Autor Wątek: Mahlkonig Vario Home  (Przeczytany 48648 razy)

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Mahlkonig Vario Home
« Odpowiedź #120 dnia: 03 Listopad 2016, 10:52:55 »
Hmmm a może to była opinia o Vario W :)
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline natruszka

« Odpowiedź #121 dnia: 14 Maj 2017, 15:54:51 »
ok. pół roku temu kupiłam młynek Vario, był sprawny , super mielił. Potem nie miałam okazji używać młynka przez 2 miesiące , teraz wracam do niego, odpalam  a tutaj silnik nawet nie rusza, jedynie świecą się światełka i działa cała elektronika. Co może być przyczyną ?? Mogę samodzielnie jakoś mu pomóc czy zostaje reklamacja?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #122 dnia: 14 Maj 2017, 16:01:10 »
Wyczyść żarna lub przestaw je na grubsze mielenie. Być może zaciskają się na kawie i nie mogą ruszyć z miejsca.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #123 dnia: 14 Maj 2017, 16:13:50 »
Banał, ale czasem się przytrafia: nie wiem jak tam z zabezpieczeniami, czy młyn działa bez hoppera, bez pojemnika na zmieloną kawę, jeśli nie, to sprawdź czy wszystko dobrze osadzone, zakliknęte.

Offline natruszka

« Odpowiedź #124 dnia: 14 Maj 2017, 16:17:46 »
Rzeczywiście banał, okazało się, że młyn nie działa bez hoppera a w moim przypadku było to złe jego dokręcenie. Po dokręceniu działa idealnie ;) Dzięki panowie ;)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Maj 2017, 16:42:34 »
No to możesz poczuć się jak Mistrz Polski Coffee In Good Spirits :szampan:

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #126 dnia: 16 Maj 2017, 07:49:33 »
Od dłuższego czasu podobał mi się Vario Home i miałem na niego chrapkę. Obecnie jestem prawie zdecydowany na Kinu M47. Wczoraj wpadł mi jednak w oko nowy Vario w bardzo dobrej cenie:
Nie mogę linkować- coffeeitalia_pl - 1600zł

Przy okazji, czy ten sprzedawca jest sprawdzony? Nie przewinął mi się chyba wcześniej na forum.

Co byście zrobili na moim miejscu? Vario Home za 1600zł, czy Kinu M47 za ~1100zł (status świeżaka). Moje kawy to mniej więcej po równo espresso/v60/phin. Na tę chwilę mielę w Iberital Challenge (czyli jak i-2 mini) i Porlexie.
Podoba mi się zerowa retencja Kinu i świetne wykonanie, możliwość zabrania w podróż również na plus. Ręczne mielenie w ogóle mi nie przeszkadza.
Z tego co czytałem w Vario również retencja na bardzo niskim poziomie i oczywiście duża łatwość zmiany ustawień pod różne metody. Z wyglądu tylko trochę plastikowy i na pewno większa możliwość awarii.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!

P.S. Może wątek nie jest do tego idealny ale nie znalazłem lepszego i nie chciałem zakładać specjalnie nowego.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Maj 2017, 17:19:53 »
Co do Vario home, jeśli planujesz zaparzac jasno palone single w espresso, trzeba trochę dokalibrowac młynek, wtedy na drugim końcu skali nie zawsze starcza na grube mielenie do przelewu (np Chemex mi już wtedy nie wychodzi ).
Trzeba pamiętać ze zakres nie jest neiograniczenie duży, albo rybki albo akwarium :)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Maj 2017, 17:53:19 »
Z wyglądu tylko trochę plastikowy

Też o nim kiedyś myślałem, ale wygląd trochę nie bardzo i padło na fiorka. Potrzebowałem tylko pod espresso. Teraz brałbym ręczny :). Kinu poszło w górę, więc wyjdzie pewnie w granicach 1200zł.

Offline Domes Mężczyzna

« Odpowiedź #129 dnia: 16 Maj 2017, 20:10:17 »
Dzięki za odpowiedzi Panowie. No kusi cały czas mocno Kinu... Ciekawe jak wyszłoby porównanie jakości przemiału, a tym samym efektu w filiżance ale tego chyba jeszcze nikt nie wie. Kawowi guru tego forum bardzo pozytywnie oceniają jego możliwości wieszcząc nawet możliwy koniec ery elektryków w domowym zaciszu ;) Pewnie więcej analiz porównawczych i wniosków pojawi się po planowanym spotkaniu forumowym ale tak długo chyba nie wytrzymię :)
« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2017, 21:11:24 wysłana przez Domes »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Maj 2017, 20:32:01 »
Bawią mnie trochę te zachwyty nad młynkami ręcznymi. Z reguły tak jest zaraz po zakupie, że coś nas ekscytuje, jednak po miesiącu lub trzech przychodzi czas na pragmatyzm i okaże się, że ręczny nie będzie idealny w domu przy parzeniu espresso, dripa, FP dla jednej lub większej ilości osób. Nie ma takiej możliwości. Młynek ręczny jest idealny tam gdzie nie mamy zasilania, lub wtedy gdy mamy ograniczenia w przestrzeni bagażowej.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #131 dnia: 16 Maj 2017, 20:42:13 »
Do espresso nadal używam elektryka i masz rację, gdybym miał z tą częstotliwością mielić ręcznym to by mnie to zaczęło denerwować, nie mówiąc o gościach. To samo byłoby z przelewem gdybym pił często, na szczęście przelew robię raz dziennie tylko dla siebie i nie wydaje mi się, żebym zaczął w tej sytuacji szukać elektryka pod przelewy. Gości już nie częstuję przelewami bo patrzą na mnie jakbym im kazał kwas z akumulatorów pić, szkoda dobrego ziarna. No i bardzo sobie cenię Kinu jako drugi młynek do espresso, teraz mogę sobie jakąś próbkę którą ktoś mi podaruje zrobić bez przestawiania regulacji w elektryku.

Podsumowując dobry młynek ręczny jest super, aje elektryk do częstego mielenia to podstawa.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #132 dnia: 16 Maj 2017, 21:07:22 »
Bawią mnie trochę te zachwyty nad młynkami ręcznymi.
Zależy jaki młynek ręczny (bo są młynki i młynki) no i ile tych kaw pijasz. U mnie od grudnia tylko Comandante, Wilfę pogoniłem, zostawiłem Severina gdyby trzeba było coś więcej mielić, ale leży w szafce.

Przyjemność obcowania z takim sprzętem jest równa piciu dobrej kawy, więc jednak można.

Offline Domes Mężczyzna

« Odpowiedź #133 dnia: 16 Maj 2017, 21:32:56 »
Gdyby ktoś chciał jeszcze podzielić się swoja opinią odnośnie pierwotnego pytania, to będę wdzięczny:

Co byście zrobili na moim miejscu? Vario Home za 1600zł, czy Kinu M47 za ~1100zł (status świeżaka). Moje kawy to mniej więcej po równo espresso/v60/phin. Na tę chwilę mielę w Iberital Challenge (czyli jak i-2 mini) i Porlexie.

plus

Nie mogę linkować- coffeeitalia_pl - 1600zł

Przy okazji, czy ten sprzedawca jest sprawdzony? Nie przewinął mi się chyba wcześniej na forum.

Dzięki!

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #134 dnia: 16 Maj 2017, 21:36:43 »
Przemiał Salwadoru z Syntezji na espresso 18 gramow, w Comandante trwa do 40 sekund i to ~100 obrotów korbką. To przecież nic. Dla mnie mielenie ręcznym to taki rytuał i nie używam elektrycznego w ogole. A, ze ktoś tam wspominał że MK3 ma przemiał jak Gwatemala to juz tym bardziej nie ma co wspominać o elektrykach :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi