Autor Wątek: Klucze  (Przeczytany 17093 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Klucze
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Sierpień 2023, 08:26:36 »
Dlaczego próbujesz wszystkim na siłę wmówić, że knipexy to lepsze rozwiązanie niż nasadka? Miałeś okazję pracować kiedyś na warsztacie? Czy może uważasz, że skoro hydraulicy tego używają to znaczy, że wszyscy muszą? Chciałbym zobaczyć jak szczypcami rozkręcasz na przykład zawieszenie, ściągasz kolektor wydechowy, albo np. demontujesz fotele...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Sierpień 2023, 08:36:24 »
Czy może uważasz, że skoro hydraulicy tego używają to znaczy, że wszyscy muszą?
Skoro hydraulicy są zadowoleni, to już dużo znaczy, ale nie trzeba tego ekstrapolować na wszystko i chyba nie o to chodzi.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Sierpień 2023, 08:46:43 »
Tak jest, Andy.

Dlaczego próbujesz wszystkim na siłę wmówić, że knipexy to lepsze rozwiązanie niż nasadka?
Gdzie tak napisałem? Czytaj uważniej. Napisałem, że do konkretnego rozwiązania: miękki plastik i nakrętki powlekane chromem. A dlaczego, opisałem, wydawało mi się, że dość klarownie i śpieszę z wyjaśnieniem:  szczypce-klucz Knipexa nie nadają się do demontażu zawieszenia w aucie i tym podobne.
》tertium non datur《

Offline ikpara

« Odpowiedź #63 dnia: 22 Sierpień 2023, 09:05:54 »
Jeśli chodzi o chromowane nakrętki armatury to w tych trochę lepszych są często dostarczane plastikowe nakładki pod klucz. Niby jednorazowe, ale u mnie w domu parę takich gdzieś powinno leżeć gotowych do użycia. Natomiast przykręcanie/odkręcanie tych nakrętek szczypcami uważam za co najmniej dziwny pomysł - za mało miejsca przy ścianie do pewnego trzymania szczypiec i prawdę powiedziawszy nie widziałem hydraulika tak postępującego - używają kluczy nastawnych ("szwed" lub "francuz").

Na koniec mogę przytoczyć dyskusję na zajęciach w studium wojskowym:
Panie pułkowniku mam pytanie - czy można czyścić lufę Funkcjonałem Laplace'a?
Po namyśle odpowiedź:
Można, ale w zasadzie służy do tego wycior.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Sierpień 2023, 09:44:59 »
używają kluczy nastawnych ("szwed" lub "francuz").
Widocznie miałeś do czynienia ze starej daty lub domorosłym hydraulikiem. Ikpara, tak samo piszesz, jak w przypadku Jokera: nie widziałeś, a komentowałeś. Przejdź się do porządnego sklepu i zobacz, pobaw się tym kluczem Knipexa i wtedy ocenisz. Jak tylko kupiłem ECM-a, to od razu zauważyłem wgniecenie na chromowanej śrubie, którą się wkręca w grupę z dźwigienką. Na bank jakiś Włoch nieuważnie wkręcał ją przy pomocy płaskiego klucza.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Sierpień 2023, 10:08:24 »
Apropos Laplace'a. Ktoś miał do czynienia z transformacją tegoż? Bo kiedyś sporo tego "trzaskałem", a dziś miałbym kłopot z użyciem ;). Musiałbym to cholerstwo jakoś odrdzewić...

używają kluczy nastawnych ("szwed" lub "francuz").
Też tak robiłem i dość sceptycznie czytałem @GostRado, ale naprawdę cobra jest lepsza niż te wszystkie francuzy.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 10:17:58 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Sierpień 2023, 11:34:23 »
Jak tylko kupiłem ECM-a, to od razu zauważyłem wgniecenie na chromowanej śrubie, którą się wkręca w grupę z dźwigienką. Na bank jakiś Włoch nieuważnie wkręcał ją

Jakby to napisać by było tematycznie, kilka dni temu syn do mojego ECM-a zamontował mi flow control przy okazji przesmarował dźwignię i użył do tego takiego oto klucza i takiej taśmy.
Nie musicie mi wierzyć ale na chromach nie ma ani jednej ryski, wgniecenia, ubytku czy uszczerbku.
Klucz ten jest starszy od nie jednego z piszących w temacie kupując w 1976 r. mieszkanie w Ustce dostałem go w prezencie i już był taki paskudny i krzywy i jakoś do teraz przetrwał i coś niecoś się nim da odkręcić w ECM-ie :)

Klucz/cze to tylko dodatek/ki do dobrego operatora :) ale co się nie robi dla reklamy/zwiększenia sprzedaży itp. itd.

20230822_112058.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #67 dnia: 22 Sierpień 2023, 11:46:14 »
użył do tego takiego oto klucza i takiej taśmy.
A po co izolacja? No właśnie.
》tertium non datur《

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Sierpień 2023, 12:06:27 »
użył do tego takiego oto klucza i takiej taśmy.
A po co izolacja? No właśnie.

Żeby, nie porysować chromu?
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Sierpień 2023, 12:11:07 »
A po co izolacja?

plastikowe nakładki

No właśnie po to samo co zacytowałem wyżej.

By nie było taśm izolacyjnych nie sprzedaję a ta to już taka moja resztówka nawet nie sprawdzałem czy jeszcze taką idzie gdzieś kupić.

Jka
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 12:36:02 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ikpara

« Odpowiedź #70 dnia: 22 Sierpień 2023, 12:37:47 »
Przejdź się do porządnego sklepu i zobacz
nie muszę - "sklep" przyjeżdża do mnie... i mam wielką prośbę - nie obrażaj ludzi, których nawet nie znasz (np. hydraulicy - po żadnym trzeźwym gościu "z francuzem" nie było poprawek) - świat nie jest zbudowany tylko z jedynie słusznych narzędzi, którymi jak mniemam handlujesz, niestety. Używam (i decyduję o zakupie) na co dzień ileś tam (raczej sporo) narzędzi różnych, zarówno zawodowo jak i hobbystycznie od wielu, wielu lat i akurat nie hydraulicznych i wiem co nam pasuje z narzędzi i jaka jest jakość poszczególnych marek .
Tak, zainteresowałem się tym kluczem WERA z dwóch powodów:
1. żaden z moich dostawców (wieloletnich) nie zaproponował ich jak dotąd, a również nikt z kolegów z branży o nich nie wspominał. Po przemyśleniu wniosek: przypadek - nie sądzę;
2. mimo wszystko zainteresowałem się tym Jokerem i zamierzałem nawet coś kupić na próbę (tak "słaby" deal - jeden komplet i to ze świadomością całkowitej nieprzydatności grzechotki) - moi ludzie stwierdzili, że w paru przypadkach ten obrót 30 stopni mógłby być przydatny - jednak twoje teksty "reklamowe" na temat jedynie słusznych narzędzi i ich użytkowania zniechęciły mnie skutecznie przede wszystkim do marki.
Tak, i do tego jestem pamiętliwy - wiele lat temu miałem kontakt ze Stahlwillem (w tym przypadku był to chyba wyłączny dystrybutor) i to nie z byle handlowcem, a jakimś starszym kierownikiem czy dyrektorem i ten gość na spotkaniu był po prostu pijany - po tym żenującym przedstawieniu nigdy nic tej marki nie kupiłem. Żeby było śmieszniej coś tam pojedynczego Stahlwilla mamy co przyszło jako narzędzia specjalne innym kanałem.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 22 Sierpień 2023, 12:54:05 »
ikpara, z czystej ciekawości - w jakiej branży pracujesz? A Wera to nie jest zły producent, bity na przykład mają dosyć dobre - sprawdzone przez kolegę w miejscu, gdzie małe torxy są wymieniane dosyć szybko ;) Wera i Wiha żyją dosyć długo. Ale taka reklama na mnie działa bardziej jak antyreklama...

Offline ikpara

« Odpowiedź #72 dnia: 22 Sierpień 2023, 12:59:21 »
Motoryzacja, a moje hobby to powiedzmy mechanika precyzyjna i to w dużej części zabytkowa.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 13:02:28 wysłana przez ikpara »

« Odpowiedź #73 dnia: 22 Sierpień 2023, 13:16:10 »
hydraulicy - po żadnym trzeźwym gościu "z francuzem" nie było poprawek) - świat nie jest zbudowany tylko z jedynie słusznych narzędzi, którymi jak mniemam handlujesz, niestety.
Jak ktoś nie lubi usprawniać sobie zawodowego życia, to jego sprawa, ale świat nie zatrzymał się na francuzie czy szwedzie i niekiedy słyszę: co ty mi tu będziesz pierdol**, czterdzieści lat jestem hydraulikiem.
》tertium non datur《

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #74 dnia: 22 Sierpień 2023, 13:58:22 »
Ale jest to narzędzie proste, zajmuje mało miejsca, wszyscy je mają i bardzo ciężko je zepsuć. A zmiana na szczypce nie zmieni nic poza stanem konta. Opłacane jest to Twoje nachalne narzucenie własnego zdania i przedstawianie tego produktu jako ideału? Bo właśnie tak to wygląda.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi