Autor Wątek: Klucze  (Przeczytany 17167 razy)

Offline ikpara

Odp: Klucze
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Sierpień 2023, 13:30:34 »
Właśnie się sprawdzają, gdy masz ograniczony ruch i dostęp.
Nie o to chodzi, łatwiej "omykają się" na "słabych" łbach - u nas nigdy nie były lubiane.
A od kiedy to grzechotka służy do finalnego dokręcenia i początkowego odkręcenia.
Od zawsze - mechanicy najlepiej lubią pracować kluczami nasadowymi z grzechotką i o ile tylko jest dojście zawsze podejdą najpierw z kluczem nasadowym i możesz ich gonić i tak to nic nie da, dlatego dobra, wytrzymała grzechotka jest tak istotna. A w ogóle to od początku do końca tłukliby pneumatami, ale to się daje wyeliminować - w końcu pneumaty słychać na hali.

To jest wartość dodana. Ciekawe jakbyś nałożył nakrętkę, gdy szpara jest grubości klucza Wery, cieńszy i masz ruch obrotowy mniejszy niż 60 stopni np 30?
W takiej sytuacji jest oczywiście różne inne wyjście - przecież przed wynalezieniem tego klucza też zdarzały się takie sytuacje. Zwykle w takich przypadkach występuje tzw. narzędzie specjalne umożliwiające wykonanie danej operacji, jeżeli nie, to też nie ma tragedii. BTW - słabe dojście obsługowe to generalnie można w wielu wypadkach uznać za wadę konstrukcyjną.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2023, 13:43:06 wysłana przez ikpara »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Sierpień 2023, 13:53:25 »
Właśnie się sprawdzają, gdy masz ograniczony ruch i dostęp.
Nie o to chodzi, łatwiej "omykają się" na "słabych" łbach - u nas nigdy nie były lubiane.
Mnie tylko o to. Jak masz zniszczone krawędzie śruby, to klucza nie zakładasz tylko narzędzie ściskające np cobrę szczypce-klucze, jak ci zależy na śrubie Knipexa
》tertium non datur《

Offline ikpara

« Odpowiedź #47 dnia: 21 Sierpień 2023, 14:06:17 »
Tak na widoczne, zniszczone krawędzie to zgoda, ale jak śruba jest miękka jak plastelina to po 12-kącie łatwiej robi się walec i wtedy jest zabawa - na 6-kącie są jednak mniejsze naciski na powierzchni styku (oczywiście jeżeli klucz nie jest rozkalibrowany).

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #48 dnia: 21 Sierpień 2023, 14:41:39 »
jak śruba jest miękka jak plastelina
... to stosuje się szczypce-klucz, np Knipex 8603250. Poza tym chyba nie za bardzo kojarzysz ten klucz Joker Wery. Nikt   nie karze zakładać na nakrętkę tego klucza w te nadzięcia 30 stopni, tylko używasz go jak zwykłego klucza, a te dodatkowe nacięcia tylko wtedy, gdy jest ku temu potrzeba.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2023, 14:48:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Sierpień 2023, 15:04:22 »
Cytat: ikpara w Dzisiaj o 14:06:17

jak śruba jest miękka jak plastelina

... to stosuje się szczypce-klucz, np Knipex 8603250.

hm, a jaki ma to sens? Szczypce trzymają za 2 boki, nasadka 6-cio kątna za 6... ;) No i szczypce trzeba mocno ściskakć, bo zbyt luźne obrobią śrubę, nasadka "sama" się trzyma...

Offline ikpara

« Odpowiedź #50 dnia: 21 Sierpień 2023, 15:19:30 »
Akurat te szczypce przy miękkim łbie mają sens, tylko ja wolę morsa np. Knipex 4104 250 jak jesteśmy przy tej marce. Jak to nic nie da to są zestawy do wykręcania zerwanych śrub i nakrętek.

Offline ikpara

« Odpowiedź #51 dnia: 21 Sierpień 2023, 15:30:21 »
Poza tym chyba nie za bardzo kojarzysz ten klucz Joker Wery. Nikt   nie karze zakładać na nakrętkę tego klucza w te nadzięcia 30 stopni, tylko używasz go jak zwykłego klucza, a te dodatkowe nacięcia tylko wtedy, gdy jest ku temu potrzeba.
Tak, nie miałem tego klucza w ręku, ale teraz znalazłem dobre zdjęcie i faktycznie ta otwarta strona jest bardziej "inteligentna" - wiesz jak to się sprawdza w praktyce, tzn. chodzi mi o to czy mechanik jest w stanie rutynowo w trakcie pracy kontrolować odpowiednie zakładanie klucza na 6-kąt?

« Odpowiedź #52 dnia: 21 Sierpień 2023, 15:49:11 »
Szczypce trzymają za 2 boki, nasadka 6-cio kątna za 6...
Przy miękkiej nakrętce czy chromowanej jest to kluczowe, aby ścisnąć równomiernie dwie równoległe płaszczyzny, a nasadką czy kluczem płaskim zrywasz krawędzie. Odkręca i zakręca się bez problemu.

@ikpara
Lubisz utrudniać sobie życie🙂 Zanim morsem wyregulujesz nakrętką siłę docisku, to ja szczypcami 5 razy zrobię tę operację.
Z Jokerem mechanik nie będzie miał problemu przy sześciokącie, przy 30 stopniach trochę pomyśli.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2023, 16:12:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ikpara

« Odpowiedź #53 dnia: 21 Sierpień 2023, 16:27:41 »
Lubisz utrudniać sobie życie🙂 Zanim morsem wyregulujesz nakrętką siłę docisku, to ja szczypcami 5 razy zrobię tę operację.
To raczej dwudziestu mechaników utrudnia sobie życie, mimo wszystko nie wydaje mnie się. Szczypce przydadzą się co najwyżej do niezapieczonych śrub i to raczej nie za dużych, a takich to nie mamy za dużo. Słabe nakrętki jak jest możliwość to w takiej sytuacji przecinamy, zamiast się bawić - i tak drugi raz jej nie założymy.

« Odpowiedź #54 dnia: 21 Sierpień 2023, 17:18:40 »
wiesz jak to się sprawdza w praktyce, tzn. chodzi mi o to czy mechanik jest w stanie rutynowo w trakcie pracy kontrolować odpowiednie zakładanie klucza na 6-kąt?
Mechanicy w Red Bullu potrafią, to chyba i inni mechanicy ogarną.

@Antonio
Ta czarna blaszka (na zdjęciu odkręciłem) jest po to, aby nakrętka lub łeb śrubki nie przeszły przez szczęki klucza, ale tylko wtedy, gdy obrócimy w lewo lub prawo 30 stopni, zaś gdy po sześciokącie, tj 60 stopni nakrętka przejedzie na "wylot". Do możliwości Jokera, które @Heniutek pokazał na zdjęciach trzeba dodać jeszcze tę, gdy potrzebujemy włożyć nakrętkę w ciasne miejsce, a palce ręki są za grube, wtedy kładziemy nakrętkę obracając 30 stopni, opiera się na blaszce i działamy.
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpień 2023, 17:26:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 21 Sierpień 2023, 22:00:24 »
Przy miękkiej nakrętce czy chromowanej jest to kluczowe, aby ścisnąć równomiernie dwie równoległe płaszczyzny, a nasadką czy kluczem płaskim zrywasz krawędzie. Odkręca i zakręca się bez problemu.

W teorii może i tak, ale w praktyce przecież nigdy nie uda się całą powierzchnią chwycić. Takie szczypce zawsze maja jakieś luzy i będą trzymały za krawędzie. Za to praktycznie wszystkie nasadki łapią dalej od brzegu, takiej typu "sześciokąt foremny" to się raczej nie znajdzie ;)
np. byle badziew: https://phuabc.com.pl/nasadka-udarowa-szesciokatna-1-4-do-srub-z-rozmiarem-lba-6mm-koken-12410m-6mm

BTW rozumiem, że jesteś fanem kobry ;) , np. 2 szt do smarowania E61 ;) https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=138.msg277495#msg277495
ale da się to zrobić jednym kluczem (np. ja używam długiej nasadki 6-kątnej), odkręcając tą większą śrubę:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Sierpień 2023, 22:10:16 »
Tylko zostawię to tutaj, bo "pierwsze słyszę" takie określenie:

https://www.youtube.com/watch?...t_y8CSvfi-x-0OsjbftkO&index=26

« Odpowiedź #57 dnia: 21 Sierpień 2023, 22:17:15 »
W teorii może i tak, ale w praktyce przecież nigdy nie uda się całą powierzchnią chwycić. Takie szczypce zawsze maja jakieś luzy i będą trzymały za krawędzie.
Kwestia dopasowania wielkości szczypiec-klucza, nie cobry, do rozmiaru nakrętki, a potem prawidłowego przełożenia i ściśnięcia. Nie może być luzu, a powie Ci to sporo hydraulików, którzy kupili tego Knipexa. Nie pisałem, że nasadką czy płaskim kluczem nie odkręcisz śruby czy nakrętki, jedynie jest ryzyko obtarcia chromu, a w przypadku miękkiego plastiku omknięcia. Zapewniam Cię, że jak spróbujesz, to uwierzysz jak to dobrze działa.
》tertium non datur《

Offline WS5 Mężczyzna

« Odpowiedź #58 dnia: 21 Sierpień 2023, 22:26:39 »
Mam ze 2 kobry i knipexy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy używać ich w miejscu, gdzie wejdzie zwykła nasadka... Wierzę, że knipexem też się da, no i nawet nakładki z tworzywa można dokupić, ale dla mnie nasadka jest wystarczająca i też się nie porysowało...

« Odpowiedź #59 dnia: 21 Sierpień 2023, 22:39:46 »
dla mnie nasadka jest wystarczająca i też się nie porysowało...
Do czasu, aż będzie miała większy luz niż nowa, co w przypadku prawidłowo dobranych szczypiec-klucza nie ma miejsca. Hydraulicy montują baterie po kilka, kilkanaście tysięcy złotych, więc się odpowiednio zabezpieczają przed obtarciem chromu. Kiedyś podkładali kawałki skóry, teraz już nie muszą, a jak jest dobry dostęp, to te nakładki plastikowe na szczęki zapewniają 100% pewność.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi