Autor Wątek: co myślicie ? :)  (Przeczytany 10088 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

Odp: co myślicie ? :)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2018, 06:51:14 »
Jeśli wgl podejmuje się taki temat rozważań to znak, że ponad jakość uzyskiwanego naparu stawia się szybkość jego przygotowania - karygodne!

Dla mnie "parzenie" kawy jak i delektowanie się uzyskanym naparem jest chwilą relaksu. Codziennym rytuałem. Jeśli nie mam czasu to po prostu rezygnuję. Nie ma miejsca na półśrodki.
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2018, 06:53:28 wysłana przez GrizzzLee »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Październik 2018, 07:51:57 »
ile zajmuje wam poranne przygotowanie kawy w takim ekspresie ?
Sednem sprawy jest przygotowanie stanowiska. Jeśli wszystko co potrzebne będzie pod ręką, jeśli nie będziesz musiał biegać po całej kuchni (filiżanka, kosz, kran), jeśli nagrzejesz maszynę wcześniej, jeśli masz zasypany kawą młynek, to z szybkim myciem 3-5 minut.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Październik 2018, 08:19:22 »
Jeżeli zależy Ci na tym, aby rano pić porządną kawę to znajdziesz na to 5 minut.

Aktualnie wstaję ponad pół godziny wcześniej, czyli już przed 5 rano, bo zdecydowaliśmy się na psa i tego chcemy.
Zdecydowaliśmy się, że kawa jest dla nas ważna i chcemy również pić ją rano, więc znajdujemy czas na wygrzanie ekspresu i zaparzenie kawy lub przelania dripa.

Nie mierzyłem dokładnie, ale mnie więcej przygotowanie zajmuje mi:
Zaparzenie kawy z szybkim czyszczeniem - 2-5 minut
Przelanie dripa - 5-8 minut

Offline cicik Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL DUO PROF ELECTRONICO
  • Młynek: Ascaso i-1 Stell
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Październik 2018, 09:13:09 »
Jak idziesz do kawiarni ile czekasz na kawę? To powinno ci odpowiedzieć na twoje rozterki pomiędzy kolba a automatem. Automat jest na stacjach benzynowych i tam też możesz sprawdzić.
Kolego, nie wiem po co brniesz tą drgą. Zadałem proste pytanie i cześć z kolegów odpowiada. Ty nie chcesz rzeczowo , to prosze nie odpowiadaj.
Rozumiem ze czas przygotowania obiadu też liczysz analogicznie do czasu w którym otrzymujesz posiłek w restauracji ... Skończmy tą dyskusję. prosze :)
"It is nice to be important, but it's more important to be nice."

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Październik 2018, 09:15:29 »
Nie jestem Twoim kolegą to raz a druga sprawa odpowiedziałem Ci najbardziej rzeczowo jak można ale widzę że Ty jakiś przewrażliwiony jesteś może nie pij kawy bo ci zaszkodzi :-)

Offline cicik Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Październik 2018, 09:22:21 »
skoro nie jesteś moim kolegą to może nie radź mi co mam robić ? :)

PS
na każdym forum znajdzie się ktoś taki kto - tylko dlatego ze ma długi staż - uważa ze może lekceważąco i niemerytorycznie odpowiadać na pytania.
jeśli dla ciebie rzeczowe odpowiedzi to : zmierz sobie stoperem albo idź na stacje i zobacz jak długo robi kawę automat , to chyba jest z tobą coś nie tak …
« Ostatnia zmiana: 17 Październik 2018, 09:26:10 wysłana przez cicik »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Październik 2018, 09:29:19 »
Koledzy :ups: Panowie? Nie drapcie się jak koty bo to nie mam sensu tak samo jak patrzenie na kawę poprzez pryzmat czasu jej przygotowania. To i cena sprzętu to chyba najgorszy determinant. Jeśli ma być szybko to kapsułki, jeśli wygodnie to automat ale one mają to do siebie że lubią w najmniej odpowiednim momencie poprosić o opróżnienie tacy, pojemnika czyszczenie itd. Można to zapewne  wieczorem zrobić. Jeśli ma być dobrze i smacznie to kolba którą trzeba chwilę wcześniej nagrzać, czas ekstrakcji będzie podobny ale gotowość do pracy różna w zależności od modelu. 

Offline cicik Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Październik 2018, 09:40:15 »
Jeżeli zależy Ci na tym, aby rano pić porządną kawę to znajdziesz na to 5 minut.
z tego co piszesz/cie , jesli faktycznie to 5-10 czy nawet 15 min przygotować to nie jest to do przeskoczenia.
obawiałem sie ze całość moze trwać wiecej niz 30 ...
dzieki!

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Październik 2018, 09:40:30 »
jeśli dla ciebie rzeczowe odpowiedzi to : zmierz sobie stoperem albo idź na stacje i zobacz jak długo robi kawę automat , to chyba jest z tobą coś nie tak …

Raczej z Tobą jest coś nie tak. Bo Twoje pytanie jest z ... pupy. Ale miejmy nadzieje że na tym jednym się skończy.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Październik 2018, 09:51:44 »
z tego co piszesz/cie , jesli faktycznie to 5-10 czy nawet 15 min przygotować to nie jest to do przeskoczenia.
obawiałem sie ze całość moze trwać wiecej niz 30 ...
dzieki!
Może jeśli liczysz w tym czas rozgrzania ekspresu. Jeśli ustawisz na automatycznym włączniku wsadzanym w gniazdko to możesz ustawić przed godziną pobudki i będzie nagrzany ;) Zmielić, ubić, flush, zaparzyć. Jeśli masz ogarnięte stanowisko pracy i wszystko na miejscu to w 2 minuty bez problemu do ogarnięcia.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Październik 2018, 09:55:26 »
5-10
Nie wiem skąd ta wartość skoro wszyscy piszą że 3-5. Aż chyba dziś wezmę stoper i zmierzę. A jedna czy dwie kawy, expresso/dopio/capu?
Rozgrzania ekspresu tak jak i gotowania wody w czajniku się nie liczy bo to dzieje się samo.

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Październik 2018, 11:07:08 »
dziś wezmę stoper i zmierzę

Lepiej nie bo cicik odrzucił ten sposób.

Offline cicik Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 17 Październik 2018, 11:17:13 »
dziś wezmę stoper i zmierzę
Lepiej nie bo cicik odrzucił ten sposób.
długo będziesz to ciągnął ? aż tak cię "ubodło" to ze jakiś swieżak nie daje po sobie jeździć ? :)
nie widzisz różnicy w prośbie do osób które posaiadają odpowiedni sprzet o podania czasu przygotowania kawy, a tym ze "uprzejmie" odesłałeś mnie żebym sobie sam zmierzył , mimo że takiedo sprzetu nie mam i wlasnie dlatego zadaje to pytanie ... takie to trudne ? :)

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Październik 2018, 11:17:18 »
Dla mnie "parzenie" kawy jak i delektowanie się uzyskanym naparem jest chwilą relaksu. Codziennym rytuałem. Jeśli nie mam czasu to po prostu rezygnuję. Nie ma miejsca na półśrodki.

Albo wybieram zalewajkę lub FP jednak z naciskiem na to drugie ;)

« Odpowiedź #29 dnia: 17 Październik 2018, 11:21:18 »
jakiś swieżak nie daje po sobie jeździć ?

A Ty nie widzisz różnicy w tym że dobrze Ci doradziłem ale jako świeżak miotasz się jak ryba w sieci i na siłę chcesz mi wmówić że Ci źle doradzam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi