Autor Wątek: Mahlkonig Vario Home  (Przeczytany 48655 razy)

Offline Koszmar Mężczyzna

• Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: Mahlkonig Vario Home
« Odpowiedź #135 dnia: 16 Maj 2017, 22:01:34 »
Od kiedy mam kinu, tylko raz użyłem Catlera by jednorazowo zmielić żonie 200 g kawy do pracy. Eureki też jeszcze nie użyłem bo espresso piję właściwie tylko w weekendy, piję sam , bo żona przyzwyczaiła się do dripów. Czasami robię dripa z 40 g dla 3 osób i nie jest to wielki wysiłek.
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #136 dnia: 16 Maj 2017, 22:05:26 »
A jak przyjedzie ciotka z wujkiem, rodzice, teście i jeszcze brat z bratową na imieniny, to będziesz siedział w kuchni i machał korbką?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Koszmar Mężczyzna

• Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Maj 2017, 22:11:28 »
Szkoda wysiłku na czary z dripem , w rogu kuchni stoi jura i wsypuję do niej dobre kawki z naszych polskich palarni.
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #138 dnia: 16 Maj 2017, 22:22:58 »
A jak przyjedzie ciotka z wujkiem, rodzice, teście i jeszcze brat z bratową na imieniny, to będziesz siedział w kuchni i machał korbką?
10 kaw? Czyli 2 litry z przelewu, czyli 2 kręcenia po 60g, czyli jakieś 4-6minut. Spoko, poczekają. I tak krócej mnie nie będzie niż gdybym robił 10 latte na jednej grupie domowego ekspresiku ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #139 dnia: 16 Maj 2017, 22:28:06 »
Mleczne piją tylko panie, więc tylko pięć latte, reszta espresso albo americano :-), no i u mnie nikt nie dotknie przelewu, choć nie próbowałem serwować takiego z ciemniej palonych ziaren.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Maj 2017, 09:23:27 »
Ciekawe, że w ogóle nie rozmawiacie w kontekście jakości przemiału, tylko 'bólu' kręcenia. Czy to znaczy, że według Was i praktyki związanej z użytkowaniem C40MK3 / Kinu przemiał jest przynajmniej zbliżony do średniej półki elektryków z dużymi, płaskimi żarnami? Interesuje mnie dość duży zakres: espresso - V60.

Jeżeli chodzi o mnie, to nie mam żadnego problemu z mieleniem np. 30g kawy pod V60, 3 razy dziennie i to jeszcze w słabym jakościowo Porlexie. Domyślam się, że z MK3/Kinu pracuje się dużo przyjemniej i szybciej. Jakość przemiału z Porlexa pozostawia wiele do życzenia, jednak zerowa retencja, czystość stanowiska pracy i dużo zaoszczędzonego czasu przy gmeraniu pędzelkiem w gardzieli elektryka skłania mnie mocno do zakupu dobrego ręcznego młynka. Nie mamy też tutaj chyba zjawiska popcorningu, więc odmierzamy kawę na wadzę z młynkiem i więcej nie musi zalegać w hopperze.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #141 dnia: 17 Maj 2017, 10:15:07 »
Nie robiłem żadnych porównań bezpośrednich, ale jakość jest bardzo dobra w Kinu. W porównaniu do hario slim drip jest nieporównywalnie lepszy. Espresso wychodzi smaczne i nie ma problemu z trafieniem w grubość przemiału, bezstopniowa regulacja sprawdza się świetnie. Mi chodzi głównie o wygodę, doceniam celebrację i kręcenie Kinu jest całkiem przyjemne i szybkie, ale najczęściej jestem leniem i wolę po prostu nacisnąć przycisk. :-)

Marek.

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Maj 2017, 16:46:31 »
Dzięki Marku, wybór zatem pewnie padnie na Kinu :) Każdy z nas jest czasem leniem, a elektryczny jak wynika z moich doświadczeń nie zwalnia z pracy, bo muszę znacznie dłużej 'sprzątać' jego i blat po nim ;) Plus ręczny cichy, mały i ekologiczny, a w razie braku prądu czy podróży bezcenny. Wszystko ma swoje plusy i minusy, a koniec końców i tak okaże się, że najlepiej mieć oba ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Maj 2017, 17:07:44 »
, a koniec końców i tak okaże się, że najlepiej mieć oba ;)

To właśnie chciałem przekazać. Moja droga była taka, że najpierw kupiłem budżetowy młynek do alternatyw, z ekspresem polecany młynek gastronomiczny, a później rozglądałem się za drugim elektrykiem do alternatyw. W międzyczasie wyskoczył Kinu z opiniami, że uniwersalny do alternatyw i do espresso. Skusiłem się.

Gdybym z dzisiejszym doświadczeniem miał zacząć zakupy, najpierw byłby Kinu a później gastro.

Marek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi