Autor Wątek: Lelit Anita - czy bojler grzeje kawę  (Przeczytany 5137 razy)

Offline Farin Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Kawiarka Biletti Kitty, SAECO PICOBARISTO HD8924/09, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon
Lelit Anita - czy bojler grzeje kawę
« dnia: 26 Wrzesień 2018, 12:48:17 »
Witam, rozważam kupno ekspresu wraz z młynkiem na domowy, długi użytek do 2-4 cappucino dziennie.
Częściowo podoba mi się opcja 2w1 tj. Lelit Anita mam tylko pytanie do użytkowników: czy umieszczony w jednej obudowie boiler nie ma negatywnego wpływu na kawę w młynku ( nie podgrzewa jej nadmiernie lub nie zawilgaca) ?
Czy ktoś z właścicieli może dotknąć wnętrza pojemnika na kawę gdy ekspres jest nagrzany i powiedzieć czy ten pojemnik jest ciepły?

Dziękuję!  :ok:
Lubię wiedzieć.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Lelit Anita - czy bojler grzeje kawę
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrzesień 2018, 13:00:31 »
Twoje obawy jak najbardziej nie są bezpodstawne. Do tego należy jeszcze wiedzieć, że wbudowane młynki najczęściej nie są wysokiej jakości.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Farin Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Kawiarka Biletti Kitty, SAECO PICOBARISTO HD8924/09, Aeropress
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2018, 13:15:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Twoje obawy jak najbardziej nie są bezpodstawne. Do tego należy jeszcze wiedzieć, że wbudowane młynki najczęściej nie są wysokiej jakości.

Marek.

Teoretycznie w urządzeniu Lelit Anita są podzespoły z młynka Lelit Fred, który "ponoć" jeśli chodzi o klasę urządzenia i jakość przemiału jest równy Ascaso i-2 mini, a więc dla sporządzenia w domowych warunkach dobrego espresso pod capuccino powinien wystarczyć.
Zastanawia mnie bardziej czy obecność bojlera nie odbija się na ziarnach kawy...
Lubię wiedzieć.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Wrzesień 2018, 13:18:26 »
Mozesz napisac do kolegi @ristretto ktory ma ten sprzet prawie od roku.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5224.msg124998#msg124998

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień 2018, 13:27:21 »
Tak - widziałem ten post.
Ale dzięki - napisałem do niego wiadomość w temacie.
Lubię wiedzieć.

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Wrzesień 2018, 13:46:18 »
Cytuj (zaznaczone)

Marek.
Nie to, że porównuję Lelit Anita do młynków klasy profesjonalnej ale wnioskuję, że płacąc za ten ekspres dostanę coś wyższej klasy niż tanie, marketowe Delonghi.
Jeśli jestem w błędzie - to proszę mnie z niego wyprowadzić. Co prawda nie jestem baristą - ale lubię świadome zakupy. Nie mam podniebienia na młynek + ekspres = 5-10tyś. zł ale jeśli mam wydać 3k a dostać to co otrzymam w sprzęcie za 1k to wolał bym wiedzieć.

kawka
Lubię wiedzieć.

Offline Remogiusz

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Wrzesień 2018, 14:05:18 »
Wybór lepszy chociażby przez trwałość elementów, tak mi się wydaje. Wystarczy spojrzeć na jakość wykonania marketowego delonghi za 1 k zł- wszystko niby stalowe ale obudowa tak na prawdę plastikowa zwinięta wyprofilowaną blachą, o rurkach, połączeniach wewnątrz nie wspomnę. No i miejsce produkcji- Chiny vs Italia (niestety nic się nie poprawiło na korzyść Chin w ostatnich latach...)
Rozwiązania typu ekspres+młynek są znane od dawna, sprawdzają się. Ja bym się tego nie obawiał o ile nie będziesz zostawiać ziaren w hopperze.
Z resztą urządzenie nie może dostać znaku CE jeśli jego element który może być dotknięty przez Nas (a nie jest wyraźnie oznaczony jako element grzewczy) przekroczy tzw. barierę bólu, czyli 45-50 stopni. W kontakcie z ziarnami taka temperatura na pewno spowoduje ich szybsze obsychanie ale nie powinna mieć przy krótkim kontakcie wpływu na smak.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrzesień 2018, 14:18:13 »
czy umieszczony w jednej obudowie boiler nie ma negatywnego wpływu na kawę w młynku ( nie podgrzewa jej nadmiernie lub nie zawilgaca) ?
ekspres przed użyciem wymaga dość długiego nagrzania, po nagrzaniu wszystko wewnątrz obudowy jest gorące, czuć to nawet przez obudowę. Nie ma takiej możliwości żeby przy okazji nie nagrzał się młynek i ziarno.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrzesień 2018, 14:37:42 »
Nie mialem z tym sprzetem do czynienia, ale ciekawe jak z ergonomia pracy mlynka. Czy jest wystarczajaco dobre dojscie do wysypu zmielnego ziarna i jak z czyszczeniem mlynka?

Offline Farin Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Wrzesień 2018, 16:15:33 »
Cytuj (zaznaczone)
kspres przed użyciem wymaga dość długiego nagrzania, po nagrzaniu wszystko wewnątrz obudowy jest gorące, czuć to nawet przez obudowę. Nie ma takiej możliwości żeby przy okazji nie nagrzał się młynek i ziarno.

Właśnie z opinii na czacie  jednego ze sprzedawcy dowiedziałem się, że boiler jest odizlowany od młynka. Ale że boję się że chęć sprzedania może pokonać prawdomówność  - wolę zapytać użytkowników - czy faktycznie się grzeją ziarna...
Lubię wiedzieć.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Wrzesień 2018, 17:44:42 »
osobny młynek to zaleta, nie wada. Łatwiej go rozebrać, wyczyścić, w razie potrzeby przechylić i ostukać aby wyleciały resztki przemiału. Z wbudowanym tak się nie da.
Jeśli czytałeś forum to wiesz, że ekspres jest najmniej ważnym elementem zestawu, podstawa to ziarno i młynek. Tymczasem na ekspres przeznaczasz 85% budżetu, na młynek 15% (młynek zaś wybrałeś ze stożkami 38mm, czyli coś jak w graefie za 300zł.)
Pod ekspres tej klasy poszukaj precyzyjnego młynka z żarnami płaskimi, tak jak radził Miklas. Tego typu młynki mają żarna od 50mm wzwyż. Dobry młynek i świeże ziarno pozwoli Ci uzyskać bdb. kawę choćby i w kawiarce czy Phinie, więc może się okazać że ekspres za kilka tys. w ogóle nie jest konieczny, zresztą zawsze możesz go potem dokupić. Mleko można bez ekspresu łatwo spienić we frenchpressie za 30zł (zajrzj na YT film pt: "Metody spieniania mleka - french press").
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2018, 17:56:34 wysłana przez grex »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:03:16 »
LELIT ANNA PL41EM - 1769.02zł
LELIT ANITA PL042EM - 2 291,60zł

Za młynek dopłacasz 520 zł.

ascaso i-2 mini kupisz za 840.
Kazak espresso za 700.
200-300 więcej i masz oddzielnie młynek i ekspres. Łatwiej sprzedać, wymienić, etc. A jak pójdziesz w używany młynek to zamkniesz się w tej samej kwocie co za combo lelit.

Offline Remogiusz

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:46:54 »
Eeee tam... dla mnie nic nie zastąpi espresso. Alternatywy smaczne ale po co spieniać mleko w jakimś french pressie, wszystko naokoło.
Lubię od czasu do czasu jakąś alternatywę ale kolega zapytał o nagrzewania ziarna i tak sobie patrzę na rysunek eksplozyjny tego lellita i... bojler od młynka jest odgrodzony blachą, która na pewno będzie się nagrzewać. Mechanizm młynka jakby wyjęty z i-mini- stożkowe żadna itp, uchwyty plastikowe... hmmm... czyli temperatura na pewno będzie "jakaś". Ale na pewno nie zbyt wysoka. Ścianka dzieląca bojler od młynka nie dotyka go bezpośrednio tylko poprzez plastikowe elementy więc według mnie jest ok ;-)

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:51:36 »
Tymczasem na ekspres przeznaczasz 85% budżetu, na młynek 15% (młynek zaś wybrałeś ze stożkami 38mm, czyli coś jak w graefie za 300zł.)

Ascaso i-2 mini też ma żarna 38mm. i bynajmniej nie kosztuje 300 zł... co więcej jest wszędzie polecany, również na tym forum.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:58:32 »
Bo I2 mini jest dobry za te pieniadze. Jest to takie wystarczajaco przyzwoite urzadzenie do mielenia kawy. Jak chcesz lepsze, to trzeba sporo wiecej wydac.
Nie mozna go porownywac z mlynkiem za np 3000 zl, bo to bez sensu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi