Autor Wątek: Pomoc w wyborze ekspresu kolbowego.  (Przeczytany 6984 razy)

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomoc w wyborze ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Październik 2018, 20:02:35 »
Na pocieszenie dodajmy, że nie Ty pierwszy i nie ostatni wysłuchujesz takich samych porad. Ucz się na błędach innych osób, i jeżeli faktycznie nie możesz dokupić teraz młynka, to może i wstrzymaj się z zakupem ekspresu, aż uda się nazbierać na komplet. Ewentualnie młynek używka, albo jak też doradzał Mlopus - raty.

Kupowanie zmielonej kawy z palarni to półśrodek, bo jak koledzy wcześniej dodali, może się okazać, że jest prawie dobrze zmielona, mimo najlepszych intencji sprzedawcy.

Offline Tuco

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Październik 2018, 21:45:05 »
Nie widzę żadnych wątków na tym forum dotyczących ekspresu VBM Domobar ? Czy jest jakiś powód tej absencji o którym powinienem wiedzieć? Jaki ewentualnie młynek będzie się nadawał do tego urządzenia?

Offline Remogiusz

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso i-1 mini

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Październik 2018, 00:23:01 »
Na młynek nie patrzy się w kategoriach "jaki będzie się nadawał do ekspresu", tylko "jaki najlepszy kupię w danym budżecie" lub ewentualnie "mam XXX zł, jaki zestaw kupić". Lepiej wyjdzie kupując drogi młynek i tani ekspres niż w odwrotnej proporcji. Albo kup Aergrinda/Kazaka i poświęć te kilka minut dziennie na kręcenie korbką, nie będziesz miał czego żałować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Październik 2018, 09:29:38 »
Ascaso z tego co pamiętam chyba dodaje w komplecie nadal sitka supercrema, nie wiem czy jest adapter pod saszetki, Janusz pewnie podpowie.
Więc teoretycznie, jak się bardzo uprzesz, to te ekspresy mogą przez krótki czas obyć się bez młynka.

Podpowie...Każdy ekspres ASCASO ma na wyposażeniu pięć sitek w tym dwa sitka supercrema oraz sitko na saszetki POD. Do czasu uzbierania kasy na młynek można tym robić kawę. W przypadku saszetek nawet całkiem niezłe espresso.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tuco

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Październik 2018, 09:38:21 »
Powiedzmy że na młynek możemy przeznaczyć plus/minus 1000 PLN. Czy coś ze stajni Ascaco będzie OK? Wizualnie podoba nam się również Rancilio Rocky D. Młynek może być głośny i tak mamy problem z dobudzeniem dzieciaków do szkoły.
Czy wiecie kto jest dystrybutorem firmy VBM, najchętniej dotarłbym do odpowiednika forumowego Janusza do którego można dyskretnie napisać i dostać forumowy rabat ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Październik 2018, 09:44:27 »
VBM Domobar Junior także mogę Ci zaproponować. Mam nawet na magazynie od ręki. Uprzedzam jednak - to nie jest ten pułap cenowy.

Offline Tuco

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Październik 2018, 09:47:33 »
Podpowie...Każdy ekspres ASCASO ma na wyposażeniu pięć sitek w tym dwa sitka supercrema oraz sitko na saszetki POD. Do czasu uzbierania kasy na młynek można tym robić kawę. W przypadku saszetek nawet całkiem niezłe espresso.

Ascaso mam już odrobione, przynajmniej teoretycznie. Ekspresy są fajne i dobrze wyposażone..., mam już nawet ofertę i znam warunki realizacji zamówienia. Jest jeden szkopuł..., nie do końca pasuje mi wygląd wersji Uno Black która bierzemy pod uwagę i to że jest polakierowany na czarno. To już niuanse estetyczne ale dla nas również istotne.  Aktualnie ideałem jest Domobar tylko muszę o nim coś doczytać żeby potem nie było nieszczęścia i kryzysu rodzinnego. Nie wiem np. ile takie urządzenie potrzebuje czasu na start..., nie mówię o osiągnięciu pełnej sprawności ale takiego minimum żeby był w stanie wypluć z siebie dobrą, poranną kawę z mlekiem.
Rozumiem że VBM i Vibiemme to bliźniacze urządzenia?

Offline Tuco

« Odpowiedź #23 dnia: 02 Październik 2018, 09:49:04 »
VBM Domobar Junior także mogę Ci zaproponować. Mam nawet na magazynie od ręki. Uprzedzam jednak - to nie jest ten pułap cenowy.

Wiem, widziałem w Pańskim sklepie ale faktycznie to nie ta liga! Ale nie widziałem wersji Domobar bez Junior?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Październik 2018, 10:00:28 »
Tu sobie nie Panujemy...
VBM i VIBIEMME to jedno i to samo. VBM to po prostu skrót. Ten zwykły DOMOBAR przy Twoich planach w zakresie kaw mlecznych się nie sprawdzi. To zwykły ekspres jednobojlerowy bez HXa. A więc trzeba przełączyć na temperaturę do pary, odczekać aż się zagrzeje, spienić mleko a następnie przestudzić aby znów można było robić kawę. Przy tym czas nagrzewania będzie podobny jak innych ekspresów z grupą E61 - ok. 30 minut.

Offline Tuco

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Październik 2018, 10:27:10 »
No to klops..., czyli wszystkie drogi prowadzą do Ascaso  :o?! Rozumiem że większość "retro maszyn" typu VBM będzie miało podobny system działania i o dwóch szybkich kawach z mlekiem można zapomnieć? HX-ów nie biorę pod uwagę bo są za drogie. Jedyny HX w zasięgu czyli Oscar II wizualnie odpada.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Październik 2018, 10:35:05 »
CoffeeDesk ma w ofercie takiego Domobara. a tu: https://www.coffeeitalia.pl/index.php/ekspresy/vbm/vbm-domobar-inox.html, masz w dobrej cenie.

Przy tym czas nagrzewania będzie podobny jak innych ekspresów z grupą E61 - ok. 30 minut.

Bojler nieduży, więc szybciej się nagrzeje.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2018, 10:40:24 wysłana przez WS »

Offline burlap

• Ekspres: DB, AP
  • Młynek: Specialita
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Październik 2018, 10:39:17 »
Jest też np. Lelit Diana - dwa bojlery umożliwiają robienie kaw mlecznych w dobrym tempie. Cena przekracza budżet (choć w wersji bez PID nie aż tak, jak inne DB i HX). Styl trochę inny niż Ascaso i nie jest czarny.

Z obecnych na forum sklepów Diana jest w Konesso.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Październik 2018, 10:46:41 »
Jak chcesz szybciej i ładnie (dyskusyjne) to kup coś z Bezzery. Z ich autorską grupą wedle testów całkowite rozgrzanie rozgrzanie po 18 minutach, ale i po ok. 10 jest w miarę ok. Tyle tylko, że nawet jeden bojler tam (model bz09) to 3k, a HX (bz10) ponad 4k. Zobacz sobie na coffesite oni mają. Ewentualnie na niemiecki stoll.

A jeśli dobrze poszukasz to najprostsza wersję Lelita Mara czyli S znajdziesz za ok 3,3k. Choć ten się nie rozgrzewa tak szybko.

Może zwyczajnie kup timer do gniazda? Włączy Ci ekspres na
45 minut przed czasem, o której wstajesz i będziesz miał od razu gotowy do pracy jak już z łóżka wyjdziesz.

Więc jeśli Ci Ascaso mnie pasuje z jakiś względów tak jak i mi to inne opcje są.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2018, 10:54:30 wysłana przez MSL »

Offline Tuco

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Październik 2018, 11:25:31 »
A gdzie widziałeś Lelita Mara S za około 3300 PLN? Bezzera BZ09 też jest OK i jest na mojej liście. Z tym startem to jest tak że uruchamiam ekspres i czekam 10 minut aż lampka poinformuje że można parzyć kawę lub spieniać mleko czy lampka informuje wcześniej ale jak wiem że to jeszcze nie pora i cierpliwie czekam? Jak takie gusła wpływają na rachunki za prąd? Policzyłem tak na szybko i wychodzi mi że od momentu pobudki do wyjścia z domu mija średnio 40 minut. W tym czasie wstaję, pije kawę, budzę dzieci, jem śniadanie, biorę prysznic, potem pacyfikacja dzieci, krótka awantura z zoną, usunięcie kocich kupek, potem znowu pacyfikuje dzieci..., trochę mało czasu zostaje na rozgrzewanie ekspresu i parzenie kawy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi