Autor Wątek: Mahlkonig Vario Home  (Przeczytany 48793 razy)

Offline pawdro

• Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
Odp: Mahlkonig Vario Home
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Sierpień 2016, 13:26:26 »
Mam 2 pytanka:
- ile zajmuje temu młynkowi przestawienie się na inne ustawienie? Przykładowo mielę sobie na 2C i zmielił mi młynek zbyt grubo, to ile kawy muszę domelić żeby mieć pewność że nowa doza będzie w 100% zmielona na nowym ustawieniu, a nie pośrednich?
- pojawiło się wcześniej to pytanie o ustawienie przy mieleniu pod espresso, ale odpowiedź była z 2014r.. Producent w najnowszej wersji zaleca ustawienie 2Q, ale to u mnie było zdecydowanie za grubo. Przy 2A młynek zaczął dawać w miarę poprawny napar. Jak to u Was wygląda? Trochę boję się wchodzić na 1kę ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Sierpień 2016, 13:30:57 »
1. retencji tam prawie nie ma, więc po zmianie grubości jak puścisz sobie 1 gram to będzie OK.

2. Nie bój się na 1-kę wchodzić - na sucho sprawdź gdzie jest punkt zero. Młynki są kalibrowane w fabryce, ale 2A u ciebie to może być 2C u kogoś innego. Wszystko zależy od kawy i jej obróbki i wypalenia. Jedną kawę na 2A zrobisz, inną na 2F a inną na 1Q. Tylko to co płynie z wylewek da ci pogląd na to jakie ustawienie jest właściwe dla twojej kawy i twojego ekspresu w twojej kuchni.
LMWDP #469

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Sierpień 2016, 13:31:51 »
Zmiana mielenia jest prawie natychmiastowa - niestety nie praktykuje bo w hopperze nie chomikuje ziaren - wsypuje zaraz po zważeniu :)

Co do ustawień do espresso to zależy od kawy, ja musiałem swój dokalibrowac pod jasno palone kawy wiec nie ma tu uniwersalnych ustawień - sędzia jest espresso :)

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Sierpień 2016, 13:36:53 »
Ad.1. Jeśli regulujesz bez ziarna w środku, to masz rezultat natychmiast w przeciwnym wypadku może to się rozciągnąć nawet na kilkadziesiąt gram przemiału.
Ad.2. Nie sugeruj się tym co podają inni, ważne jak u Ciebie ustawione są żarna. Ja mam pod dźwignię 1K  8)

Offline pawdro

• Ekspres: Rancilio Silvia, FP
  • Młynek: Baratza Vario
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Sierpień 2016, 14:10:18 »
Jeszcze mam takie pytanie dot. zmieniania ustawień młynka (włączony vs. wyłączony młynek). Logika mi podpowiada, że gdy młynek jest pusty to można zmieniać ustawienia zarówno na włączonym jak i wyłączonym, bo nie ma ziaren między żarnami. Wobec czego zmiana na wyłączonym młynku nie spowoduje rozregulowania młynka.
Natomiast jeśli w hopperze są ziarenka to zmiana ustawień na wyłączonym skutkowałaby rozkalibrowaniem młynka (żarna próbowałyby zmieniać położenie względem siebie, ale byłoby to niemożliwe przez ziarenka między nimi).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Sierpień 2016, 16:27:59 »
Natomiast jeśli w hopperze są ziarenka to zmiana ustawień na wyłączonym skutkowałaby rozkalibrowaniem młynka (żarna próbowałyby zmieniać położenie względem siebie, ale byłoby to niemożliwe przez ziarenka między nimi).
Jeśli rozszerzamy dystans między żarnami, to na ogół można to zrobić przy wyłączonym motorze. Jeśli zaciskamy ziarenka między żarnami, to grozi to unieruchomieniem żaren.

Offline lukaszzsch

• Ekspres: Expobar office pulsar
  • Młynek: Mahlkoenig Vario Home
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Sierpień 2016, 21:30:54 »
U mnie na espresso okolice 1o ; ale to i tak po przekalibrowaniu żaren, bo na początku to i 1a było dużo za grubo.
Co do czasu zmiany stopnia grubości to teoretycznie jak piszą koledzy jest natychmiastowa.
Telretycznie, bo np. Podczas pierwszego kontaktu z tym młynem miałem spore problemy z ustawieniem przemiału. Młyn/zarna ostygły i zapchało ekspres. Musiałem sporo zluzować młynek.

Moim zdaniem to jest kluczowe przy bojach z ustawieniem  tego młynka

Offline vini Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #97 dnia: 21 Sierpień 2016, 09:21:29 »
Chciałem się spytać, czy mahlkonig vario home i baratza vario to jest to samo czy czymś się różnią?
Czy te firmy współpracują ze sobą w jakimś szerszym wymiarze?

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #98 dnia: 21 Sierpień 2016, 09:25:49 »
To jest dokładnie ten sam młynek, nawet w którymś wątku ta kwestia została dość dokładnie opisana. Nie wiem czy jedyną różnicą nie są żarna (oczywiście w pełni zamienne). Baratza ma w standardzie ceramiczne, a Mahlkonig chyba stalowe.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #99 dnia: 21 Sierpień 2016, 12:28:11 »
Gwoli ścisłości, Vario Home mają żarna ceramiczne, a modele z dopiskiem "W" stalowe. Poza tym kiedyś Vario Home Baratzy były produkowane na Taiwanie, Mahlkönig był "Made in Germany". Ciekawe, że żarna ceramiczne do Mahlköniga są prawie cztery razy droższe niż do Baratzy.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

« Odpowiedź #100 dnia: 21 Sierpień 2016, 12:51:15 »
Wiem, że modele "W" mają wbudowaną wagę, za to nie wiedziałem, że mają standardowo montowane stalowe żarna. Przy okazji, jak ceramiczne żarna w moim (kupionym 9 miesięcy temu) dokonają żywota, to będę szukał stalowych - tak dla porównania.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Sierpień 2016, 17:30:45 »
Ceramiczne żarna są bardzo trwałe i jeżeli nie będziesz mielił kamieni, to powinny przeżyć młynek. A stalowe w tych modelach są dedykowane do alternatyw.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2016, 17:36:28 wysłana przez WS »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

« Odpowiedź #102 dnia: 21 Sierpień 2016, 17:44:34 »
No to znowu się czegoś nowego dowiedziałem. To, że ceramiczne są trwalsze od stalowych wiem, za to ceramiczne nie są od nowości tak ostre jak stalowe, i wydawało mi się, że bardziej ostre=lepiej. Swoją drogą, Vario służy mi tylko do espresso, a na kamienie w kawie na szczęście jeszcze nie natrafiłem, choć podobno się zdarzają.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #103 dnia: 21 Sierpień 2016, 18:40:04 »
Gwoli ścisłości, Vario Home mają żarna ceramiczne, a modele z dopiskiem "W" stalowe.
Dziwne, bo w coffeedesku, amazonie i jeszcze innym amerykańskim sklepie model "W" ma żarna ceramiczne 54mm od Mahlkoniga

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Sierpień 2016, 19:27:49 »
Baratza na rynek amerykański ma obu wariantach tego młynka żarna ceramiczne, natomiast Mahlkonig na rynek europejski w wersji W zakłada stalowe, o to chyba chodziło @WS.
Co to trwałości żaren ceramicznych to jakoś nie mam zaufania może dlatego że mam Porlexa z takimi i trzeba je regularnie wymieniać bo jest to ceramika raczej 'miękka'. Nie oznacza to że w tych Vario są tak samo kruche, prawdopodobnie są wykonane w zupełnie inny sposób, a to potwierdza ich cena. W ogóle technologia wykonania z ceramiki tak precyzyjnych elementów z dokładnością 0.1mm i powtarzalnością jest bardzo trudna i kosztowna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi