypany kawą. Przy ważeniu trochę trzeba by dodać, pewnie jakieś z 10-15 sek.
A tak na prawdę jest jedyna rada dla tych którym na cokolwiek z rana brakuje czasu. Po prostu wstać wcześniej. Nie to żebym się sam zawsze do tego stosował ale to już inna sprawa.

« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2018, 10:50:36 wysłana przez Bacek »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Październik 2018, 18:47:11 »
Programator, młynek z czasowy odmierzaczem mielenia, ekspres z podłączeniem do wody i odpływu, do tego  szczotka espazola do czyszczenia i odbijak skraca czas potrzebny na obsługę do minimum.

Miklas ten pojemnik plastikowy to z tych co się w laboratorium przy badaniach zostawia ? :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Październik 2018, 22:33:21 »
Miałem okazję poznać autora wątku, zupełnie przypadkiem :) Wciągnął szybko kawowego bakcyla :D

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Październik 2018, 08:14:37 »

Miklas ten pojemnik plastikowy to z tych co się w laboratorium przy badaniach zostawia ? :)

Nie, ale jest bardzo podobny, to jakiś pojemnik po musztardzie

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
co myślicie ? :)
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Październik 2018, 22:17:02 »
To i ja coś powiem.

Na RSie i Baratza 30AP zrobienie espresso ze sprzątaniem espazzolą zajmie mi 1 min ( jedną minutę). Jak się postaram to zdążę wypić i odstawić czystą filiżankę. Nie pojmuję co to za akcje po 5 minut...
pozdrawiam Andrzej
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2018, 22:21:29 wysłana przez andrzejmakal »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 27 Październik 2018, 09:07:03 »
To i ja coś powiem.

Na RSie i Baratza 30AP zrobienie espresso ze sprzątaniem espazzolą zajmie mi 1 min ( jedną minutę). Jak się postaram to zdążę wypić i odstawić czystą filiżankę. Nie pojmuję co to za akcje po 5 minut...
pozdrawiam Andrzej
Dla jednych kawa jest pobudzeniem, a dla innych przyjemnością - hobby. Po co się spieszyć?

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
co myślicie ? :)
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Październik 2018, 13:37:23 »
To i ja coś powiem.

pozdrawiam Andrzej
Dla jednych kawa jest pobudzeniem, a dla innych przyjemnością - hobby. Po co się spieszyć?
Owszem.
Po co się grzebać 5minut?
Ale prosze mi nic nie udowadniać.
Ktoś pyta w ile można przygotować espresso - odpowiadam: literalnie minuta osiem.

Doppio to jest góra na 2 łyki. Piję i wychodzę do pracy. Dla mnie to jedna z wielu rutynowych rzeczy jakich dziesiątki wykonuje się w ciągu dnia.
Pozdrawiam AM

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi