Autor Wątek: Klucze  (Przeczytany 17124 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Klucze
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Sierpień 2023, 14:26:15 »
Każdy może sobie wyrobić własne zdanie. Myślę, że nic złego nie ma w samej informacji.

Ostatnio kupiłem sobie kawałek składanego noża w Decathlonie. Jest ok. Ale przecież można docenić znacznie lepsze, trwalsze, bardziej praktyczne choć dużo droższe narzędzia?

A reklama? Taka jest genialna:

https://youtube.com/shorts/1jcLemWlK9o?feature=share

To jak z tym Laplacem? Robił ktoś kiedyś?
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 14:30:18 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Sierpień 2023, 14:43:20 »
Ale jest to narzędzie proste, zajmuje mało miejsca, wszyscy je mają i bardzo ciężko je zepsuć. A zmiana na szczypce nie zmieni nic poza stanem konta. Opłacane jest to Twoje nachalne narzucenie własnego zdania i przedstawianie tego produktu jako ideału? Bo właśnie tak to wygląda.
W dalszym ciągu nie czytasz ze zrozumieniem, ale wypisuję się z tego wątku (infantylne imputacje), a chciałem Wam jeszcze parę sprytnych, ułatwiających życie narzędzi przedstawić, całkowicie za darmo!!!
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 14:50:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Sierpień 2023, 15:12:16 »
chciałem Wam jeszcze parę sprytnych, ułatwiających życie narzędzi przedstawić,
Twój problem, jest taki, że chcesz nie "przedstawić" a raczej na siłę udowodnić ze są najlepsze. Inni mówią, że wola inne, Ty jak mantrę powtarzasz, że knippex jest najlepszy. I zeby nie było - sam kupiłem knippexa, między innymi po Twoim poście z rozkrcania grypy (zacytowanym przez WS stronę wcześniej) - ale ja kupiłem do budowanego domu. Narzędzie fajne, ale swoją E61 rozkręciłem zwykłą żabką podkładając dętkę z roweru :) - co zabrzmi dla Ciebie jak herezja zapewne.
Szkoda że w kolejnym temacie robi się gównoburza z powodu chyba braku empatii coponiektórych.

Offline ikpara

« Odpowiedź #78 dnia: 22 Sierpień 2023, 15:17:43 »
wypisuję się z tego wątku
rozsądna decyzja

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Sierpień 2023, 15:32:51 »
Szkoda że w kolejnym temacie robi się gównoburza z powodu chyba braku empatii coponiektórych.
Szczególnie, że niektórzy czytają z niezrozumieniem. W którym miejscu napisałem, że Knipex jest najlepszy? Sprytny, użyteczny - tak. Trzymałeś w ręku wkrętak Wery? Oczywiście można też odkręcić nakrętkę za pomocą młotka i przecinaka, a mleko spienić w szklanym dzbanku. Mój profesor mawiał: myśl pół godziny a 5 minut będziesz wykonywał robotę.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 15:56:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Sierpień 2023, 16:02:21 »
Albo wydaj pieniądze na specjalnego knipexa do dokręcania nakrętek przy spłuczce, który nigdy się nie zwróci, nie zaoszczędzisz czasu przez jego użycie(a jak ktoś ma gdzieś co i jak dokręca to najlepsze narzędzia nie pomogą, bo i tak znajdzie metodę na psucie). Szczypce i tak wszyscy mają, bo inaczej niektórych elementów instalacji wod-kan nie skręcisz.

« Odpowiedź #81 dnia: 22 Sierpień 2023, 16:17:54 »
Ukierunkowane narzędzia są dla zawodowców, ale taka cobra czy szczypce-klucz Knipexa zawsze w domu się przydadzą i poradzą sobie w naprawach, nietylko klasycznych, ale np jak u mnie przy serwisie e61 i czyszczeniu żaren w młynku. A co najważniejsze przy dobrych i ergonomicznych narzędziach przyjemnie się pracuje.
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #82 dnia: 22 Sierpień 2023, 19:32:57 »
Tak, i do tego jestem pamiętliwy - wiele lat temu miałem kontakt ze Stahlwillem (w tym przypadku był to chyba wyłączny dystrybutor) i to nie z byle handlowcem, a jakimś starszym kierownikiem czy dyrektorem i ten gość na spotkaniu był po prostu pijany - po tym żenującym przedstawieniu nigdy nic tej marki nie kupiłem.
Czyli pozwoliłeś, żeby jakiś pijany dyrektor (tak, tak, nawet nie jakiś "byle" handlowiec, tylko zwykły dyrektor) decydował jakimi narzędzimi pracujesz. Raczej nie ma się czym chwalić  ::).
Obsługa w sklepie jest chamska? No i co z tego? To ja decyduję, gdzie chcę robić zakupy, a nie oni :).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline ikpara

« Odpowiedź #83 dnia: 22 Sierpień 2023, 19:49:25 »
KONTAKT nie kontrakt - jako, że byliśmy bardzo łakomym kąskiem w tamtym momencie to umówił się z nami ktoś trochę ważniejszy. Nie, nie daliśmy mu wtedy przy spotkaniu niczego poznać (pewnie by nawet nie zrozumiał). Ale jestem pewien, że później dowiedział się dlaczego z nimi nie chcieliśmy w ogóle rozmawiać, nie mówiąc o jakichkolwiek zakupach.
To jest częsta praktyka, że zwykłych handlowców wysyła się do nazwijmy to "detalistów" lub na delikatne rozpoznanie, a kogoś z większymi kompetencjami (chodzi głownie o negocjowanie warunków oferty w czasie rzeczywistym) do właściwych rozmów przy dużym kontrakcie.
A "byle handlowców" to jest mi często autentycznie szkoda, wbrew pozorom dobry handlowiec to rzadki gatunek ludzia  i skarb dla firmy.
A chwalić się to nie ma czym, to raczej smutna refleksja, jak pewien szczegół może na czymś zaważyć.
Chociaż - zdarzenie autentyczne - pewien prezes zerwał rozmowy praktycznie dogranego kontraktu na duże pieniądze (zakup: pełne wyposażenie, uruchomienie dwóch zakładów produkcyjnych + technologia, licencja i dostawy surowców) przez dwie parówki - i takie było jego oficjalne wytłumaczenie sytuacji dla swoich pracowników. Czy było drugie dno tej decyzji, a parówki były pretekstem to raczej się już nie dowiem.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 20:18:24 wysłana przez ikpara »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #84 dnia: 23 Sierpień 2023, 08:23:41 »
ASO albo jakąś inną sieć warsztatów zaopatrujesz?

A szczypce w domu mam rothenbergera i nie mam zamiaru zmieniać. A po takiej "reklamie" następne raczej knipexa nie będą.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Sierpień 2023, 14:02:29 »
Gratuluję. Kolejny interesujący temat potraficie zniszczyć poprzez kłótnie i wycieczki osobiste >:(
Myślałem, że  poczytam sobie o ciekawych i przydatnych narzędziach, a tu :picardpalm:

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #86 dnia: 25 Sierpień 2023, 14:14:57 »
Gdyby nie nachalne reklamowanie pewnych produktów i usilne przekonywanie o ich wyższości nad wszystkimi innymi to by to pewnie inaczej wyglądało...

« Odpowiedź #87 dnia: 25 Sierpień 2023, 14:29:14 »
nachalne reklamowanie
usilne przekonywanie o ich wyższości nad wszystkimi innymi
  :picardpalm: Jesteś niesamowity. Tlumaczyłem parę razy, jak krowie na rowie i nie dociera. Żebym jeszcze dla Knipexa czy Wery pracował, to miałoby sens.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2023, 14:32:27 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #88 dnia: 25 Sierpień 2023, 14:33:06 »
Gdyby nie nachalne reklamowanie

Dokładnie tak samo to odebrałem, bo jak widać wystarczy 60letni francuz by to samo zrobić przy ekspresie bez wydawania kilkuset złotych.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Sierpień 2023, 14:35:48 »
ale wypisuję się z tego wątku

Grzegorz bądź dorosły :lol2: trzymaj fason nie rób ze słowa pisanego "parasola" :)

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi