Autor Wątek: Pomoc w wyborze ekspresu kolbowego.  (Przeczytany 7000 razy)

Offline burlap

• Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
Odp: Pomoc w wyborze ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Październik 2018, 11:49:09 »
Sama lampka niewiele daje - musisz zwykle odczekać jeszcze jakiś czas zanim ekspres będzie rzeczywiście nadawał się do pracy (grupa jest zimna, a też powinna się nagrzać).

Jeśli się spieszysz, ale wstajesz o ustalonej godzinie, to tu rzeczywiście timer do gniazdka może być rozwiązaniem.

Ekspres włączy się 15-30 minut przed budzikiem i już (choć jak masz lekki sen i cienkie ściany, a ekspres włączy pompę, żeby pobrać wodę do bojlera, to może być różnie). Najwięcej prądu zużywa się i tak w czasie pierwszego nagrzewania, potem podczas podtrzymywania temperatury zależy to od temperatury otoczenia, wielkości bojlera, izolacji itp.

Offline Tuco

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Październik 2018, 11:55:53 »
W dni pracujące sen mam kamienny tylko w weekendy nie wiedzieć czemu budzę się o szóstej ;) Zerknę jeszcze na timery.

Offline Tuco

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Październik 2018, 20:13:20 »
Tak sobie gmeram w internecie i znalazłem taki wynalazek SAGE BES840 - czy ktoś miał przyjemność (albo nieprzyjemność) z takim urządzeniem?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Październik 2018, 20:32:18 »
Sage, Breville i jeszcze jakaś nazwa która mi wypadła z głowy - wszystko to maszyny z tej samej firmy. Czy dobre - nie wiem. Czy popularne - nie. Czy jest dostępny łatwy, tani, samodzielny serwis - nie.

Osobiście wolałbym coś bardziej popularnego na rynku.

Gastroback - to ta brakująca nazwa :doh:
LMWDP #469

Offline kursor

• Ekspres: La Pavoni Prof;Flair Espresso Maker;Aeropress
  • Młynek: Commandante Mk3 ; Ceado E5P ; Lido E
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Październik 2018, 07:53:54 »
Jest jeszcze https://www.wszystkodokawy.pl/pl/oferta/ekspresy-domowe/ekspresy-graef. Serwis zapewniony (przynajmniej w deklaracjach  ;)).

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Październik 2018, 08:20:01 »
A gdzie widziałeś Lelita Mara S za około 3300 PLN? Bezzera BZ09 też jest OK i jest na mojej liście. Z tym startem to jest tak że uruchamiam ekspres i czekam 10 minut aż lampka poinformuje że można parzyć kawę lub spieniać mleko czy lampka informuje wcześniej ale jak wiem że to jeszcze nie pora i cierpliwie czekam? Jak takie gusła wpływają na rachunki za prąd? Policzyłem tak na szybko i wychodzi mi że od momentu pobudki do wyjścia z domu mija średnio 40 minut. W tym czasie wstaję, pije kawę, budzę dzieci, jem śniadanie, biorę prysznic, potem pacyfikacja dzieci, krótka awantura z zoną, usunięcie kocich kupek, potem znowu pacyfikuje dzieci..., trochę mało czasu zostaje na rozgrzewanie ekspresu i parzenie kawy.
Świetny plan poranka :D
takie gusła mogą wpłynąć na rachunki za prąd w kwocie może 5zł w miesiącu, kwestia raczej pomijalna ;)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Tuco

« Odpowiedź #36 dnia: 04 Październik 2018, 11:04:45 »
No..., i tak codziennie ale powoli się przyzwyczajam ;) Teraz dochodzi jeszcze skrobanie szyb w aucie bo idzie zło  :o

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Styczeń 2019, 00:46:52 »
.....do Tuco

i na czym stanęło? podjęte już decyzje?
Ja jestem w tej samej sytuacji przed zakupem  młyna i kolby (miała być jura e8 jako automat )
Tyle ,że  mam już expres kupiony 6-7 lat temu AEG EA 150 crema
szykuje się do wymiany sprzetu.. oczywiście młynek na sam pierw ,zdedydowałem  na 95 % ze bedzie to Eureka Migon  (czekam bo nie ma aktualnie koloru który chciałbym) ,co do expresu to będe na razie działać na moim obecnym  AEG, ale też sie zastanawiam co dokupić z czasem .ta sama sytuacja co u ciebie 99%   kawy mleczne .Rozważam ascaso dream elektronik  ,  ascaso zwykły    (lub jak dołoże coś do budżetu, to wtedy ASCASO UNO PROF Black)
chyba że cośjeszce ciekawego z opcji znajde  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi